واردات لوازم خانگی

آخرین بروزرسانی: ۱۴ تیر, ۱۴۰۲

در سالهای گذشته واردات لوازم خانگی به کشور یکی از رشته های پر درآمد واردات بود. اما در حال حاضر با اعمال محدودیتهای سنگین از طرف وزارت صمت، ثبت سفارش و واردات لوازم خانگی خارجی بطور کامل ممنوع شده است. این تصمیم ظاهرا در راستای حمایت از تولید ملی اتخاذ شده است. اما اگر بخواهیم در همین شرایط فعلی باز هم واردات لوازم خانگی به ایران را انجام دهیم امکان پذیر است؟ در پاسخ باید بگوییم بله! با ما همراه باشید تا به شما بگوییم چگونه

آنچه در این مقاله بررسی میکنیم:

  • دلایل خروج برند های بین المللی و جایگزینی برندهای ایرانی در بازار
  • تاثیر ممنوعیت ورود لوازم خانگی به بازار
  • واردات لوازم خانگی دست دوم (استوک)
  • واردات لوازم خانگی آزاد شد؟
  • راه های واردات لوازم خانگی از دبی، ترکیه، چین و کره جنوبی در شرایط ممنوعیت!
  • تعرفه واردات لوازم خانگی
  • برای واردات لوازم خانگی از کجا شروع کنم؟

برندهای ظاهرا ایرانی به جای برندهای خارجی!

چرا دیگر برندهای خارجی لوازم خانگی در ایران نمایندگی ندارند؟ در ابتدا تحریم های بین المللی علیه ایران باعث خروج کمپانی های خارجی زیادی از کشورمان شد. با توجه به خداحافظی برندهای کره ای ال جی و سامسونگ از بازار لوازم خانگی ایران که برای مدتهای طولانی سیطره وسیعی بر مارکت داشتند، اکنون برندهای ظاهرا ایرانی جایگزین شده اند! خوب تا اینجای کار که اثر تحریم ها بود. اما کار به اینجا ختم نشد و بعد از آن به دستور وزارت صمت ورود لوازم خانگی ممنوع شد! به عبارت بهتر گل بود و به سبزه نیز آراسته شد! اما واقعا چرا؟

تاثیر ممنوعیت واردات لوازم خانگی بر بازار ایران چه بود؟

وزارت صمت در امتداد سیاست شکست خورده بازار انحصاری خودرو در ایران، این بار به سراغ تولید انحصاری لوازم خانگی آمده است. بازار انحصاری هم که همه میدانیم در یک کلام یعنی بازاری آماده و پربار برای رانت خواران و بازاری آشفته و گران برای مصرف کنندگان!

برند جی پلاس بطور کامل جایگزین ال جی شده و در بازار هم عرضه می‌شود. شرکت سام الکتریک نیز به تلویزیون‌های ایرانی جایگزین سامسونگ خود را با برند سام عرضه کرده و محصولات دیگری نیز در راه هستند. گفتنی است مواد اولیه هر دوی این برندها از شرکتهای چینی تهیه میشوند!

ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی به شدت موجب بالا رفتن قیمت آنها شده به گونه‌ای که مشتریان هم کمتر به سراغ خرید جنس خارجی می‌روند. در گذشته ۷۰ درصد بازار لوازم خانگی در اختیار محصولات خارجی بود و برندهای ایرانی تنها سهم ۳۰ درصدی داشتند. اما الان این موضوع کاملا برعکس شده و ۷۰ درصد بازار در دست برندهای داخلی میباشد.

جالب اینجاست که طبق بررسی های انجام شده، ۲۰ درصد اجناس خارجی موجود در بازار لوازم خانگی از ثبت سفارش‌های گذشته هستند. به عبارت دیگر 80 درصد اقلام واردات لوازم خانگی بصورت قاچاق وارد کشور شده اند! یعنی همچنان کانال قاچاق لوازم خانگی به کشور با حاشیه سودی بیشتر از قبل فعال است!

واردات لوازم خانگی استوک (دست دوم)

اما کار قاچاق کالا در برخی حوزه ها پر رنگ تر هم شده است! با توجه به کاهش قدرت خرید مردم در بازار متاسفانه شاهد ایجاد پدیده ای به نام واردات لوازم خانگی دست دوم هستیم. یعنی برخی از مصرف کنندگان قادر به تهیه جنس نو نبوده و به ناچار اجناس استوک سایر کشورها را که از مسیرهای قاچاق وارد میشود ارزانتر تهیه میکننذ!

واردات قطعات لوازم خانگی ممنوع شد!

اما وزارت صمت باز هم کوتاه نمی آید! واردات قطعات لوازم خانگی که توانایی تولید آن در داخل کشور وجود داشته باشد بطور کامل ممنوع خواهد شد! این جمله در واقع موضع رسمی وزارت صمت است! و طبق اعلام این وزارتخانه، این تصمیم در راستای «جهش تولید»، «تقویت و تعمیق ساخت داخل»، «توسعه صادرات و کنترل واردات» و نیز «مدیریت و تنظیم بازار» اتخاذ شده است.

ممنوعیت ورود لوازم خانگی حرکت رو به عقب است!

به نظر میرسد که دولت همان مسیری را در مورد واردات لوازم خانگی طی میکند که در مورد واردات خودرو سالیان طولانی طی کرده است. یک مارکت انحصاری که مصرف کننده در آن متضرر میشود و رقابت کیفی در آن جایی ندارد! شرایطی که با شعار حمایت از تولیدات (به ظاهر) داخلی مصرف کننده را مجبور به خرید جنس عمدتا بی کیفیت چینی با برچسب داخلی و  با قیمت گران میکند.

واردات لوازم خانگی در بن بست وزارت صمت

این موضوع نه تنها منجر به رشد تولیدات داخلی نمیشود (همانطور که در مورد خودروسازی نشده است) که برعکس باعث عقبگرد صنایع داخلی و بی اثر شدن لزوم رقابت کیفی میگردد. آمار 70 درصدی اقبال عمومی بازار به محصولات خارجی، گواه کیفیت نامناسب تولید داخلی و عدم تمایل خریدار به محصولات ملی، علیرغم داشتن قیمت پایینتر است.

اکنون اوضاع بهتر میشود؟

آیا اکنون که واردات لوازم خانگی ممنوع شده و شاهد خداحافظی برندهای کره ای هستیم و بازار لوازم خانگی نیز انحصاری میشود، میتوان انتظار کیفیت بالاتر از محصولات (به ظاهر) داخلی را داشت؟ آیا اساسا در حوزه هایی مثل ماشین ظرفشویی تکنولوژی لازم در کشور وجود دارد؟ آیا با وجود دخالتهای مکرر دولت در امر قیمت گذاری برای همین محصولات (به ظاهر) داخلی میتوان شاهد عرضه مناسب کالا در بازار بود؟

مگر سایر دخالتهای دولت در بازار چه نتیجه مثبتی داشته است؟ ثبت معاملات بازار لوازم خانگی در سامانه جامع تجارت که اصلا تاثیری در شرایط نداشت. طرح شناسه دار کردن کالاها برای مبارزه با واردات لوازم خانگی بصورت قاچاق نیز هیچوقت اجرایی نشد. طرح ویژه تخصیص سبد لوازم خانگی به اقشار آسیب پذیر نیز که خود باعث ایجاد رانتها و سو استفاده های بیشتر در چنین شرایطی میشود.

قیمتهای دستوری در مسیر سرپیچی از دستورات!

تحت فشار گذاشتن تولیدکنندگان به درج قیمتهای دستوری اعلامی در سامانه 124 نیز حاصلی ندارد. زیرا قیمت مواد اولیه بالا رفته و عملا تولید برای تولید کننده با این قیمتها صرفه ای ندارد. بسیاری از تولیدکننگان نیز با اعمال تغییرات جزئی در محصول خود، کد محصول جدیدی را تعریف کرده و آنرا به قیمتی شاید 25 تا 30 درصد بالاتر در سامانه 124 ثبت میکند. پس چرا دولت از تجربه دخالتهای ناموفق قبلی در بازار درس نمیگیرد؟

ضعف تکنولوژی تولید کنندگان ایرانی

حوزه لوازم خانگی یک حوزه تکنولوژیک است که زیرساختهای اساسی آن در کشور وجود ندارد و تقریبا هر آنچه که به نام تولید داخل نیز عرضه میشود از واردات قطعات لوازم خانگی (بعضا بی کیفیت) خارجی و مونتاژ آنها ایجاد میشود. اصولا طرح های محدودسازی واردات کالا در هیچ کجای جهان با این شدت اجرا نمیشود و اگر هم شده باشد نتیجه مثبتی در اقتصاد ایجاد نمیکند.

بیم آن میرود که نتایج چنین تصمیمات خرق الساعه و کارشناسی نشده ای بصورت معکوس باعث زمین گیر شدن تولیدات داخلی شود. تجربه حمایتهای بی دریغ دولتی از صنعت خودروسازی داخلی منجر به محصولات بی کیفیت، قیمتهای نجومی و حتی افت شدید میزان تولید داخلی شد تا جایی که امروز همین خودروهای بی کیفیت و گران داخلی نیز با قرعه کشی بدست مردم میرسد! دقیقا همین روند در بازار لوازم خانگی هم در حال رخ دادن است. و این تجربه به ما یادآوری میکند که چنین سیاستهایی عملا حرکت رو به عقب است!

واردات لوازم خانگی آزاد شد؟

از زمان اجرای این محدودیت ها، ما در زومین بازار هر ماه تماس های متعددی داریم که از ما میپرسند:

  • واردات لوازم خانگی آزاد شد؟
  • چگونه میتوانیم در شرایط فعلی واردات لوازم خانگی را انجام دهیم؟
  • آیا شما میتوانید برای ما واردات لوازم خانگی از دبی را انجام دهید؟
  • برای واردات لوازم خانگی از ترکیه چه کنیم؟
  • آیا هنوز واردات لوازم خانگی از کره امکان دارد؟
  • آیا واردات لوازم خانگی از چین با توجه به روابط ایران با این کشور ممنوع است؟

در پاسخ باید بگوییم که علیرغم تمام محدودیت ها، همچنان ورود لوازم خانگی به کشور امکان پذیر است! اما چگونه؟

راه های واردات لوازم خانگی در شرایط ممنوعیت!

شاید با شنیدن خبر ممنوعیت واردات لوازم خانگی به کشور شما هم در ذهن خود این کار را ناممکن بدانید. اما واقعا در تجارت و بازرگانی همیشه راهکاری برای دور زدن محدودیت ها وجود دارد. در شرایط فعلی شما 2 راه دارید که اتفاقا فرصت تجاری جذابی است! در ادامه هر کدام از این راه ها را با هم بررسی میکنیم:

راه اول: واردات از مسیرهای فرعی!

همیشه در شرایطی که امکان ورود کالا به کشور از مسیر اصلی و قانونی فراهم نیست، خوشبختانه یا متاسفانه امکان ورود همان کالا از مسیرهای فرعی فراهم است! مهمترین این مسیرها عبارتند از: ورود کالا به صورت ته لنجی، ورود کالا از طریق بازارچه های مرزی، ورود کالا با استفاده از کارت ملوانی، ورود کالا با استفاده از کارت پیله وری و …

اما دقت کنید که برای استفاده از این روش ها، باید تعداد کالا در محموله شما کم باشد. به عبارت دیگر از این روش ها برای واردات لوازم خانگی به تعداد بالا نمیتوان استفاده کرد. برای دریافت جزئیات بیشتر و اطلاعات کامل برای امکان سنجی این روشها، کافیست با چند شرکت حمل و ترخیص و یا شرکت های بازرگانی (معروف به کارگو) در بازار تماس بگیرید!

راه دوم: واردات بصورت تکه تکه!

به این روش در اصطلاح فنی واردات قطعات به صورت CKD و SKD میگویند. به زبان ساده شما ورود لوازم خانگی به کشور را به حالت تکه تکه انجام میدهید! یعنی مثلا از تولید کننده خارجی میخواهید که یخچال، ماشین لباسشویی و یا تلویزیون را بصورت قطعات مجزا شده برایتان ارسال کند. نکته مهم در این روش این است که حداقل باید 30% قطعات محصول نهایی شما با استفاده از تولیدات داخل کشور باشد.

حالا متوجه شدید که این برندهای نوظهور ایرانی یک شبه از کجا مانند قارچ سبز شدند؟ شما هم میتوانید همین روش را به کار بگیرید و قطعات مهم را به شکل CKD یا SKD وارد کرده، با 30% قطعات غیر مهم تولید داخل مونتاژ کنید. نهایتا هم برند خودتان را بر روی کالا یزنید و با انواع حمایت های دولنی به اسم تولید ملی روانه بازار کنید! به همین راحتی!

این روش زمانی شیرین تر هم میشود که شما خط تولید (بخوانید خط مونتاژ) کالای خود را در مناطق آزاد تجاری و اقتصادی احداث کنید یا حتی اجاره کنید! به این ترتیب شما از معافیت های مالیاتی و امتیازات ویژه مناطق آزاد نیز بهره مند خواهید شد. از این مسیر میتوانید محموله های با تیراژ بالا نیز وارد کنید.

سخن پایانی: برای واردات لوازم خانگی از کجا شروع کنم؟

علیرغم تمام محدودیت هایی که برای ورود لوازم خانگی به کشور وجود دارد شما همچنان میتوانید در این بیزینس فعال باشید و از این فرصت استفاده کنید. برای شروع بیزینس وارداتی در حوزه لوازم خانگی یا هر کالای دیگری، باید از آموزش خودتان شروع کنید. ما در زومین بازار دوره ای داریم به نام دوره آموزش واردات که در این دوره شما بصورت تخصصی، گام به گام و به زبان ساده تمام مراحل واردات را می آموزید. این دوره بر اساس مراحل واردات کالا بصورت علمی و کاربردی تنظیم شده و تمام اطلاعات مورد نیازتان را در اختیار شما میگذارد.

اما در صورتی که به روند واردات کالا بصورت کامل مسلط هستید، در اولین قدم اقدام به یافتن تعرفه گمرکی واردات قطعات لوازم خانگی مد نظرتان بکنید. برای اینکه بتوانید محموله خود را بصورت قانونی از گمرکات کشور وارد کرده و ارزش گمرکی محموله را حساب کنید، باید تعرفه کالای وارداتی خود را بدانید، مجوزهای لازم را اخذ کنید و آنرا در سامانه جامع تجارت به درستی اظهار کنید.

تعرفه واردات لوازم خانگی

در شرایط فعلی اجازه ثبت سفارش واردات لوازم خانگی بصورت محصول کامل (محصول نهایی) داده نمیشود. اما برای درک بهتر موضوع در اینجا مهمترین تعرفه های لوازم خانگی بصورت محصول کامل یا Finished Product را در اختیارتان میگذاریم. کافیست تعرفه قطعات هم مشابه همین لیست استخراج کنید.

  • ماشین های تمام اتوماتیک با تعرفه ۸۴۵۰۱۱۰۰
  • تلویزیون ها با تعرفه ۸۵۲۸۷۲۹۰
  • گیرنده های دیجیتالی با تعرفه ۸۵۲۸۷۱۱۰
  • پکیج های دو منظوره با تعرفه ۸۸۴۱۹۱۱۱۰
  • جاروهای مکنده با تعرفه ۸۵۰۸۶۰۰۰
  • ماشین لباسشویی با تعرفه ۸۴۵۰۱۲۱۰
  • یخچال فریزرهای مختلف با تعرفه ۸۴۱۸۱۰۰۰
  • ماشین ظرفشویی با تعرفه ۸۴۲۲۱۱۰۰

سپس کدهای تعرفه مانند کدهای تعرفه لیست فوق را در صفحه محاسبه ارزش گمرکی (TSC) مربوط به سایت گمرک ایران به آدرس https://irica.ir وارد کنید تا ارزش گمرکی کالای مد نظرتان را بیابید. شما در این مسیر حتما نیاز دارید تا از خدمات بازرگانی شرکتهای ترخیص، شرکتهای حمل و … استفاده کنید. پیشنهاد میکنیم قبل از شروع کار، مقاله خدمات بازرگانی که در آن 21 نوع خدمت مختلف را معرفی کرده ایم، مطالعه کنید.

ادامه مسیر مطالعه…

مقالات پیشنهادی:

در پایان لطفا سوالات و نظرات خود را در پایین همین صفحه بیان کنید.

۲ دیدگاه

  • مقاله جالب و مفیدی بود مخصوصا روش دومی که گفتین
    فقط اینکه میتونین یه براورد کنین با هزینه اجاره خط مونتاژ تو مناطق آزاد مثلا و واردات خود قطعات، حدودا با چه میزان سرمایه میشه تو این زمینه ورود کرد؟
    مساله دیگم اینکه تو سایت گمرک وقتی کلمه دلخواه رو میخوای سرچ کنی مخصوصا اگه ترکیبی باشه خطا میده(مثلا موتور یخچال یا کمپرسور یخچال که بزنی) ولی فقط بزنی یخچال نتایج رو نشون میده که باز اونم برای همه نتایج حق ورودی رو ننوشته و بعضی مقداراش خالیه

    • سلام و عرض ادب

      خوشحالم مقاله نحوه واردات لوازم خانگی برای شما مفید بوده است. در خصوص برآورد هزینه پروژه واردات قطعات لوازم خانگی و احداث خط مونتاژ، پاسخ سریع و محاسبه سر انگشتی نمیتوان ارائه کرد. چون حوزه قطعات لوازم خانگی بسیار گسترده است و تخمین هزینه های انجام این پروژه نیز نیاز به بررسی و مطالعه دقیق دارد که کاری زمانبر است. در مورد کاربر پسند نبودن و به روز نبودن سامانه tsc گمرک نیز کاملا با شما موافقم. بهترین راه این است که به دفتر تعیین تعرفه گمرک و یا دفتر واردات گمرک جهت استعلام دقیق اطلاعات محموله خودتان مراجعه بفرمایید.

      موفق و موید باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *