کارت بازرگانی چیست

آخرین بروزرسانی: ۱ آبان, ۱۴۰۲

در این مقاله همه چیز را درباره کارت بازرگانی خواهید آموخت. از اینکه کارت بازرگانی چیست؟ نحوه ثبت نام و تمدید کارت بازرگانی بر اساس آخرین قوانین سال 1402. مدارک مورد نیاز برای ثبت نام و تمدید کارت، مزایا، کاربردها، معایب و انواع کارت بازرگانی، و همچنین معرفی پدیده عجیب کارت بازرگانی یکبار مصرف! نگران نباشید همه چیز را از صفر به زبان ساده و بصورت کاربردی و گام به گام برای شما توضیح میدهیم.

در انتهای مقاله شما پاسخ تمام سوالات خودتان را در خصوص کارت بازرگانی دریافت خواهید کرد. همچنین متوجه میشوید که با توجه به شرایط فعلی خودتان آیا دریافت کارت بازرگانی برای صادرات و واردات برای شما لازم است یا نه؟ پس با ما همراه باشید.

کارت بازرگانی چیست؟

کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده ی آن می تواند بصورت قانونی اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند. این تجارت از ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد، حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را شامل میشود. این کارت فقط برای کالاهای تجاری لازم است. یعنی کالاهایی که برای فروش وارد یا صادر میشوند.

مزایای کارت بازرگانی

کالاهایی که استفاده شخصی و سایر مصارف دارند مانند نمونه های تجاری، غیر تجاری، تولیدی و آزمایشگاهی به عنوان کالای تجاری شناخته نمیشوند. همچنین وسایل مورد نیاز واحدهای تحقیقاتی، علمی، پزشکی، آموزشی و آزمایشگاهی نیز مثل کاتالوگ، بروشور و نمونه های فاقد بهای ذاتی، کالای تجاری محسوب نمیشوند. در ادامه با هم مهمترین کاربردها و مزایای داشتن کارت را مرور میکنیم.

کارت بازرگانی برای واردات کالا و خدمات

از گذشته تا به امروز داشتن کارت بازرگانی برای واردات کالا اجباری بوده است. در قدیم بسیاری از بازرگانان با اینکه شرایط کارت بازرگانی را نیز داشتند، بنا به برخی دلایل تمایل چندانی به اخذ کارت بازرگانی به نام خود و واردات کالا با آن کارت را نداشتند. حتی بودند بازرگانانی که به نام خودشان کارت داشتند، اما باز هم از کارت شخص دیگری برای انجام بازرگانی خارجی استفاده میکردند.

کارت بازرگانی مجوز ورود به دنیای واردات و صادرات

اما با اعمال سخت گیری های بیشتر در قوانین، امروز دیگر براحتی نمیتوانید کالای خود را با کارت شخص دیگری وارد کرده و از گمرک ترخیص نمایید. بنابراین لازم است تا شرایط اخذ کارت را بدانید و نسبت به دریافت کارت به نام خودتان اقدام کرده و با همان کارت واردات کالا را انجام دهید. برای واردات کالا ابتدا باید کدینگ و معرفی کارت در سامانه EPL انجام شود و سپس ثبت سفارش، اظهار کالا و ترخیص گمرکی را انجام دهید. برای واردات 15 رشته فعالیت وجود دارد که وارد کننده میتواند حداکثر 3 رشته را وارد کند.

پانزده رشته فعالیت مندرج در کارت بازرگانی

در سال‌های اخیر، کارت‌های بازرگانی جدیدی صادر می‌شوند که باید زمینه‌ی فعالیت مشخصی داشته باشند. به همین دلیل، فعالیت‌هایی که با این کارت‌ها انجام می‌شوند، تنها به همان رشته هایی محدود خواهد بود که روی کارت بازرگانی ثبت شده است.

بر اساس تبصره 2 بند 2 ماده 10 آئین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و دستورالعمل ابلاغی، از این پس صدور و تمدید کارت بازرگانی فقط با ثبت یک رشته فعالیت خاص بر اساس درخواست متقاضی امکان‌پذیر خواهد بود. متقاضی دریافت کارت بازرگانی میتواند حداقل یک و حداکثر سه رشته انتخاب کند.

یک پورت شلوغ بندری صادرات و واردات

البته واحدهای تولیدی با داشتن پروانه تولید از یکی از وزارتخانه‌های تولیدی، علاوه بر زمینه فعالیت ثبت شده در بند ستاره‌دار (*)، مجاز به انتخاب حداکثر 2 رشته فعالیت اختصاصی از بین رشته‌های 1 تا 15 هستند. سایر متقاضیان تنها مجاز به انتخاب رشته‌های 1 تا 15 هستند.

* مواد اولیه، ماشین‌آلات، اجزاء، قطعات و لوازم یدکی مورد نیاز خط تولید (مخصوص واحدهای تولیدی با داشتن پروانه تولید از یکی از وزارتخانه‌های تولیدی با ارائه پروانه معتبر)

  1. مواد غذایی، حیوانی، نباتی، آشامیدنی، محصولات وابسته، نباتات و حیوانات زنده (قسمت‌های اول، دوم، سوم و چهارم کتاب مقررات صادرات و واردات)
  2. مواد معدنی، سنگ، گچ، سیمان، شیشه و پنبه نسوز، سنگ‌ها و فلزات گران‌بها و مصنوعات وابسته (قسمت‌های 5، 13 و 14 کتاب)
  3. مواد شیمیایی، پلاستیک، دارویی و محصولات وابسته (قسمت‌های 6 و 7 کتاب)
  4. چوب و کاغذ و مصنوعات وابسته (قسمت‌های 9 و 10 کتاب)
  5. مواد نسجی و مصنوعات وابسته (قسمت 11 کتاب)
  6. وسایل نقلیه زمینی، هوائی، آبی، ماشین‌آلات راه‌سازی و استخراج معدن و قطعات مربوطه (قسمت 17 و بخشی از فصل 84 کتاب)
  7. برق، الکترونیک، مخابرات، ارتباطات و ماشین‌آلات، وسایل و مصنوعات وابسته (قسمت 16 کتاب)
  8. فلزات معمولی و مصنوعات وابسته (قسمت 15 کتاب)
  9. آلات و دستگاه‌های اپتیک، عکاسی، سینماتوگرافی، دقت‌سنجی، ساعت‌سازی، موسیقی و قطعات مربوطه (قسمت 18 کتاب)
  10. پوست، چرم، پر، مو و مصنوعات وابسته (قسمت‌های 8 و 12 کتاب)
  11. اسلحه و مهمات، اجزاء و قطعات مربوطه (قسمت 19 کتاب)
  12. اشیاء هنری، کلکسیون و عتیقه‌ها (قسمت 21 کتاب)
  13. لوازم ورزشی، اسباب بازی و قطعات مربوطه و مصنوعات موضوع قسمت 20 کتاب
  14. حق العملکاری
  15. خدمات (مثل صادرات و واردات خدمات مهندسی و نرم افزاری)

توجه: چنانچه به نسخه فیزیکی کتاب قوانین و مقررات صادرات و واردات دسترسی ندارید، میتوانید نسخه PDF کتاب قوانین و مقررات صادرات و واردات را از اینجا دانلود کنید. (دانلود کتاب مقررات صادرات و واردات PDF)

راهنمای انتخاب رشته فعالیت کارت بازرگانی

در اینجا با کلیک بر روی لینک زیر میتوانید راهنمای انتخاب رشته فعالیت کارت را نیز دانلود کنید. (راهنمای انتخاب رشته فعالیت کارت بازرگانی)

کارت بازرگانی برای صادرات کالا و خدمات

تا قبل از سال 1401 قانونی وجود داشت که به صادرکنندگان آزادی عمل بیشتری میداد. طبق این قانون اگر شما سابقه صادرات نداشتید، میتوانستید تا 6 ماه با مجوز وزارت صمت اقدام به صادرات کالا بدون داشتن کارت کنید. یعنی شما میتوانستید تا 6 ماه از کار صادراتی خودتان فیدبک بگیرید و در صورت مثبت بودن بازخوردها، اقدام به دریافت کارت کنید. متاسفانه این قانون در حال حاضر لغو شده است.

کارت بازرگانی برای صادرات

شاید در آینده مجددا این شرایط ایجاد شود. اما فعلا بر طبق قانون شما تنها با داشتن کارت میتوانید مبادرت به امر صادرات و واردات کالا بصورت تجاری نمایید. یعنی برای صادرات نیز شما از لحاظ قانونی نیاز به داشتن کارت به نام خودتان دارید. دقت کنید که بر خلاف واردات، برای صادرات هیچ محدودیتی جهت فعالیت در رشته های مختلف (یعنی 15 رشته مجاز کارت بازرگانی) وجود ندارد وجود ندارد.

کارت بازرگانی برای واردات و صادرات از مناطق آزاد تجاری

شاید شما به دنبال گرفتن کارت بازرگانی برای واردات از مناطق آزاد کشور باشید. احتمالا برخورداری از معافیتهای مالیاتی و سایر مزایای مناطق آزاد تجاری، شما را به بررسی امکان انجام این کار سوق میدهد. مناطق آزاد عبارتند از: ماکو، چابهار، کیش، قشم، انزلی، ارس و اروند. به هر صورت با داشتن کارت به نام خودتان میتوانید در مناطق آزاد تجاری نیز فعالیت کنید. اطلاعات کامل در خصوص مزایا و معافیت های مناطق آزاد و ویژی تجاری و اقتصادی را میتوانید از این سامانه دریافت کنید.

آنچه پیش از گرفتن کارت مهم است!

آنچه پیش از گرفتن کارت و شروع فعالیت بازرگانی مهم است، دانش و تخصص شما در حوزه تجارت بین الملل است. آیا شما به عنوان دارنده کارت یا متقاضی کارت، دانش و تخصص کافی در زمینه صادرات و واردات دارید؟ اگر ندارید، اکیدا پیشنهاد میکنیم برای مطالعه و آموزش خودتان در حوزه صادرات و واردات وقت بگذارید. چون تجارت بین الملل یک علم است و قدم گذاشتن در این مسیر بدون داشتن دانش و تخصص کافی، ممکن است خسارت های زیادی برای شما ایجاد شود.

تصویر از یک کلاس تجارت بین الملل

پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را در راستای آموزش تجارت بین الملل حتما بخوانید:

مزایای کارت بازرگانی

داشتن این کارت علاوه بر اینکه به شما اجازه فعالیت تجاری قانونی در حوزه صادرات و واردات را میدهد، مزایای دیگری را هم در پی دارد که در زیر به ان اشاره می کنیم:

  1. صدور ویزای تجاری
  2. صدور گواهی مبدا از کشور صادر کننده
  3. عضویت در اتاق بازرگانی
  4. ارتباط با تجار خارجی
  5. مبادله اطلاعات تجاری در سطح جهان
  6. شرکت در نمایشگاه های ملی و بین المللی داخلی و خارجی
  7. امکان حق العمل کاری در گمرک
  8. امکان ثبت سفارش واردات
  9. ترخیص گمرکی کالا
  10. ثبت برند در ایران به نام خودتان به زبان انگلیسی

انواع کارت بازرگانی

انواع کارت بازرگانی عبارتند از:

  1. کارت تجاری
  2. کارت خدماتی
  3. کارت تولیدی و صنعتی
  4. کارت موردی

کارت بازرگانی تجاری چیست؟

کارتی است که توسط آن میتوانید اقدام به فعالیت تجاری در حوزه واردات و صادرات کالا کنید. فعالیت های تجاری از ثبت سفارش، ترخیص کالا و واردات از مناطق آزاد گرفته تا حق العمل کاری در گمرکات و صادرات کالاهای مجاز.

کارت بازرگانی خدماتی چیست؟

شرکت هایی که مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت خدماتی دارند، میتوانند کارت بازرگانی خدماتی دریافت کنند. صاحبان کارت خدماتی صرفا در حوزه فعالیت خدماتی خود می توانند کالا وارد کنند.

کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی چیست؟

شرکت هایی که دارای مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت تولیدی هستند، میتوانند کارت تولیدی و صنعتی دریافت کنند. صاحبان این کارت صرقا می توانند تجهیزات کارگاهی و مواد اولیه مورد نیاز تولید خود را وارد کنند.

کارت بازرگانی موردی چیست؟

اگر شما به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی تنها یکبار نیاز به واردات یا صادرات کالایی داشته باشید، میتوانید از کارت موردی استفاده کنید.

شرایط گرفتن کارت بازرگانی (ثبت نام و تمدید)

ثبت نام کارت بازرگانی توسط اتاق بازرگانی ایران انجام میشود. شما باید ابتدا از طریق سامانه جامع تجارت ثبت نام اولیه را انجام داده و سپس از طریق سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند ادامه فرآیند ثبت نام کارت بازرگانی را طی کنید. بهتر و راحت تر است که عضو اتاق بازرگانی استان خودتان شوید. ضمنا دارنده کارت از هر کجای ایران، هیچگونه محدودیت فعالیت استانی ندارد. شما میتوانید بصورت شخص حقیقی یا شخص حقوقی برای دریافت کارت اقدام کنید. تمدید کارت بازرگانی نیز مجددا از طریق اتاق بازرگانی انجام میشود. بهتر است حداقل 30 روز قبل از انقضای تاریخ کارت جهت تمدید آن اقدام نمایید.

مراحل ثبت نام و تمدید کارت بازرگانی

تفاوت کارت بازرگانی حقوقی و حقیقی

کارت حقوقی همیشه به کارت حقیقی اولویت دارد. البته دریافت کارت بازرگانی حقوقی هم سخت تر از کارت بازرگانی حقیقی بوده و هزینه آن هم به مراتب بالاتر است. چون شما باید حتما ثبت شرکت انجام داده و دفتر کار معتبر و واقعی داشته باشید. در عوض کارت حقوقی محدودیت های کارت حقیقی را نداشته و از لحاظ اعتبار بین المللی نیز بسیار بهتر از کارت حقیقی است.

تجارت برخی کالاهای خاص و همچنین فعالیت در برخی رشته ها مطابق اعلام دولت مختص کارت حقوقی است. این محدودیت های کارت حقیقی در زمانهای مختلف متغیر است. تفاوت اصلی شرایط ثبت نام و تمدید کارت بازرگانی حقیقی و کارت بازرگانی حقوقی نیز در این است که برای کارت حقوقی، مواردی که جنبه فردی دارند (مانند حداقل سن مورد تایید)، برای مدیر عامل شرکت اعمال میشود.

مالیات کارت بازرگانی حقوقی و حقیقی

بر اساس قانون کشور اگر شما کارت حقیقی دارید، نرخ مالیات برایتان به صورت تصاعدی محاسبه می‌شود. یعنی چیزی بین ۱۵ تا ۳۵ درصد که میزان این نرخ بر اساس درآمد شما متغیر است. اما اگر شما به عنوان یک شرکت‌ یا موسسه دارای کارت حقوقی باشید، نرخ مالیات بصورت ثابت بوده و با نرخ ۲۵ درصد محاسبه میشود.

مدارک مورد نیاز جهت صدور و تمدید کارت بازرگانی حقوقی و حقیقی 1402

جهت دانلود راهنمای ثبت نام و تمدید کارت بازرگانی و اطلاع از مدارک مورد نیاز جهت صدور و تمدید کارت اشخاص حقوقی و حقیقی بر روی لینک های زیر کلیک کنید.

آزمون کارت بازرگانی

شما برای اخذ کارت بازرگانی باید دوره حضوری یا غیر حضوری اتاق بازرگانی را شرکت کرده و در آزمون پایانی موفق شوید. برای دانستن جزئیات بیشتر، از طریق این لینک میتوانید اطلاعات کامل را دریافت کنید.

حذف فیزیک کارت بازرگانی

بر اساس تصمیم وزارت صمت مبنی بر حذف فیزیک کارت بازرگانی، مدتی است که دیگر چاپ کارت بازرگانی در مراحل صدور و تمدید کارت انجام نمیشود. یعنی درخواست‌ها در صورت تایید اتاق و همچنین تایید سامانه اعتبارسنجی بسته شده و کارت شما فعال می‌شود. ضمنا فیزیک کارت از همه فرآیندهای تجاری حذف شده و بجای آن، سرویس استعلام کارت در اختیار تمام بخش های دولت از جمله گمرک قرار گرفته است.

کارت بازرگانی هوشمند

کارت عضویت اتاق بازرگانی

شما میتوانید به عضویت اتاق های بازرگانی درآیید و صرفا کارت عضویت اتاق را دریافت کنید. اما برای کارت بازرگانی ثبت نام نکنید. کارت عضویت اتاق بازرگانی به نام شما صادر می‌شود و یکی از مهم‌ترین شرایط صدور آن پلمپ دفاتر است. کارت عضویت نیز امکان استفاده از برخی از مزایای اتاق بازرگانی را به شما میدهد. اما امکان واردات و صادرات کالا با آن را ندارید.

تفاوت کارت بازرگانی و کارت عضویت

مهمترین تفاوت های این دو کارت عبارتند از:

  1. شما فقط با کارت بازرگانی میتوانید صادرات و واردات کنید نه با کارت عضویت
  2. امکان ثبت برند انگلیسی با کارت عضویت تنها یک عدد است اما با کارت بازرگانی دو یا سه برند انگلیسی را نیز میتوانید ثبت کنید
  3. برای اخذ کارت بازرگانی باید اظهارنامه مالیاتی داده و کد اقتصادی بنگاه خود را ارائه کنید. اما برای دریافت کارت عضویت نیازی به اظهارنامه مالیاتی و کد اقتصادی نیست.
  4. شما با دریافت کارت بازرگانی بصورت خودکار عضو اتاق بازرگانی نیز میشوید. اما با دریافت کارت عضویت، صاحب کارت بازرگانی نمیشوید.

مدارک مورد نیاز جهت صدور و تمدید کارت عضویت اتاق بازرگانی

جهت اطلاع از مدارک مورد نیاز جهت صدور و تمدید کارت عضویت اتاق بازرگانی برای اشخاص حقیقی و حقوقی بر روی لینک زیر کلیک کنید. (مدارک مورد نیاز جهت صدور و تمدید کارت عضویت اشخاص حقیقی و حقوقی)

نکات قانونی کارت بازرگانی

در اینجا برخی از مهمترین نکات قانونی که باید در مورد کارت بدانید را با هم مرور میکنیم.

سقف واردات با کارت بازرگانی

محدودیت واردات در سال اول 500 هزار دلار و در سال دوم 2 میلیون دلار است. از کارتهای سال اول و دوم شامل مالیات علی الحساب همزمان با ترخیص کالا میشوند. که در گمرک اخذ میگردد.

واگذاری کارت به دیگران

هر گونه واگذاری کارت به دیگران غیر قانونی است و معمولا با هدف فرار مالیاتی انجام میشود. بازگشت ارز حاصل از صادرات و فروش آن به سیستم دولتی تحت عنوان پیمان ارزی صادراتی نیز بر عهده صاحب کارت میباشد.

مدت اعتبار کارت بازرگانی

اعتبار کارت یکساله است اما کارت تولیدی 5 سال اعتبار دارد که میبایست بصورت سالانه در اتاق بازرگانی تایید شود.

شرایط اخذ کارت بازرگانی برای اتباع غیر ایرانی

  • داشتن تمامی شرایط مورد نیاز برای افراد ایرانی از جمله پایان خدمت یا معافیت
  • داشتن پروانه کار و مدارک موجود اقامت
  • ارتباط متقابل کشور محل اقامت فرد با ایرانیان مقیم آنجا (غیر از موارد خاص)

نحوه ابطال کارت بازرگانی

ابطال کارت به دو صورت اجباری و اختیاری میباشد. اگر ابطال کارت شما بصورت اجباری باشد، یعنی مرتکب تخلفی شده اید که دولت در نتیجه آن تخلف کارت شما را باطل میکند. اما شرایط ابطال کارت به صورت اختیاری (یعنی اعلام انصراف) به این  صورت است که باید درخواست ابطال را به همراه مدارک مرتبط به اتاق بازرگانی ارائه کنید.

نحوه تعلیق کارت بازرگانی

در مواردی که کارت شما مفقود یا سرقت میشود، میتوانید کارت خود را تعلیق کنید. برای این کار باید یک درخواست رسمی به اتاق بازرگانی ارائه کنید. ضمنا اطلاع رسانی به اداره آگاهی در صورت سرقتی بودن کارت، و درج آگهی در روزنامه های کثیر الانتشار نیز الزامی است.

نحوه استعلام کارت بازرگانی

شما از طریق این لینک میتوانید اعتبار کارت بازرگانی یا کارت عضویت خود را از اتاق بازرگانی بصورت آنلاین استعلام بگیرید.

معایب کارت بازرگانی

دریافت کارت بازرگانی، مخصوصا کارت حقوقی 0به دلیل ثبت شرکت و داشتن دفتر) هزینه بالایی دارد. ضمنا مشکل دیگری که برای دارنده کارت ممکن است بوجود بیاید، مالیات و عوارض دارایی است. بسیاری از تجار تمایلی به داشتن کارت به نام خودشان ندارند. علت این موضوع هم فرار مالیاتی است. چه خوشمان بیاید و چه خوشمان نیاید، بسیاری از بازرگانان از کارت شخص دیگری جهت صادرات و واردات استفاده میکنند. این کارت ممکن است متعلق به یک ترخیص کار گمرکی و یا متعلق به شخصی باشد که کارت خودش را اجاره میدهد.

مامور گمرک در حال کنترل اسناد محموله

طبق قانون، اجاره دادن کارت و کارت خود را در اختیار دیگران گذاشتن جرم است. اما باز هم علیرغم غیر قانونی بودن استفاده از کارت سایر اشخاص، این پدیده همچنان بسیار رواج دارد. لازم به ذکر است که عده ای فقط میخواهند فرار مالیاتی داشته باشند و حوصله سر و کله زدن با سازمان امور مالیاتی را ندارند. اما عده دیگری واقعا مشغول سوء استفاده از شرایط، انجام قاچاق کالا و بهره مندی از رانت های کثیف هستند. در همین راستا متاسفانه پدیده ای به نام کارت بازرگانی یکبار مصرف نیز بوجود آمده است.

کارت بازرگانی یکبار مصرف چیست؟

سابقه کارت بازرگانی یکبار مصرف از سال ۱۳۹۴ است. در حقیقت مالک این کارت ها شخص دیگری است. و در عمل برخی افراد سودجو با پرداخت مبلغی بسیار کم به مالکان کارت که عموماً افرادی کم‌ سواد و فاقد توان مالی هستند کارت را اجاره کرده و اقدام به واردات میلیاردی نموده اند. عدم پرداخت مالیات واردات باعث کشیده شدن این افراد به دادگاه شده و پس از مشخص شدن اصل ماجرا، برخورد قانونی و تعلیق کارت، اصطلاح کارت بازرگانی یکبار مصرف روی کار آمد.

شما در اینجا میتوانید پادکست کارت بازرگانی یکبار مصرف را گوش دهید تا کامل در جریان موضوع قرار بگیرید.

از موضوع کارت بازرگانی یکبار مصرف و رانتهای کثیف و کلان مافیایی که بگذریم، میتوانیم به واقعیت جاری در بازار تجارت خارجی کشورمان و در میان بازرگانان عادی بپردازیم. واقعیت این است که همچنان بسیاری از بازرگانان عادی (نه مافیا)، بدون کارت بازرگانی اقدام به واردات و صادرات میکنند.

واردات کالا بدون کارت بازرگانی

واردات کالا بدون داشتن کارت هم ممکن است. برخی بازرگانان از کارت شرکت های ترخیص کالا، کارت خود ترخیص کاران گمرکی و یا افرادی که کارتشان را اجاره میدهند استفاده میکنند. اما این کار ریسک های قابل توجهی هم دارد. علاوه بر غیر قانونی بودن این کار، مهمترین مسئله این است که محموله وارداتی شما به نام شخصی که دارنده کارت میباشد خواهد شد. آیا تمایل دارید مالکیت قانونی محموله خودتان را با دست خودتان به شخص دیگری واگذار کنید؟

درست است که افرادی که این کار را میکنند فرار مالیاتی دارند. اما در عوض خطرات بزرگی را نیز به خودشان تحمیل میکنند. از یک طرف این افراد از لحاظ قانونی مرتکب جرم شده اند، و از طرف دیگر کالای خود را به نام شخص دارنده کارت میکنند. یعنی هم احتمال برخورد قانونی را برای خودشان ایجاد کرده اند و هم احتمال از دست دادن محموله و سرمایه شان را!

اما در خصوص صادرات چطور؟ آیا اگر در صادرات هم بدون کارت فعالیت کنیم، همین میزان از خطرات وجود دارد؟

آیا کارت بازرگانی برای صادرات واقعا لازم است؟

به عنوان پاسخ کوتاه باید بگویم: نه! شما میتوانید بدون کارت هم صادرات کنید و هیچکدام از این خطرات را هم نداشته باشید. البته روش های صادرات بدون کارت هم وجود دارد که دقیقا مانند واردات بدون کارت، همان ریسک ها را دارد. اما جدا از روش های غیرقانونی، روش های دیگری برای صادرات بدون کارت هم وجود دارد که بدون ریسک بوده و کاملا هم قانونی میباشد. اگر همگان این روش های 100% قانونی و بدون ریسک را نمیشناسند، علتش این است که دانش صادراتی ندارند.

دو بیزینیس من در حال امضای قرارداد فروش بین المللی

من علی افخمی نویسنده این مطلب، صادرکننده کالای ایرانی، مشاور و مدرس بازاریابی صادراتی هستم. خودم به عنوان یک صادرکننده حتی بعد از این همه سال، هنوز کارت بازرگانی ندارم. چرا؟ چون اصلا نیازی به داشتن کارت جهت صادرات ندارم. ما بیش از 30 روش ورود به بازارهای بین المللی جهت صادرات کالا و خدمات داریم. کافیست شما دانش و مهارت های صادراتی را بیاموزید تا بتوانید بدون داشتن کارت هم تجارت موفق، قانونی و بدون ریسک داشته باشید.

چنانچه تمایل به یادگیری دانش صادراتی بصورت علمی و کاربردی دارید، میتوانید در دوره صادرات من شرکت کنید. در این دوره صفر تا صد صادرات را به شما یاد میدهم. سایر دوره های من که ممکن است برای شما جذاب باشند نیز عبارتند از: دوره واردات، دوره صادرات و واردات و کامل ترین و جامع ترین دوره ما یعنی  دوره جامع بازرگانی زومین بازار تحت عنوان “دوره بوت کمپ تجارت”.

پس پیشنهاد میکنم که پیش از شروع صادرات، خودتان را درگیر هزینه ها و دردسرهای های سنگین اولیه مانند ثبت شرکت، اجاره دفتر و ثبت نام کارت بازرگانی نکنید! ابتدا کار صادرات را شروع کنید و خودتان را محک بزنید و بازخورد بگیرید. چنانچه مطمئن شدید که میخواهید پروسه صادرات را ادامه دهید، بعدا میتوانید به دنبال گرفتن کارت و سایر مراحل قانونی بروید.

جمع بندی و نتیجه گیری

همانطور که وعده داده بودیم، تمام مسائل و پرسش های مربوط به کارت بازرگانی را در این راهنمای جامع با هم بررسی کردیم. چنانچه هنوز سوال یا ابهامی دارید، لطفا در بخش دیدگاه های همین مقاله بیان کنید و از ما پاسخ بگیرید.

آیا همیشه کارت بازرگانی برای صادرات و واردات لازم است؟

به عنوان سخن پایانی و نتیجه گیری نکات زیر را نیز در نظر داشته باشید:

  • قبل از هر چیز دانش و مهارت های تجارت بین الملل را بیاموزید و سپس اقدام به ثبت نام کارت بازرگانی و شروع پروژه های صادرات و واردات کنید.
  • بطور کلی پیشنهاد میکنم که برای انجام تجارت خارجی از کارت بازرگانی حقوقی استفاده کنید. زیرا اولا اعتبار کارت حقوقی از کارت حقیقی به مراتب بالاتر است و ثانیا محدودیتهای کارت حقیقی را ندارد.
  • شما به عنوان وارد کننده ملزم به داشتن کارت بازرگانی و انجام پروسه واردات کالا با کارت خودتان هستید. و اکیدا پیشنهاد میکنم که نه کارت خود را در اختیار دیگران بگذارید و نه از کارت دیگران برای واردات کالا استفاده کنید.
  • اما برای صادرات احتمالا بهتر است در قدم اول اقدام به تهیه کارت بازرگانی نکنید. ابتدا خودتان را در پروسه صادرات بصورت عملی محک بزنید. اگر بازخورد کارتان موفقیت آمیز بود، آنگاه اقدام به اخذ کارت، ثبت شرکت، اجاره دفتر و غیره نمایید.
  • برای امور کارت بازرگانی خود نیز بهتر است از مشاور امور حقوقی و مالیاتی مشاوره بگیرید.

سوالات متداول

چرا نباید کارت خودمان را در اختیار دیگران قرار بدهیم؟

چون علاوه بر غیر قانونی بودن این کار، تعهد ارزی صادراتی یا وارداتی همچنان بر عهده شما خواهد بود. از طرف دیگر شخصی که کارت شما را گرفته ممکن است هر نوع سوء استفاده و قاچاقی (حتی قاچاق انسان) را با کارت شما انجام بدهد. و نهایتا این کارت به نام شماست!

آیا یک نفر میتواند دو کارت بازرگانی دریافت کند؟

بله فقط در صورتی که شما مدیر عامل شرکت باشید میتوانید یک کارت حقیقی به نام خودتان و یک کارت حقوقی با نام شرکت تهیه کنید.

دریافت کارت بازرگانی چقدر زمان میبرد؟

معمولا کمتر از دو ماه

برای دریافت کارت بازرگانی حتما باید یک شرکت داشته باشم؟

نه میتوانید کارت حقیقی دریافت کنید

برای دریافت کارت بازرگانی کد اقتصادی مورد نیاز است؟

بله شما باید کد اقتصادی داشته باشید

هزینه صدور کارت بازرگانی چقدر است؟

اگر خودتان مستقیما اقدام به ثبت نام و دریافت کارت کنید، معمولا کمتر از پانصد هزار تومان است. اما اگر از طریق شرکت هایی که “خدمات ثبت شرکت” ارائه میدهند اقدام کنید، هزینه شما تا چند میلیون تومان هم میرود.

۱۰ دیدگاه

  • سلام برای گرفتن کارت بازرگانی برای صادرات چقدر باید هزینه کرد؟ حقیقی و حقوقی با هم چه فرقی میکند؟

    • با سلام و احترام،

      خوشحالم که به مقالات ما در زومین بازار توجه دارید. در مورد سوال شما در خصوص هزینه‌های کارت بازرگانی، باید بگویم که هزینه‌ها ممکن است بسته به شرایط مختلف متغیر باشد. این شرایط شامل مواردی مانند نوع فعالیت تجاری، محل ثبت شرکت، و سایر عوامل است. برای اطلاعات دقیق‌تر، بهتر است با اتاق بازرگانی تماس بگیرید یا مشاوره حقوقی بگیرید.

      در مورد تفاوت بین کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی، کارت حقیقی برای افرادی است که به تنهایی به عنوان یم شخص فعالیت می‌کنند، در حالی که کارت حقوقی برای شرکت‌ها و سازمان‌ها صادر می‌شود. هر کدام از این دو نوع کارت بازرگانی خصوصیات و مزایا و معایب خود را دارند که بصورت کامل در همین مقاله توضیح داده ایم.

      با آرزوی موفقیت برای شما،
      زومین بازار

  • سلام مطالب عالی بودند
    بنده تازه کارت بازرگانی گرفتم. نه سواد تجارت دارم نه توان مالی! چجوری میتونین کمکم کنین؟ آیا میشه کسی را پیدا کنم که با کارت من شریکی کار کنیم؟ و اینکه خیلی ها که مثل من هستند با این کارت فقط ثبت سفارش میکنند و ازش پول در میارن جریانش چیه؟

    • سلام و وقت بخیر
      اجاره دادن کارت بازرگانی به دیگران کار بسیار خطرناک و نادرستی است. تمام مسئولیت رفع تعهد ارزی (یعنی بدهی ارزی صادرکننده یا وارد کننده به دولت) بر عهده مالک کارت بازرگانی خواهد بود. مثلا ممکن است در ازای اجاره کردن کارت بازرگانی شما مبلغ چند صد میلیون تومان هم به شما جهت مبلغ اجاره توافقی کارت پرداخت کنند. اما بعدا متوجه میشوید که به طور مثال دو میلیون دلار بدهی ارزی به دولت به نام شخص شما ثبت شده است که دولت از شما به پشتوانه قوه قضائیه خواهد گرفت. ضمنا مسئولیت هر گونه واردات و صادرات خلاف قانون کشور هم که با کارت شما انجام شود، از قاچاق اسلحه و مواد مخدر گرفته تا قاچاق انسان و سایر کالاها، بر عهده شما خواهد بود. و مراجع قضایی و نهادهای امنیتی به سراغ شما خواهند آمد.
      همیشه از خودتان بپرسید کسی که میتواند چند صد میلیون تومان بابت اجاره کارت بازرگانی به شما بدهد، چرا خودش اقدام نمیکند و کارت بازرگانی را به نام خودش نمیگیرد؟ چرا اصرار دارد که با پرداخت یک هزینه بالا، این کارت به اسم شخص دیگری باشد؟ امیدوارم مطلب روشن شده باشد!
      در پناه خدا

  • درود وقت بخیر
    من میخوام کارت بازرگانی حقیقی بگیرم وخیلی از کارهایش از جمله ثبت شرکت را انجام دادم و الان در شرف اخذ کارت بازرگانی هستم. من الان برای صادرات واردات و توزیع و ترخیص نیاز به آموزش دارم. میتونین یه مشاور معرفی بفرمایین که بتونه کمک کنه تا استارت بزنم و کنارم باشه تا راه بیفتم؟

    • سلام و وقت بخیر
      بله شما میتوانید از آموزشهای تخصصی بازرگانی ما در آکادمی زومین بازار استفاده بفرمایید. تمام آموزش ها شامل پشتیبانی پرسش و پاسخ آنلاین هم هست که پاسخگوی سوالات شما هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *