راهنمای واردات موبایل

آخرین بروزرسانی: ۱۴ آذر, ۱۴۰۱

در این مقاله مبحث واردات موبایل به کشور را زیر ذره بین برده و نحوه واردات گوشی موبایل را به صورت گام به گام تشریح میکنیم. ما روند واردات گوشی تلفن همراه را بصورت عمده و تجاری بررسی خواهیم کرد. یعنی به سوالاتی مانند اینها پاسخ میدهیم: واردات موبایل چگونه است؟ سود واردات گوشی چقدر است؟ شرایط قانونی واردات گوشی چیست؟ پس اگر قصد دارید گوشی هایی مثل اپل، سامسونگ، شیائومی، نوکیا، هوآوی و … را بصورت تجاری وارد کنید، این مطلب را از دست ندهید.

واردت گوشی تلفن همراه در شرایط تحریم

در پی تحریمهای بین المللی، خروج برندهای مطرح موبایل مانند سامسونگ از بازار کشورمان اتفاق افتاد که خلا بزرگی در بازار ایجاد کرد. قوانین سخت گیرانه واردات تلفن همراه با توجه به کمبود منابع ارزی نیز هر روز جو بازار را متشنج تر کرد.

نتیجه هم این شد که واردات تلفن همراه به شکل قطره چکانی درآمد. سپس با ظهور ویروس کرونا و تعطیل شدن مدارس هم “اپلیکیشن شاد” رونمایی شد. موضوعی که خلا نداشتن گوشی هوشمند را در جامعه پررنگ تر کرد و سیل عظیمی از تقاضا برای گوشی همراه روانه بازار شد. عطش بازار روز به روز بیشتر، عرضه محصول محدودتر و نرخ ارز هم گرانتر شد. خروجی این جو نابسامان هم پرواز قیمتهای موبایل بود که همچنان نیز ادامه دارد!

علاوه بر موارد فوق، کرونا همچنین باعث کمبود جهانی کالا، بسته شدن مکرر مرز ها و محدودیت های شدید بهداشتی جهت ترانزیت بین المللی شد. نهایتا واردات گوشی از چین و دوبی، دو منبع اصلی تامین نیاز بازار کشور با چالش جدی مواجه شد. چنین شرایط نابی باعث شد تا باندهای مافیایی دلالی موبایل، کنترل بازار را بیش از پیش در دست گرفته و اوضاع بازار موبایل این چنین درهم ریخته شود. اما چگونه؟

قاچاق موبایل نتیجه طرح غلط مدیریت واردات!

محدودیت و اشکالات فراوان در زنجیره اصلی واردات تلفن همراه، از ثبت سفارش گرفته تا تخصیص ارز و مجوزهای مخابرات، اختلاف قیمت معناداری میان واردات گوشی بصورت قانونی و قاچاق آن بوجود آورده است. همین موضوع باعث جذابیت هر چه بیشتر قاچاق تلفن همراه شده است.

متاسفانه به‌ دلیل محدودیت‌ ارزی، دولت پولی ندارد که بخواهد مثل قبل به همه واردکنندگان تخصیص دهد. و واردات تلفن همراه بصورت قطره چکانی انجام میشود. پیشتر برای واردات موبایل از دبی و چین ارز نیمایی تخصیص داده میشد، اما اکنون وارد کننده باید از ارز صادراتی استفاده کند. صادرکنندگان نیز تمایلی به برگرداندن ارز به کشور ندارند! اما در همین شرایط چگونه میتوان واردات تلفن همراه را بصورت تجاری انجام داد؟

قاچاق تلفن همراه از مسیر چمدانهای مسافری!

طبق گزارشات رسمی بیش از 600 هزار دستگاه تلفن همراه فقط در سال 99 بدون اینکه از مسیر گمرکات رسمی کشور عبور کرده باشد بدست مصرف کننده رسیده است. سوال اینجاست که اصلا کجا و چگونه این تعداد موئبایل قاچاق رجیستر میشوند؟ قاچاق موبایل در کشور ظاهرا بصورت مسافری و با ثبت اطلاعات مسافران ورودی به کشور انجام میشود. البته عجیب است که در زمان ‌شیوع کرونا که پروازها لغو بوده، چگونه این تعداد تلفن همراه بصورت مسافری قاچاق شده است؟

حتی اگر مسافرت‌ خارجی هم برقرار باشد، طبق قانون هر مسافر فقط میتواند یک تلفن همراه برای مصرف وارد کشور کند. در اینجا ظاهرا این باند قاچاق، به نام مسافر و با استفاده از اطلاعات اشخاص متعدد، به نوعی حقوق و عوارض گمرکی را پرداخت کرده و کد فعالسازی را نیز دریافت میکند!

عمده این قاچاق موبایل نیز از طریق مرزهای غربی کشور یعنی عراق و کردستان اتفاق می افتد. قبلا با سر و صدای زیاد ادعا میشد که با اجرای طرح رجیستری، بازار قاچاق تلفن همراه از بین میرود. اما براستی چرا چنین نشد؟

به نظر میرسد که باید دست یک باند مافیایی قدرتمند در کار باشد که میتواند این تعداد تلفن همراه را از رویه مسافری قاچاق کرده، حقوق و عوارض گمرکی را نیز پرداخت کند و دست آخر رجیستری و کد فعالسازی را هم دریافت نماید!

علاوه بر دولت، واردکننده رسمی و مصرف‌کننده هم متضرر می‌شوند. وارد کننده رسمی که هرگز توان رقابت با کانال قاچاق را ندارد. مصرف کننده نیز از خدمات پس از فروش برخوردار نمی‌شود. بدتر اینکه مصرف کننده اصلاً نمی‌داند که گوشی رجیستر شده ای را که میخرد، قاچاق بوده و گارانتی ندارد! به احتمال فراوان نیز گوشیهای قاچاق، پس از مدتی از سوی سامانه همتا از کار می افتند!

سامانه 124 و سامانه همتا!

اما خالی از لطف نیست که نگاهی هم به رویه های نظارتی دولت داشته باشیم. سامانه 124 به آدرس www.124.ir به منظور افزایش شفافیت در خصوص قیمت کالاها و خدماتی است که شهروندان بصورت روزانه با آن‌ها سروکار دارند. یعنی قیمت مصوب کالا را به شما اعلام میکند. سامانه همتا نیز به آدرس www.hamtainfo.ntsw.ir به‌منظور مبارزه با قاچاق تلفن همراه و سایر دستگاه‌های دارای سیم‌کارت، به شما میگوید که گوشی خریداری شده، قانونی وارد شده یا قاچاق است.

انجمن واردکنندگان به‌دنبال این است که قیمت موبایل‌ها توسط پیامک برای هر مصرف کننده ارسال شود. در همین راستا سازمان حمایت به سامانه همتا و مرکز تجارت الکترونیک دستور داده که زمانی که واردکننده کالا را ترخیص می‌کند، قیمت‌ها در سامانه ۱۲۴ ثبت ‌شود. بعدا وقتی مصرف‌کننده گوشی را روشن می‌کند، براساس شناسه IMEI گوشی و برای هر سریال خاص، قیمت گوشی و اینکه از کدام واردکننده خریداری شده برایش پیامک میشود.

نکته جالب در این طرح مانند بسیاری از طرحهای نظارتی کم اثر دیگر، این است که بجای اینکه نظارت از بالا به پایین در سیستم اعمال شود، برعکس از سمت مصرف کننده از پایین به بالا باید اتفاق می افتد! یعنی بجای اینکه چلوی قاچاق گوشی آن هم در این حجم وسیع در مبادی ورودی گرفته شود، به هر شکلی این موبایل ها وارد کشور شده و بعدا از مصرف کننده میخواهند که بررسی کرده و پیگیر شکایت شود!

یعنی مصرف کننده بعد از ارسال پیامک، تازه متوجه میشود که سرش کلاه رفته و گوشی قاچاق بدون گارانتی خریده که احتمالا از طرف سامانه همتا از کار می افتد! حالا این شخص باید به دنبال مسیر آزار دهنده، زمانبر و پر هزینه شکایت و احقاق حق خود برود و مثلا از یک خرده فروش جزء شکایت کند! آیا با این روش مشکل قاچاق تلفن همراه به کشور حل میشود؟

نحوه واردات گوشی موبایل بصورت عمده

اکنون پس از بررسی وضعیت بازار، به آموزش واردات موبایل بصورت تجاری در شرایط فعلی میپردازیم. برای وارد کردن گوشی تلفن همراه به صورت قانونی و تجاری (نه استفاده شخصی)، شما دو راه دارید:

  1. خودتان کالا را وارد کنید
  2. واردات محموله را برونسپاری کنید

برای حالت اول باید خودتان به مراحل واردات کالا تسلط کامل داشته باشید. مراحل واردات کالا بخشی از مجموعه دانش و مهارتهای تجارت بین الملل است. یعنی باید مواردی مانند: منبع یابی، مکاتبات تجاری، اینکوترمز، قرارداد بین المللی، ثبت سفارش واردات، پرداخت های بین المللی، لجستیک، ترخیص گمرکی و … را بلد باشید. برای حالت دوم هم حداقل باید یک آشنایی اولیه با مراحل واردات کالا داشته باشید.

ما پیشنهاد میکنیم به هیچ وجه بدون دانش و مهارت کافی، سمت هیچ یک از دو حالت بالا نروید. بسیاری افراد هستند که بدون دانش و مهارت تجارت بین الملل دست به واردات کالایی مانند موبایل میزنند و مال باخته میشوند. اگر واقعا قصدتان جدی است، حتما پیش از شروع کار از محتوای آموزشی دوره واردات زومین بازار استفاده کنید تا ریسک و احتمال ضرر و زیان خود را به نزدیک صفر برسانید.

راه اول:خودتان محموله تلفن همراه را وارد کنید

برای این کار باید به موارد زیر مسلط باشید:

  1. کارت بازرگانی داشته باشید. (اینجا بخوانید: مراحل دریافت کارت بازرگانی)
  2. ترخیص گمرکی را بلد باشید. (اینجا بخوانید: مراحل ترخیص کالا از گمرک)
  3. کار با سامانه های NTSW و EPL را بلد باشید. (اینجا بخوانید: راهنمای سامانه EPL و NTSW)
  4. کار با سامانه نیما را بدانید. (اینجا بخوانید: سامانه نیما چیست)

راه دوم: پروژه واردات موبایل را برونسپاری کنید

برای این کار پیشنهاد میکنیم حداقل مقاله آموزش 25 گام مراحل واردات کالا را بخوانید و بعد کار را برونسپاری کنید. در خصوص برونسپاری پروژه واردات خودتان هم بسیار دقت کنید. چون شرکتها و افراد زیادی هستند که کار شما را بصورت مناسبی انجام نمیدهند. و برای شما هزینه ها و خسارات زیادی ایجاد میکنند. جهت درک کامل خطرات این موضوع، مقاله ما در خصوص تحلیل 21 نوع خدمات بازرگانی را مطالعه کنید.

واردات موبایل از دبی و چین

شما میتوانید یک فروشنده خارجی را از طریق اینترنت پیدا کنید. سایت های زیادی هستند که اطلاعات خریداران و فروشندگان کالاهای مختلف را در اختیار شما میگذارند. مثلا سایتهای B2B مانند علی بابا. ما در زومین بازار یک بسته آموزشی ویژه به نام دوره تحقیقات بازار بین الملل داریم، که اطلاعات ارزشمند بیش از 400 سایت و ابزار آنلاین برای صادرات و واردات و نحوه کار با این ابزارها را در اختیار شما میگذارد.

همچنین شما میتوانید بصورت حضوری به امارات متحده عربی و شهر دبی بروید تا یک محموله تلفن همراه را از یک فروشنده خارجی خریداری کنید. در خود دبی هم شرکت های بازرگانی زیادی هستند که این کار را برای شما انجام میدهند. احتمالا مشکل خاصی در این مورد نخواهید داشت.

در مورد واردات موبایل از چین هم میتوانید دقیقا همین کار را انجام دهید یعنی بصورت حضوری به چین سفر کنید. اما احتمالا نیاز به یک مترجم چینی دارید. شرکت های ایرانی مستقر در چین هم هستند که این خدمات را به شما میدهند. هزینه های رفت و آمد به چین و داشتن مترجم بسیار بالاتر از دبی است. اما قیمت ها در چین پایینتر است.

هزینه های واردات گوشی چیست؟

شما میتوانید ارزش محموله وارداتی خود را در سایت گمرک ایران و در قسمت ارزش کالا (TSC) محاسبه کنید. برای این کار نیاز به  کد تعرفه برندهای مختلف گوشی دارید. تعرفه های گمرکی اصلی اینها هستند: 85171210 و 84713040 و 84713090

هزینه های گمرکی شما برای هر محموله شامل سه مورد زیر است:

  1. تعرفه واردات گمرکی موبایل های معمولی 5% است
  2. تعرفه واردات گمرکی موبایل های بالای 600 دلار مقدار 12% است
  3. مالیات بر ارزش افزوده 9% است
  4. مالیات علی الحساب 4% است

تخصیص ارز برای واردات موبایل

قرار بود نرخ ارز برای موبایل های زیر ۳۰۰ دلار ۴۳۵۰ تومان و موبایل های بالای ۳۰۰ دلار به نرخ ۷۵۰۰ تومان باشد. برای مدتی هم واردات تلفن همراه با این سوبسیدهای ارزی انجام شد. اما با توجه به خوردن کفگیر دولت به ته دیگ در مقوله تامین ارز، و همچنین فسادها و رانتهای ایجاد شده، این سوبسیدها قطع شد. اکنون فقط با ارز صادراتی (در واقع ارز با نرخ بازار آزاد)، آن هم اگر پیدا کنید، قادر به واردات گوشی موبایل خواهید بود.

برای واردات گوشی تلفن همراه چه مجوزهایی لازم است؟

مهمترین مجوز هایی که برای این کار نیاز دارید عبارتند از: کارت بازرگانی، مجوز ثبت سفارش کالا، اضهارنامه الکترونیکی گمرکی، تاییدیه نهایی سامانه ای پی ال جهت ترخیص کالا و همچنین مجوز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

سود واردات گوشی چقدر است؟

جواب این سوال بستگی به پارامترهای زیادی دارد. سوالاتی مانند اینها: شما از کدام تامین کننده خارجی خرید کرده اید؟ هزینه های لجستیک محموله شما چقدر است؟ هزینه های ترخیص کالای شما چقدر بوده است؟ هزینه های بازاریابی شما چقدر است؟ واقعا نمیتوان یک پاسخ دقیق و درست به این سوال داد. چون از پروژه ای به پروژه دیگر متفاوت است. بعضی سود بسیار خوبی میبرند و بعضی دیگر حتی اصل سرمایه خودشان را نیز از دست میدهند!

جمع بندی: واردات موبایل در بازاری آشفته

سخت گیری در واردات تلفن همراه و محدودیت در تخصیص ارز، باعث شده تا بازار همزمان با کمبود کالا، به گرانی افسار گسیخته و گسترش قاچاق دچار شود. اما در همین وضع آشفته هم شما همچنان میتوانید واردات موبایل را انجام داده و تجارت پر سودی داشته باشید. به شرطی که با چشم باز و دانش و تخصص کافی اقدام کنید. واقعا دنبال هر شرکتی که میگوید کار بازرگانی میکند و واردات محموله شما را انجام میدهد، راه نیفتید! سعی کنید اول خودتان علم تجارت خارجی را بیاموزید و سپس اقدام به ریسک کردن با سرمایه تان کنید.

ادامه مسیر مطالعه…

دو مقاله پیشنهادی: نحوه واردات لوازم خانگی و نحوه واردات نهاده های دامی

۴ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *