آموزش واردات از صفر به زبان ساده!

آخرین بروزرسانی در: 1403/08/26

در این مقاله به آموزش صفر تا صد واردات کالا میپردازیم. اینکه مراحل خرید خارجی و واردات کالا چیست؟ چگونه مجوز واردات بگیریم؟ نحوه واردات کالا چگونه است؟ و سوالاتی از این دست که برای هر کس که میخواهد محموله ای را به ایران وارد کند وجود دارد.

ما در این مقاله مراحل واردات از خرید خارجی تا ترخیص کالا را بصورت تخصصی اما به زبانی ساده در 25 مرحله از صفر تا صد واردات برای شما شرح میدهیم. در پایان مقاله شما پاسخ تمام سوالات خود را در خصوص اصول واردات کالا دریافت خواهید کرد.

من علی افخمی نویسنده این مطلب هستم. و پیشنهاد میکنم حتما مقاله دیگر من را نیز برای داشتن درک کاملتر از حوزه واردات و تجارت بین الملل در کنار مقاله فعلی مطالعه کنید. چون در آن مقاله من به سوالات اساسی و مهم پیش از شروع واردات پاسخ داده ام. چگونه واردات را شروع کنم؟

نمایش سریع عناوین این صفحه

چگونه واردات کنیم؟

ممکن است شما فقط یک بار نیاز داشته باشید تا محموله ای را از خارج از ایران وارد کنید. یا ممکن است شما قصد داشته باشید به شکل حرفه ای وارد بیزینس واردات شوید. یعنی به عنوان یک تاجر واردکننده بصورت مستمر فعالیت کنید. در هر دو حالت این مقاله برای شما مفید خواهد بود.

ساختار شخصیتی 10 گانه یک تاجر

اما اگر قصد شما این است که بصورت حرفه ای یک تاجر واردکننده شوید، پیشنهاد میکنیم حتما مقاله چگونه تجارت را شروع کنم را نیز بخوانید. در آن مقاله ما توضیحات بسیار مهم و کاملی درباره ساختار شخصیتی 10 گانه یک تاجر (بازرگان) داده ایم. شما اگر میخواهید بصورت حرفه ای فعالیت واردات را دنبال کنید و تبدیل به یک واردکننده بشوید، باید قبل از هر چیز آن ساختار شخصیتی را درون خودتان بصورت مستحکم ایجاد کنید.

5 اشتباه مهلک در شروع تجارت بین المللی

ضمنا به عنوان یک تاجر که قرار است بیزینس پایدار داشته باشد، باید بدانید که 5 اشتباه مهلک در شروع تجارت بین المللی چیست و چگونه میتوانید از این اشتباهات جلوگیری کنید. به این شکل شما خودتان را از انبوه ساهی لشگر افراد ناآگاهی که در تجارت بین الملل فعال هستند جدا میکنید.

دانش و مهارت های لازم برای شروع واردات

در کنار ساختار شخصیتی 10 گانه مستحکم، و عبور از 5 اشتباه رایج، شما نیاز به فراگیری دانش و مهارت های لازم برای شروع واردات هم دارید. یعنی موارد زیر را باید بیاموزید:

  1. پازل خرید خارجی
  2. اینکوترمز
  3. روش های پرداخت بین المللی
  4. ضمانت نامه های قراردادی
  5. آشنایی با قراردادهای بین المللی
  6. ثبت سفارش واردات
  7. کار با سامانه های NTSW و EPL
  8. حمل و نقل بین المللی
  9. بیمه بین المللی
  10. ترخیص کالا از گمرک

بنر دوره واردات زومین بازار

ما یک بسته جامع آموزشی علمی و کاربردی تحت عنوان دوره واردات آماده کرده ایم که تمام موارد فوق را شامل میشود. پیشنهاد میکنیم اگر برای شروع واردات جدی هستید، این بسته آموزشی را تهیه و استفاده کنید. برای بررسی بهتر کیفیت محتوای این دوره هم میتوانید صفحه نتایج دوره ها از زبان کاربران را ببینید.

در ادامه با هم نگاهی به پیچیدگی های فرآیند واردات کالا به ایران، اصول واردات و مراحل واردات می اندازیم. پس با من همراه باشید.

پیچیدگی های فرآیند واردات کالا به ایران

دولت ایران همواره تمایل دارد که در تجارت داخلی و خارجی دخالت کند. به بیان دیگر دولت همیشه میخواهد تا تمام فعالیت های واردات و صادرات و همچنین فعالیت های تجارت داخلی، با مجوز او و زیر نظر دولت انجام شود. میزان این دخالت ها و نظارت ها در زمینه واردات کالا به ایران در بالاترین حد ممکن است.

همین مسئله باعث شده تا فرآیند واردات کالا به ایران نیز با پیچیدگی ها و دشواری های خاصی همراه باشد. از ثبت سفارش واردات و اخذ مجوز های واردات گرفته تا تخصیص ارز و ترخیص گمرکی کالا، مراحل واردات به ایران را سخت و پر هزینه میکند. از سال 1396 به بعد نیز میزان نظارت و دخالت های دولت در حوزه واردات به مراتب بیشتر شده است.

بنابراین پیشنهاد من این است که همیشه با مقادیر کوچک و ریسک کم آغاز کنید. چه بسیار افرادی که با ذوق و شوق فراوان سمت واردات و خرید خارجی می‌آیند و نهایتا مالباخته و سرخورده میشند. برای آشنایی با روش‌های کم خطر میتوانید مقاله واردات با سرمایه کم را نیز مطالعه کنید.

بدون دانش و مهارت های تجارت خارجی، اقدام به واردات کالا نکنید!

بنابراین اهمیت آموزش تجارت بین الملل اصولی و تخصصی در حوزه واردات نیز برای یک واردکننده ایرانی دو چندان است. شما علاوه بر پیچیدگی های ذاتی تجارت بین الملل، با انبوهی از موانع دولتی بر سر راه واردات نیز مواجه هستید. بسیاری از واردکنندگان ایرانی به دلیل عدم داشتن دانش و مهارت لازم در حوزه واردات، با هزینه های سنگینی در تجارت خود روبرو میشوند.

در برخی از موارد این مشکلات و هزینه ها حتی باعث مالباخته شدن واردکننده ایرانی میشود. نگاهی به انبوه کالاهای رسوب کرده در گمرکات ایران بیندازید تا متوجه شوید میزان ضعف دانش تجارت خارجی در میان واردکنندگان ایرانی تا چه حد شدید است. واردکنندگانی که همچنان به شیوه های بازرگانی سنتی، حجره ای و فله ای تجارت میکنند. در نتیجه اکیدا توصیه میکنم که به هیچ عنوان بدون آموزش و سواد تخصصی وارد این حوزه نشوید.

اما اگر به هر دلیلی زمان، امکان و شرایط یادگیری تجارت بین الملل را در مقطع کنونی زندگی تان ندارید ولی همچنان مایل هستید یا مجبورید که درگیر بازرگانی خارجی باشید، پیشنهاد میکنم این مقاله را بخوانید تا راه حل را بیابید. اگر فرصت یادگیری تجارت بین الملل را نداریم چه کنیم؟

آموزش اصول واردات

شما در این مطلب میتوانید محتوای علمی و با کیفیتی در حوزه آموزش اصول واردات با بیانی درست، روان و با دسته بندی مناسب دریافت کنید. از آنجایی که در فضای مجازی و اصولا محیط وب فارسی، محتوای ارزشمند چندانی در حوزه آموزش اصول واردات کالا وجود ندارد، من اقدام به نوشتن این مطلب کردم.

آنچه در ادامه میخوانید:

  • آموزش واردات کالا در بازرگانی خارجی
  • مراحل گام به گام واردات کالا به ایران (آموزش مراحل خرید خارجی)
  • اصطلاحات تخصصی واردات کالا

مراحل واردات از خرید خارجی تا ترخیص کالا

آموزش مراحل واردات در تجارت بین الملل جزو آموزشهای پایه محسوب میشود. اهمیت یادگیری مراحل واردات کالا برای وارد کننده که کاملا مشخص است. اما صادرکنندگان هم نیاز به یادگیری مراحل قدم به قدم واردات کالا دارند. چرا؟

چون پروسه صادرات کالا دقیقا معکوس واردات است و یک صادر کننده نیز باید بسیاری از همین مراحل را (البته با برخی تغییرات) برای صادرات کالا طی کند. چنانچه تمایل دارید، میتوانید مقاله چگونه صادرات را شروع کنم و همچنین مقاله مشتری یابی بین المللی را نیز مطالعه کنید.

تدوین برنامه بازاریابی پیش از شروع واردات

اشتباه رایجی که من در میان تقریبا تمامی واردکنندگان میبینم این است که اول کالا را به ایران وارد میکنند و بعد از ترخیص گمرکی کالا، تازه به فکر برنامه بازاریابی محصول می افتند. این رویکرد و طرز فکر سنتی بسیار اشتباه در بازرگانی ناشی از ندانستن مراحل تدوین استراتژی واردات است. و زمان و پول شما را به شکل قابل توجهی به هدر میدهد.

یک تاجر مدرن و امروزی ابتدا برنامه بازاریابی بیزینس خود را تدوین میکند و بعد اقدام به شروع واردات و طی کردن مراحل واردات میکند. به هر صورت اگر مفاهیمی مانند آمیخته بازاریابی، مارکام، بخش بندی بازار، استراتژی های مارکتینگ و مارکتینگ پلن برای شما چندان آشنا نیستند، میتوانید از محتوای دوره بازاریابی و فروش ما برای یادگیری فرآیند بازاریابی و تدوین برنامه بازاریابی واردات خودتان استفاده کنید.

بنر دوره بازاریابی و فروش

بعد از تدوین برنامه بازاریابی، مراحل انجام واردات یک کالا را با هم مرور میکنیم. به روش های مختلفی میتوان مراحل واردات را در نظر گرفت. من با توجه به سالها فعالیت اجرایی خودم در حوزه تجارت بین الملل، در اینجا مراحل واردات کالا را به زبان ساده در 25 مرحله برای شما شرح میدهم.

آموزش گام به گام واردات کالا

از کنار هم قرار دادن این 25 مرحله، چارت مراحل واردات کالا بصورت کامل بدست می آید که به شکل 5 بخش 5 مرحله ای آنرا تفکیک کرده ام.

چارت مراحل واردات (مرحله 1 تا 5)

5 مرحله ابتدایی برای واردات کالا عبارتند از: بررسی شرایط قانونی کالا، دریافت کارت بازرگانی، منبع یابی، درخواست استعلام قیمت، و جداول TBE و CBE

آموزش مراحل واردات کالا مراحل 1 تا 5

مرحله اول: بررسی شرایط قانونی واردات کالا

شما باید قبل از هر چیز مراحل اداری واردات کالا را بررسی کنید. یعنی باید به بررسی موارد قانونی مربوط به ورود کالای انتخابی به کشور بپردازید. دقت کنید که قبل از دست بکار شدن برای واردات هر نوع کالایی، می بایست ابتدا شرایط قانونی واردات آن کالا را به دقت مطالعه نمایید.

اینکه آیا ورود آن محصول به کشور نیازمند مجوز است؟ آیا ممنوعیت، محدودیت یا سهمیه بندی برای واردات کالای انتخابی شما وجود دارد؟ برای این کار میتوانید بصورت حضوری به دفتر واردات گمرک استان محل سکونت خود مراجعه کرده و مراحل قانونی واردات کالای مد نظرتان را استعلام کنید.

پیشنهاد مطالعه: با توجه به اینکه عمده واردات کشور از چین انجام میشود. شاید مقاله واردات از چین هم برایتان جذاب باشد.

مرحله دوم: دریافت کارت بازرگانی

شاید در قدیم راههای زیادی وجود داشت که یک بازرگان بدون داشتن کارت بازرگانی به نام خود و توسط کارت بازرگانی شخص دیگری، مبادرت به انجام واردات کند. اما امروزه با توجه به سخت گیریهای قوانین جدید برای ترخیص کالا، به سختی میتوانید با کارت بازرگانی به نام شخص دیگری مراحل خرید خارجی را طی کنید. پس اکیدا پیشنهاد میکنیم تا نسبت به تهیه کارت بازرگانی به نام خودتان اقدام کنید.

کارت بازرگانی

مرحله سوم: منبع یابی یا سورسینگ Sourcing

شما پس از اینکه کالایی را برای واردات انتخاب کردید، باید بر اساس کالای انتخاب شده، اقدام به منبع یابی کنید. اما منبع یابی چیست؟ سورسینگ در مراحل واردات کالا، به معنای یافتن منابع تامین کننده خارجی کالای مورد نظر شما میباشد.

این تامین کننده یا همان فروشنده، میتواند خودش سازنده کالا یعنی Manufacturer باشد، یا تامین کننده ای غیر از کارخانه سازنده باشد که با آن Supplier میگویند و یا حتی یک دلال یا واسطه باشد، که در تجارت بین الملل به آن Broker گفته میشود.

چنانچه با فعالیت واسطه گری یا همان بروکری هم چندان آشنایی ندارید، میتوانید مقاله بروکری در تجارت را روی وبسایت ما بخوانید.

چگونه از طریق اینترنت منبع یابی واردات کالا را انجام دهیم؟

جستجوی کلی در گوگل احتمالا نتایج خیلی بدرد بخوری برایتان ندارد. شما باید به دنبال جستجوی تخصصی باشید و در فضای اینترنت، سایتهای تخصصی بین المللی در صنعت خودتان را بیابید و جهت منبع یابی از آنها استفاده کنید. در فضای آنلاین به عضویت انتشارات اتحادیه ها و سندیکاهای صنفی بین المللی صنعت تان در آیید. و برای یافتن تامین کنندگان معتبر در نمایشگاهها، همایشها و کنفرانسهای بین المللی در صنعت خودتان نیز شرکت کنید.

به عنوان نمونه شما میتوانید از سایتهای زیر برای تحقیقات بازار بین الملل و منبع یابی واردات استفاده کنید:

  1. سایت علی بابا به عنوان بزرگترین و معتبرترین دایرکتوری b2b در جهان www.alibaba.com
  2. سایت اطلاع رسانی نمایشگاهها، کنفرانسها و رخدادهای کسب و کار www.eventseye.com
  3. سایت نمایشگاههای بین المللی ایران www.iranfair.com
  4. سایت سازمان توسعه تجارت ایران www.tpo.ir برای استخراج آمارهای صادرات و واردات کشور

ما در دوره تحقیقات بازار بین الملل بیش از 400 وبسایت و ابزار آنلاین را برای تحقیقات بازار و منبع یابی واردات به شما معرفی میکنیم. محتوای منحصر به فرد این دوره نه تنها برای واردات، بلکه برای صادرات و صادرکنندگان نیز بسیار مفید و کاربردی است.

بنر دوره تحقیقات بازار بین الملل

مرحله چهارم: درخواست استعلام قیمت RFQ چیست؟

آشنایی با شیوه استعلام قیمت، موضوع مهمی در آموزش واردات کالا است. شما بعد از اینکه چند فروشنده (تامین کننده) را انتخاب کردید، باید برای درخواست استعلام قیمت با آنها مکاتبه کنید. درخواست استعلام قیمت را در بازرگانی RFQ میگویند که مخفف Request For Quotation است.

عرف کاری در بازرگانی خارجی این است که از طریق ایمیل، نامه ای با عنوان RFQ یا Inquiry یا در برخی موارد Enquiry برای فروشنده میفرستید و از او درخواست استعلام قیمت میکنید. ما انواع قیمت را در تجارت بین الملل داریم. فروشنده خارجی ممکن است در پاسخ به نامه شما، با اصطلاحاتی مانند: EXW Price, Rock Bottom Price, Net Net Price و یا Competitive Price قیمت بدهد که هر کدام تو.ضیحات تخصصی خودشان را دارند که در این مطلب نمیگنجد.

انواع قیمت در بازرگانی خارجی

شما علاوه بر دانش زبان انگلیسی عمومی، باید به نحوه نگارش نامه های بازرگانی به زبان انگلیسی، مذاکرات تجاری به زبان انگلیسی، برگزاری جلسات به زبان انگلیسی و لغات و اصطلاحات تخصصی تجارت بین الملل نیز آشنا باشید. میتوانید تمام این آموزش ها را در دوره زبان انگلیسی بازرگانی ما یاد بگیرید.

بنر دوره زبان انگلیسی بازرگانی

مرحله پنجم: جدول ارزیابی فنی TBE و جدول ارزیابی تجاری CBE

در این مرحله باید دو جدول مهم ارزیابی فنی TBE و ارزیابی تجاری CBE را برای آنالیز شرایط تامین کنندگان خود تشکیل دهید. دقت کنید که اطلاعات این جداول را باید حداقل از سه تامین کننده (فروشنده) گرفته باشید.

شما بعد از اینکه تمام اطلاعات فنی کالا را از فروشندگان دریافت کردید، باید اقدام به تنظیم جدول ارزیابی فنی یا همان TBE کنید که مخفف  Technical Bid Evaluation است. در این جدول باید تمامی اطلاعات فنی کالای مد نظرتان را وارد کنید و با سایر کالاهای مشابه که اطلاعات آنها را نیز در جدول وارد کرده اید، مقایسه کنید. معمولا جدول ارزیابی فنی TBE مستقیما توسط تیم بازرگانی تدوین نمیشود، بلکه توسط تیم فنی و مهندسی در شرکتها تنظیم و آنالیز شده و واحد بازرگانی بر پروسه کار نظارت میکند.

قدم بعدی تنظیم جدول ارزیابی تجاری است که به آن CBE میگویند و مخفف Commercial Bid Evaluation میباشد. در اینجا پس از دریافت اطلاعات تجاری از فروشندگان، شامل قیمت، شرایط تحویل، زمان تحویل، بازرسی، بیمه، حمل و غیره جدول ارزیابی تجاری تنظیم میشود. به کمک این جدول شما میتوانید شرایط تجاری فروشندگان مختلف را براحتی با هم مقایسه کنید.

چارت مراحل واردات (مرحله 6 تا 10)

مراحل 6 تا 10 برای واردات کالا عبارتند از: انتخاب فروشنده، استعلام کرایه حمل، استعلام هزینه بازرسی، استعلام هزینه بیمه و ارزیابی تاریخ های مهم در تجارت.

آموزش مراحل واردات کالا مراحل 6 تا 10

مرحله ششم: انتخاب فروشنده خارجی

شما باید پس از تنظیم و آنالیز جداول TBE و CBE، از میان لیست بلند یا Long List فروشنده هایی که قبلا از آنها استعلام گرفته اید، به لیست کوتاه یا Short List به عنوان لیست نهایی برسید. یعنی به زبان ساده فروشنده هایی را که نمیخواهید از لیست اولیه حذف کرده و به لیست نهایی برسید. بعدا میتوانید با فروشندگان این لیست نهایی، وارد مذاکره شوید.

مرحله هفتم: استعلام کرایه حمل و تنظیم جدول مقایسه ای

مرحله بعدی از مراحل خرید خارجی، استعلام کرایه حمل است. اما برای اینکه بتوانید تحلیل درستی از پیشنهادات قیمتی ارائه شده برای کرایه حمل داشته باشید، و مناسب ترین گزینه را برای خود انتخاب نمایید، باید ابتدا به مبحث اینکوترمز تسلط کامل داشته باشید.

برای استعلام کرایه حمل در بازرگانی خارجی، باید به نماینده شرکتهای بارفرابر (فورواردر) Forwarder در ایران که اصطلاحا تحویل گیرنده یا Receiver یا Receiving Agent نام دارند، مراجعه نمایید. ارائه لیست عدل بندی Packing List برای استعلام قیمت از این شرکتها ضروری است.

بعد از اینکه استعلام کرایه حمل را برای حالت های مختلف مانند FCA, FOB, CFR , … از شرکتهای حمل دریافت کردید، جدولی مقایسه ای تنظیم کرده و قیمتهای خود فروشنده را نیز در جدول وارد کرده و مقایسه کنید. معمولا فروشنده هم برای روشهای حمل گوناگون به شما قیمت میدهد.

برای دریافت لیست شرکت های حمل و نقل بین المللی (شامل 1390 شرکت برتر) و همچنین خواندن راهنمای انتخاب شرکت مناسب برای پروژه وارداتی خودتان روی لینک آبی رنگ بالا کلیک کنید.

مرحله هشتم: استعلام هزینه های بازرسی و تنظیم جدول مقایسه ای

شرکت بازرسی کالا به شما کمک میکند تا از صحت و کیفیت کالایی که خریداری میکنید مطمئن شوید. شما برای استعلام قیمت و شرایط خدمات بازرسی باید به نمایندگان شرکتهای بازرسی در ایران مراجعه کنید و جدول مقایسه ای مربوط به آنرا برای تحلیل شرایط بازرسی کالای خود تنظیم نمایید.

مرحله نهم: استعلام هزینه بیمه و تنظیم جدول مقایسه ای

متاسفانه مشاهده میشود که مبحث بیمه بین المللی در مواردی مورد غفلت واردکنندگان ایرانی قرار گرفته و خسارتهای زیادی هم به دنبال می آورد. دقت کنید که در مراحل واردات کالا، حتی نباید یک لحظه کالای شما بدون پوشش بیمه باشد.

از شرکتهای مختلف بیمه ایرانی قیمت بگیرید و جدول مقایسه ای آنرا تنظیم کرده و پس از آنالیز شرایط، گزینه بهینه برای بیمه کالای خود را انتخاب نمایید. دقت کنید که شرکتهای بیمه در خصوص کالاهای حمل شده در بازرگانی خارجی هیچگونه اقدامی انجام نمیدهند.

انتخاب و خرید بیمه در روش پرداخت TT میتواند تا قبل از حمل هم صورت گیرد. اما در روش پرداخت LC این کار بعد از صدور پیش فاکتور انجام میشود. توجه کنید که مبدا در بیمه نامه باید انبار فروشنده، و مقصد انبار خریدار ذکر شود تا در صورت بروز خسارت در هر نقطه از طول مسیر، بتوانید از پوشش بیمه ای استفاده کنید.

مرحله دهم: محاسبه و ارزیابی تاریخ ها و بازه های زمانی

یکی از بخشهای مهم مراحل عملی واردات، درک مفهوم و آنالیز تاریخ ها و بازه های زمانی و اصطلاحات مربوط به آنها است. و شما باید بتوانید در هنگام مذاکره و انعقاد قرارداد فروش، درک و تحلیل روشنی از این مفاهیم داشته باشید تا متضرر نگردید.

تاریخ های مهم در صادرات و واردات

عبارت Commencement Date در بازرگانی، به معنای تاریخ امضای قرارداد بوده و به خودی خود تعهدی را برای طرفین ایجاد نمیکند و هیچگونه ضمانت اجرایی هم ندارد. به بیان دیگر تاریخ امضای قرارداد در تجارت بین الملل، صرفا نشان دهنده تاریخی است که خریدار قراردادی را با فروشنده امضا کرده و در موارد دعاوی حقوقی به هیچ عنوان قابل استناد نمیباشد.

تاریخ نافذ شدن (یا اجرایی شدن) قرارداد در بازرگانی خارجی Effective Date نام دارد. و در اغلب موارد همان تاریخ واریز پیش پرداخت در نظر گرفته میشود. اما ممکن است به شکل های دیگری نیز بین فروشنده و خریدار در مورد این تاریخ توافق شده باشد. دقت کنید که تاریخ اجرایی (نافذ) شدن قرارداد یا همان Effective Date، برای طرفین ایجاد تعهد قانونی میکند و در موارد دعاوی حقوقی قابل استناد است.

زمان تحویل یا Delivery Time در بازرگانی، بر خلاف تصور غلط رایج، لزوما به زمانی اطلاق نمیشود که کالا بصورت فیزیکی تحویل میشود. شما برای درک مفهوم زمان تحویل در صادرات و واردات، ابتدا باید به مبحث اینکوترمز و شرایط تحویل کالا یعنی Delivery Term مسلط باشید. معمولا زمان تحویل Delivery Time در بازرگانی، از تاریخ اجرایی شدن قرارداد Effective Date محاسبه میگردد.

در تعریف کلاسیک تولید، مدت زمان مورد نیاز برای اتمام تولید کالا Lead Time نام دارد. و در پروسه بازرگانی، معمولا به مدت زمان مورد نیاز از زمان انتخاب (یا سفارش) کالا تا تحویل کالا Lead Time گفته میشود.

چارت مراحل واردات (مرحله 11 تا 15)

مراحل قانونی واردات کالا را با مرحله 11 تا 15 ادامه میدهیم. این مراحل شامل مذاکرات تجاری، صدور پروفرما، انعقاد قرارداد، ثبت سفارش واردات و دریافت مجوز های قانونی میشود.

آموزش مراحل واردات کالا مراحل 11 تا 15

مرحله یازهم: مذاکرات تجاری

در این مرحله باید با فروشنده هایی که قبلا انتخاب کردید وارد مذاکره یا Negotiation شوید. دقت کنید که توانایی مذاکره کردن یک مزیت بزرگ است و برخی افراد این توانایی را بصورت ذاتی در درونشان دارند و بسیاری از افراد بصورت ذاتی و در ساختار شخصیتی خود این قدرت را ندارند و در مذاکره کردن ضعیف هستند. دوره اصول و فنون مذاکرات ما میتواند تاثیر قابل توجه ای بر مهارت مذاکره کردن هر دو دسته داشته باشد.

بنر دوره اصول و فنون مذاکرات

اصول و فنون مذاکرات مبحث بسیار مفصلی است که بررسی آن خارج از حوصله این مقاله میباشد. اما بصورت کلی سعی کنید در مذاکرات تجاری، ابتدا بر روی مسائل ساده تر مانند لجستیک به توافق برسید تا حداقلی از موضوعات توافق شده برای ادامه جلسه داشته باشید. پیشنهاد میکنیم به ترتیب زیر مسائل مذاکره را اولویت بندی کنید:

  1.  موضوعات فنی یا Technical Issues
  2. موضوعات بازرگانی یا Commercial Issues
  3. موضوعات مالی یا Financial Issues
  4. موضوعات حقوقی یا Legal Issues

مراحل مذاکرات تجاری

مرحله دوازدهم: صدور پروفرما یا همان Proforma Invoice

پیش فاکتور یا پروفرما اینویس یکی از مهمترین اسناد در واردات و صادرات است و بعد از اینکه خریدار برای فروشنده درخواست استعلام قیمت یا RFQ ارسال کرد و از فروشنده مظنه قیمت یا Quotation را دریافت نمود، پیش فاکتور اولین سندی است که در پروسه خرید خارجی توسط فروشنده صادر میشود.

دقت کنید که بر خلاف بازار داخلی کشورمان که پیش فاکتور در آن حکم یک تکه کاغذ پاره را دارد، در مراحل خرید خارجی پروفرما سند بسیار مهمی بوده و باید به آن توجه ویژه ای شود. زیرا پروفرما مبنای تکمیل چند فرم از جمله ثبت سفارش، گشایش اعتبار اسنادی و همچنین تنظیم قرارداد فروش است.

مرحله سیزدهم: انعقاد قرارداد فروش بین المللی

سرآمد مهمترین مباحث فنی در آموزش واردات و بازرگانی مبحث قرارداد است. چرا که تمامی آنچه شما در قطعات پازل فنی بازرگانی می آموزید، در قرارداد بصورت تجمیعی و متصل به یکدیگر نمود عملی پیدا میکند. در اینجاست که شما باید بتوانید مراحل واردات کالای خود را بدرستی تحلیل کرده و آموخته های خود را در عمل بکار بگیرید و قرارداد درستی تنظیم کنید.

قرارداد فروش بین المللی

در مرحله انعقاد قرارداد فروش، باید ابتدا پیش نویس قرارداد را واحد بازرگانی بنویسد، سپس واحد حقوقی آنرا بررسی کند و نهایتا کارشناس زبان انگلیسی مسلط به رشته بازرگانی، نسخه نهایی قرارداد را به نگارش درآورد. فراموش نکنید که شما پیش از اینکه به مرحله انعقاد قرارداد برسید، باید قبلا در مرحله مذاکره یا Negotiation تمامی مفاد قرارداد را با طرف تجاری خود بررسی کرده باشید و هیچگونه ابهامی برای طرفین وجود نداشته باشد.

مراحل تدوین قرارداد

مرحله چهاردهم: ثبت سفارش واردات

در این مرحله پیش فاکتور صادر شده از سمت فروشنده، باید توسط خریدار ثبت سفارش شده و کالا به گمرک اظهار شود. دقت کنید که فرآیند ثبت سفارش و اظهار گمرکی کالا در گذشته بصورت دستی و آفلاین صورت میگرفت، اما امروزه بصورت آنلاین انجام میشود و شما باید نحوه کار با سامانه جامع تجارت را بدانید.

ثبت سفارش از طریق سامانه جامع تجارت NTSW و اظهار گمرکی کالا از طریق سامانه جامع امور گمرکی (پنجره واحد تجارت فرامرزی) یا همان EPL قابل انجام است و فعالین حوزه صادرات و واردات باید کار با این سامانه ها و بروزرسانی های مربوطه را فرا بگیرند.

وقتی که خریدار ثبت سفارش را انجام میدهد گمرک، دارایی، بانک مرکزی، وزارت راه، سازمان بنادر، سایر سازمان های متولی و بانک خریدار در جریان واردات کالا قرار میگیرند. هزینه ثبت سفارش برابر است با پنج دهم در هزارِ ارزش کالا و هر ثبت سفارش 6 ماه اعتبار خواهد داشت.

مرحله پانزدهم: دریافت مجوزهای قانونی

در ادامه برای طی کردن مراحل قانونی واردات کالا، لازم است تا شما را با مفهوم “سازمان متولی قانونی کالا” آشنا کنیم. شما برای دریافت مجوز ورود هر کالایی، باید به سازمان های متولی قانونی آن کالا مراجعه نمایید. مثلا سازمان متولی کالاهای چوبی، انجمن چوب ایران، یا کالایی مانند تبلت، شورای عالی انفورماتیک میباشد. ضمنا ممکن است نیاز به اخذ مجوز از سازمانهای دیگری مانند وزارت بهداشت و سازمان استاندارد نیز داشته باشید.

چارت مراحل واردات (مرحله 16 تا 20)

مراحل خرید خارجی و واردات کالا را با مراحل 16 تا 20 ادامه میدهیم. در این مراحل واریز مبلغ پیش پرداخت، نظارت بر تامین و تولید، بسته بندی صادراتی، ترخیص صادراتی و تحویل کالا به فورواردر را داریم.

آموزش مراحل واردات کالا مراحل 16 تا 20

مرحله شانزدهم: واریز مبلغ پیش پرداخت

دریافت پیش پرداخت توسط فروشنده در بازرگانی خارجی بسیار رایج است. در این مرحله فروشنده معادل پولی که میخواهد از خریدار بگیرد، برای خریدار فاکتور رسمی یا Commercial Invoice که در آن مشخصات حساب بانکی فروشنده نیز ذکر شده است صادر میکند.

پیش پرداخت یا Advance Payment در عرف واردات و صادرات به معنای کمک خریدار به فروشنده است تا فروشنده بتواند پیش نیازهای سیستم کاری خود را راه اندازی و تنظیم کند. این پیش نیازها میتواند شامل تامین مواد اولیه و هماهنگیهای لازم برای تولید کالا باشد.

مرحله هفدهم: نظارت بر تامین مواد اولیه و تولید

در تمام مراحل تجارت بین المللی هیچگاه اصل را بر اعتماد و خوشبینی نگذارید. تجربه ثابت کرده است که فروشنده ذاتا غیر قابل اعتماد است و فراموش نکنید که این سرمایه و پروژه کاری شماست که در اثر هر نوع خطای عمدی یا سهوی در پروسه تولید، زنجیره حمل و … در معرض خطر قرار میگیرد.

 در تمامی مراحل واردات کالا، کنترل و نظارت بر امور را خودتان بر عهده گرفته و نتیجه را به شانس و اقبال واگذار نکنید. هر نوع تاخیر، بدقولی، کوتاهی و سوء مدیریت در روند تولید و لجستیک کالا، میتواند آسیب و هزینه بالایی برای شما در پی داشته باشد و چه بسا قابل جبران نباشد.

درست است که شما قرارداد بین المللی فروش دارید و میتوانید در صورت تخلف فروشنده از تعهداتش بواسطه آن به دادگاه یا مراکز داوری مراجعه کنید، اما آیا فکر هزینه های دلاری شکایت قانونی و زمان طولانی مورد نیاز برای رسیدگی به این پرونده ها در تجارت بین المللی را کرده اید؟

شما باید در طول پروسه تولید با فروشنده جلسات میانی متعدد برگزار کرده و بصورت دوره ای و مستمر بر کار او نظارت کنید. برای این کار حتما به کمک شرکت بازرسی کالا نیاز دارید تا در طی اجرای یک طرح بازرسی و سنجش یا ITP بصورت تدریجی از پیشرفت صحیح و به موقع کار در مراحل خرید خارجی اطمینان حاصل نمایید.

مرحله هجدهم: بسته بندی صادراتی کالا Packing

بسته بندی صادراتی کالا یکی از موارد بسیار مهم در تجارت بین الملل است اما در خیلی از مواقع دیده شده که به دلیل عدم آگاهی تجار ایرانی، این مورد پر اهمیت بدون انجام مذاکره خاصی به انتخاب فروشنده رها شده است. فروشنده هم طبیعتا در چنین شرایطی ارزانترین گزینه در دسترس را برای بسته بندی انتخاب میکند و در نتیجه هزینه های پنهان زیادی که در ابتدای کار آشکار نبوده است، در مراحل بعدی به خریدار تحمیل میشود.

بسته بندی صادراتی با بسته بندی محصول برای بازار های داخلی به دلیل ریسکهای فیزیکی حمل و نقل و دلایل بازاریابی در کشور مقصد تفاوتهای اساسی دارد. دقت کنید که ارائه بسته بندی صادراتی کالا مطابق با نیاز شما، کمترین تعهد فروشنده به خریدار میباشد.

اهمیت بسته بندی صادراتی

سهل انگاری، خوشبینی و اعتماد بیجا در خصوص بسته بندی برای شما هزینه دارد. پس در مرحله مذاکره به درستی و با قدرت نوع بسته بندی مورد نظرتان را از فروشنده بخواهید و علاوه بر بسته بندی اصلی کالا، پیشنهاد میشود نوع پالت و حتی نوع کانتینر مورد استفاده را نیز بصورت دقیق در قرارداد فروش مشخص نمایید تا در مراحل واردات کالا هزینه های پنهان بعدی به شما تحمیل نشود.

مرحله نوزدهم: ترخیص صادراتی کالا

مسئولیت ترخیص صادراتی کالا از گمرک کشور مبدا، بر اساس شرایط حمل توافق شده ممکن است بر عهده فروشنده یا خریدار باشد و بطور کلی در بازرگانی نمیتوان پیشنهاد خاصی در زمینه اینکه خودتان این مسئولیت را بر عهده بگیرید یا اینکه از فروشنده بخواهید ارائه کرد.

برای تصمیم گیری در مورد ترخیص صادراتی کالا از گمرک مبدا، ابتدا نیاز است تا آنالیز شرایط خریدار و فروشنده بدرستی انجام شود. و سپس بر اساس قواعد اینکوترمز این مسئولیت مشخص شود. اگر به قواعد اینکوترمز بصورت کامل مسلط نیستید، میتوانید از محتوای دوره اینکوترمز ما استفاده کنید.

ضمنا برای یادگیری تمامی مباحث لجستیک بین المللی از جمله حمل، بیمه، گمرک، قرارداد، اینکوترمز، بازرسی و حتی تحقیقات بازار بین الملل، زبان انگلیسی بازرگانی و اصول و فنون مذاکره میتوانید از محتوای دوره آموزش تجارت بین الملل ما استفاده کنید.

بنر دوره جامع مهارت های بازرگانی

مرحله بیستم: تحویل کالا به فورواردر Forwarder

فورواردرForwarder یکی از مهمترین نقشها در بازرگانی بین الملل میباشد. فورواردر که به او کارگزار حمل یا بارفرابر نیز میگویند، در راس هرم حمل و نقل بین المللی قرار داشته و مدیریت زنجیره حمل را بر عهده دارد. او با استفاده از شبکه حمل و نقل زیر مجموعه خود و همچنین قدرت نفوذ و ارتباطات خارج از شبکه خود، پروسه حمل یک کالا را با استفاده از وسایل گوناگون حمل و نقل طراحی می کند. شما در این مرحله مطابق شرایط حمل توافق شده در قرارداد بر اساس قواعد اینکوترمز، باید کالا را در اختیار فورواردر قرار دهید.

چارت مراحل واردات (مرحله 21 تا 25)

به خانه های پایانی مراحل واردات و ترخیص کالا رسیده ایم. در این مراحل به ترتیب صدور اسناد حمل، رصد موقعیت محموله، دریافت اصل اسناد محموله، تحویل کالا به گمرک مقصد و ترخیص وارداتی کالا را داریم.

آموزش مراحل واردات کالا مراحل 21 تا 25

 

مرحله بیست و یکم: صدور اسناد حمل Shipping Documents

اسناد حمل در مراحل خرید خارجی بصورت تدریجی آماده شده و در واقع در این مرحله از کار باید تکمیل شود. اسناد حمل در شرایط پرداخت TT چهار مورد بوده و به ترتیب صدور عبارتند از:

  1. سیاهه (فاکتور) تجاری Commercial Invoice که فروشنده صادر میکند.
  2. لیست عدل بندی Packing List که فروشنده صادر کرده و شرکت بازرسی آنرا تایید میکند.
  3. بارنامه  Bill Of Lading یا BL که توسط فورواردر صادر میشود.
  4. گواهی مبداء Certificate Of Origin یا CO که توسط اتاق بازرگانی کشور فروشنده صادر میشود.

دقت کنید که در شرایط پرداخت ال سی LC در بازرگانی بین الملل دو سند زیر نیز به چهار سند قبلی اضافه میگردد:

  1. گواهی بازرسی COI که توسط شرکت بازرسی صادر میشود.
  2. فاکتور کرایه حمل Freight Invoice که توسط فورواردر صادر میشود.

اسناد حمل در تجارت

مرحله بیست و دوم: حمل کالا و رصد کردن موقعیت محموله

در این مرحله فورواردر اقدام به حمل کالای شما میکند. اما شما نیز نباید بیکار بنشینید و حتما رصد کردن موقعیت محموله یا Monitoring of Cargo را تا زمان رسیدن به گمرک مقصد انجام دهید. برای این کار باید به نماینده فورواردر در کشور مقصد (یعنی کشور خودمان ایران) مراجعه کنید. این نماینده اصطلاحا رسیورReceiver یا Receiving Agent نام دارد.

شاید از خودتان بپرسید که ضرورت رصد کردن موقعیت محموله چیست؟ سوال خوبیست و در پاسخ باید به شما یادآوری کنیم که در تمام مراحل بازرگانی بین الملل هیچگاه اصل را بر اعتماد و خوشبینی نگذارید. همانطور که قبلا نیز گفتیم، مطمئن باشید که هیچ کس به جز خودتان برای سرمایه شما دلسوزی نخواهد کرد.

تجربه نشان داده است که بی توجهی خریدار نسبت به موقعیت محموله، منجر به سو استفاده های احتمالی رسیور میشود. در این حالت معمولا خریدار به موقع از رسیدن بار به مقصد مطلع نشده و مجبور به پرداخت مبالغ اضافی بابت تاخیر در مراجعه به رسیور میشود.

شما میتوانید از طریق سایتهایی مانند www.vesselfinder.com نیز محموله خود را ردیابی کنید اما این قبیل سایتها معمولا 24 تا 48 ساعت خطا دارند. فراموش نکنید که شما به رسیور هزینه پرداخت میکنید و ارائه اطلاعات موقعیت کالایتان وظیفه او بوده و کمترین تعهدات رسیور به شما میباشد.

مرحله بیست و سوم: دریافت اصل اسناد حمل

مالکیت محموله در مراحل خرید خارجی از آن کسی است که اصل اسناد حمل را در دست داشته باشد. بنابراین شما به عنوان خریدار ابتدا باید مطابق قرارداد با فروشنده تسویه حساب کرده و سپس توسط شرکتهای پستی یا Courier Service اصل اسناد را از فروشنده دریافت کنید.

مرحله بیست و چهارم: تحویل کالا توسط شرکت حمل به گمرک مقصد

در این مرحله فورواردر محموله شما را به گمرک مقصد تحویل داده و رسیور که نماینده اش در کشور مقصد است، مسئولیت جابجایی و جمع آوری کالای خریدار را در پایانه گمرک مقصد به عهده میگیرد. اکنون رسما پروسه حمل و تحویل محموله به گمرک مقصد به پایان رسیده و رسیور به خریدار اعلامیه ورود Arrival Notice میدهد. خریدار نیز میتواند پس از ارائه اصل اسناد حمل به رسیور و انجام تسویه حساب با رسیور، قبض انبار و ترخیصیه را از او تحویل بگیرد.

ترخیصیه و قبض انبار دو سند مهم در بازرگانی بین الملل هستند. ترخیصیه مجوز تحویل کالا به منظور دریافت بار از گمرک بوده و توسط رسیور صادر میشود و قبض انبار رسید محموله ای است که در اختیار انبار گمرک بوده و توسط انبار گمرک نیز صادر شده است.

مرحله بیست و پنجم: ترخیص کالا از گمرک مقصد

به خانه پایانی آموزش گام به گام واردات کالا رسیده ایم و اکنون خریدار میتواند با داشتن مدارک زیر مراحل ترخیص کالا از گمرک را طی کند و با انجام ترخیص کالا از گمرک مقصد، مراحل واردات شما نیز به اتمام میرسد. ضمنا پیشنهاد میکنم از لیست شرکت های ترخیص کالا برای برونسپاری این فرآیند استفاده کنید.

  1. ترخیصیه
  2. قبض انبار
  3. اظهارنامه واردات قطعی
  4. مجوز ثبت سفارش
  5. کارت بازرگانی
  6. اصل اسناد حمل
  7. مدارک احراز هویت

مدارک لازم جهت ترخیص گمرکی کالا

جمع بندی: چگونه واردکننده شویم؟

اگر قصد حضور جدی در واردات و بازرگانی را دارید، به این موارد دقت کنید:

  1. ساختار شخصیتی 10 گانه یک تاجر را درون خودتان ایجاد کنید.
  2. قبل از شروع مراحل واردات کالا، برنامه بازاریابی محصولتان را تدوین کنید.
  3. مهارت های مورد نیاز در واردات کالا شامل بازاریابی، حمل، بیمه، گمرک، اینکوترمز، ثبت سفارش واردات، قرارداد، مذاکرات و زبان انگلیسی بازرگانی را بیاموزید.

در پایان لطفا نظرات و سوالات خود را در پایین همین صفحه برای ما ارسال کنید.

سوالات متداول

مراحل واردات در مقابل صادرات چیست؟

دقیقا همین مراحلی است که در همین مقاله با هم مرور کردیم. صرفا در بخش تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت NTSW از ارز موجود در کوتاژ صادراتی خودتان یا یک صادرکننده دیگر به شکل تهاتری استفاده میکنید. یعنی در عمل ارزی جابجا نمیشود.

آیا واردات سخت است؟

با توجه به محدودیت هایی که دولت برای واردات کالا اعمال میکند، بله واردات در مقایسه با صادرات سخت تر است.

کالاهای ممنوعه وارداتی کدامند؟

در حال حاضر واردات 1400 قلم کالا ممنوع است. کالاهایی مانند: لوازم خانگی، ملزومات بهداشتی، لوازم اداری، پوشاک، بسیاری از خوراکی ها و …

پر مصرف ترین کالا در ایران کدام است؟

بصورت کلی کشور ما یک کشور مصرفی است نه یک کشور تولیدی و صنعتی! پر مصرف ترین کالا در ایران نیز انواع مواد غذایی است. کالاهایی مانند: برنج، روغن، گندم، ذرت و …

64 دیدگاه

  • سلام میخواستم ازتون تشکر کنم بابت این مطلب مفید و عالی که نوشتید. من هیچ جا توی اینترنت آموزشی به این کاملی ندیده بودم. ببخشید ثبت نام وبینار آموزش بازرگانی شما کی شروع میشه؟

    • سلام سرکار خانم مهشید
      امیدوارم حالتون عالی باشه
      خوشحالیم که محتوای آموزش صادرات و واردات زومین بازار مورد استفاده شما قرار گرفته
      در چند روز آینده لینک ثبت نام وبینار در همین صفحه قرار داده میشود.

  • سلام من خودم ۵ ساله مدیر بازرگانی یک شرکت در زمینه واردات قطعات یدکی خودرو هستم و کلا بالای ۱۰ ساله که توی زمینه صادرات و واردات مشغول میباشم. واقعا برام جذابه که حداقل ۵۰٪ مطالب این صفحه برام جدید بود و من اونا رو اصلا نمیدونستم. خیلی مشتاق شدم توی وبینار شما شرکت کنم. با اینکه شما رو نمیشماسم اما کاملا مشخصه که این مطالب رو یک آدم باسواد و با تجربه نوشته. مطمئنم که وبینار بسیار ارزشمندی خواهد بود.

    • سلام سرکار خانم مهسا
      بله جدای اطلاع رسانی در همین صفحه، اگر مایل باشید از طریق ایمیلی که در سایت ثبت کردید، براتون یادآوری ارسال میشه. ضمنا میتونید برای شماره 09301247153 در واتساپ یا تلگرام یک درخواست اطلاع رسانی بفرستید و از همان طریق برای شما در زمان ثبت نام پیام ارسال خواهد شد.

  • سلام
    من سایت شما رو از طریق سرچ گوگل پیدا کردم. هر چی بابت آموزش واردات کالا سرچ میکردم اطلاعات به درد بخوری توی اینترنت پیدا نکردم تا اینکه سایت شما رو دیدم و الحق که خسته نباشید. بهترین آموزش گام به گام مراحل واردات رو توی این صفحه خوندم. البته نرسیدم امروز همه اش رو مطالعه کنم ولی جا داره ازتون تشکر کنم.
    وقتی فهمیدم وبینار رایگان آموزش بازرگانی هم دارید که بیشتر هم خوشحال شدم. و حتما توی وبینار هم شرکت میکنم.
    خلاصه که دم شما گرم

  • وبینار آموزش بازرگانی ایزی کامرس فوق العاده بود. واقعا خسته نباشید. آقای افخمی بسیار باسواد، با تجربه و به روز هستند. مطالب هم کاملا کاربردی بود

  • با سلام و احترام خدمت جناب استاد افخمی
    من وبینار آموزش صادرات و واردات شما رو در تاریخ 9 فروردین ثبت نام کردم اما متاسفانه در زمان وبینار در جاده بودم و امکان کانکت شدن نداشتیم. دیروز فیلم وبینار رو که داخل پنل کاربری ما قرار داده شده بود دیدم و واقعا حسرت خوردم که نتونستم توی جلسه لایو حضور داشته باشم. باید بگم که اطلاعات و دانش شما بی نظیره و من حتما دوره کامل ایزی کامرس رو در خدمتتون هستم.
    ببخشید زمان شروع دوره را میفرمایید؟

  • وبینار آموزش بازرگانی ایزی کامرس خیلی کاربردی بود. مدرس دوره بسیار باسواد و به روز بود و تجربه و تسلط خوبی داشت

  • من وبینار فروردین رو متاسفانه از دست دادم اما وبینار اردیبهشت رو شرکت کردم و باید بگم فوق العاده بود. آقای افخمی یک مدرس با دانش و تجربه عالی هستند.

  • با سلام
    من اول ویدئوی این وبینار آموزش بازرگانی رو تهیه کردم و خیلی جذب شدم و 10 روز قبل کل پکیج دوره ایزی کامرس رو خریدم.. خواستم به همه دوستان اعلام کنم که بیخود وقت و پولتون رو بابت دوره های بازرگانی که توی این آموزشگاهها و مراکز دولتی برگزار میشه هدر ندین. من خیلی وقته که توی بخش بازرگانی خارجی فعالیت میکنم و دوره های وزارت صمت و اتاق بازرگانی رو هم گذروندم و باید بگم که یک سوم دوره ایزی کامرس هم مطلب بدرد بخور نداشته. به جرات میتونم بگم این دوره ایزی کامرس آقای افخمی بهترین دوره تجارت بین المل توی ایران هست.

  • با سلام و خسته نباشید ممنون از این اطلاع رسانی خوب و کامل.واقعا من چندین بار روشهای واردات رو سرچ کردم اما موفق نشدم سایت کاملی رو پیداکنم اما سایت شما آنچه را که لازم بود به زیبایی بیان کرد.من یک سوال داشتم اینکه گوشی موبایل رو از چه کشورهایی میشه وارد کرد و ترخیص آن در کدام گمرک انجام میشه؟
    ممنون از عوامل سایت زومین بازار

    • سلام جناب آقای ساسان عزیز
      خوشحالیم که مطلب آموزش گام به گام واردات کالا برای شما مفید بوده است. در خصوص منبع یابی جهت واردات تلفن همراه در همین صفحه نیز توضیحات لازم را ارائه کرده ایم. اما بطور کلی دو کشور چین و امارات متحده عربی برای این کار بسیار مناسب هستند. برای ترخیص گمرکی موبایل نیز تفاوتی نمیکند. چنانچه شما بتوانید مجوز ثبت سفارش را بگیرید، از هر گمرکی میتوانید محموله خود را وارد و ترخیص نمایید.
      موفق و موید باشید

      • عرض سلام و ادب.لطف کنید در مورد قوانین تخصیص ارز و چگونگی پرداخت آن به بانک مشاوره بدید. ارز تخصیص یافته از طریق بانک مرکزی چگونه و در چه فاصله زمانی باید پرداخت شود؟
        کدام بانک در این زمینه مناسب تر است؟
        آیا بانک از وارد کننده وثیقه میخواهد؟

        • سلام جناب آقای ساسان عزیز
          بحث قوانین تخصیص ارز برای واردات یک مطلب طولانی است که طبیعتا در بخش دیدگاههای این نوشته نمیگنجد. اما بطور خلاصه در پاسخ به سوال شما:
          1. بانکهای ایران همگی تحریم هستند و از سیستم سوئیفت بین المللی نمیتوانند استفاده کنند. بنابراین هر بانکی از طریق صرافی های خود اقدام به نقل و انتقالات مالی در شرایط تحریم میکند. بهترین گزینه آن است که شما قبل از ثبت درخواست تامین ارز خود و ارسال آن برای تمامی صرافیهای موجود در سامانه نیما، ابتدا با یک صرافی مشخص توافقات لازم را بصورت حضوری انجام دهید و سپس در سامانه نیما درخواست خود را برای همان صرافی ارسال کنید تا تایید کند.
          2. ارز تخصیص یافته به ثبت سفارش تایید شده شما از طریق همان صرافی برای فروشنده خارجی شما انتقال می یابد. مدت زمان این نقل و انتقال بستگی به عوامل متعددی دارد (محدودیتهای تامین ارز داخلی و پروسه نقل و انتقال غیرمستقیم بین المللی)
          3. بانک حتما بابت رفع تعهد ارزی واردات از شما تضامین لازم را اخذ خواهد کرد
          چنانچه تمایل داشتید، ما صفر تا صد مبحث تراکنشهای مالی بین المللی را از جمله قوانین تخصیص ارز، گروههای کالایی واردات، توضیحات مرحله به مرحله تامین ارز واردات، نقل و انتقالات ارزی در شرایط تحریم، روشهای پرداخت ایمن و … را در کارگاه تراکنشهای مالی و ضمنتهای قرار دادی در دوره ایزی کامرس توضیح داده ایم. از طریق صفحه دوره ایزی کامرس میتوانید چهت دریافت اطلاعات بیشتر و تهیه کارگاه مذکور اقدام بفرمایید.

          موفق و موید باشید

  • با اینکه کارمند بازرگانی هستم و تجربه صفر تا صد واردات رو داشتم و دارم ولی واقعا لذت بردم از مقاله و دو سه تا نکته یاد گرفتم و یادداشت کردم
    ممنون زومین بازار 💫

  • بنده میخواستم این دوره هارو شروع کنم . ولی لازم میدونم قبلش یکبار بیام مرکز آموزش و با مشاورین شما و یا خود شما صحبت کنم امکانش هست ؟ آیا مرکز شما بعد از آموزش و یا حین آموزش کار اجرایی هم داره ( کار آموزی ) چون خیلی مهمه که به قول خودتون که در مقالات گفتین باید با کار بصورت واقعی درگیر شد.

  • سلام، واقعا مطالبتون عالی، دقیق و کامل بود. نهایت تشکر رو از شما دارم چون واقعا به مطالب جامعی در خصوص فرآیند واردات نیاز داشتم.

  • سلام و احترام
    از اینکه محتوای بسیار روان و قابل اعتمادی تولید کردید ممنونم.
    به عنوان وارد کننده جزء خیلی از موارد برای من جدید بود و بعضی ها رو هم اصطلاح درستش رو نمیدونستم.
    سپاسگزارم

  • سلام
    برای شروع کار بازرگانی و واردات از صفر چقدر سرمایه ی اولیه میخواد آیا امکان شروع از صفر وجود داره؟
    قصد شروع این کار رو دارم و سرمایه ای زیاد ندارم میتونید بهم بگید چه کاری انجام بدم تا پیشرفت برام حاصل بشه در این زمینه

    • سلام و درود،

      شروع کسب و کار بازرگانی و واردات از صفر با توجه به محدودیت‌های سرمایه‌ای امکان‌پذیر است، اما نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و اقدامات استراتژیک است. در اینجا چند گام مهم وجود دارد که می‌توانید برای پیشرفت در این زمینه انجام دهید:

      1. تحقیق بازار و انتخاب محصول: ابتدا باید محصول یا محصولاتی را که می‌خواهید وارد کنید، انتخاب نمایید. این انتخاب باید براساس تحقیقات بازار، نیازهای مصرف‌کنندگان، و میزان رقابت در بازار صورت گیرد. تمرکز بر محصولات با تقاضای بالا و رقابت نسبتاً کم می‌تواند انتخاب هوشمندانه‌ای باشد.

      2. بررسی قوانین و مقررات: آگاهی از قوانین و مقررات واردات در ایران و همچنین مقررات کشورهای صادرکننده برای جلوگیری از بروز مشکلات قانونی ضروری است.

      3. برآورد هزینه‌ها: شروع کار واردات نیازمند بودجه‌ریزی دقیق است. هزینه‌های اولیه شامل هزینه خرید محصول، حمل و نقل، بیمه، عوارض گمرکی، و هزینه‌های اداری است. اندازه و نوع محصول، مسافت حمل و نقل، و تعرفه‌های گمرکی همگی در تعیین هزینه‌های کلی موثر هستند.

      4. تأمین مالی: در صورتی که سرمایه کافی ندارید، می‌توانید به دنبال راه‌های تأمین مالی مانند وام‌های کوچک تجاری، سرمایه‌گذاران خصوصی، یا شراکت‌های تجاری باشید.

      5. شبکه‌سازی و برقراری ارتباطات: ایجاد ارتباط با تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان، و دیگر بازرگانان می‌تواند به شما کمک کند تا فرصت‌های بهتری برای خرید و فروش پیدا کنید.

      6. آموزش و کسب دانش: داشتن دانش و اطلاعات کافی درباره تجارت بین‌الملل، مذاکره، و مدیریت واردات می‌تواند در کاهش ریسک‌ها و افزایش موفقیت شما موثر باشد. شرکت در دوره‌های آموزشی و کارگاه‌های مرتبط می‌تواند بسیار مفید باشد.

      7. آغاز کوچک و توسعه تدریجی: شروع با مقیاس کوچک و افزایش تدریجی حجم فعالیت‌های وارداتی به شما امکان می‌دهد تا با ریسک کمتری وارد این حوزه شوید و تجربه کسب کنید.

      8. توجه به بازاریابی و فروش: موفقیت در واردات نه تنها به خرید و وارد کردن کالا بستگی دارد، بلکه به توانایی شما در فروش محصولات و جذب مشتری نیز وابسته است. استفاده از استراتژی‌های بازاریابی موثر و ایجاد کانال‌های فروش قوی اهمیت زیادی دارد.

      با توجه به محدودیت‌های سرمایه‌ای، مهم است که با احتیاط و با برنامه‌ریزی دقیق پیش بروید. استفاده از منابع آموزشی مانند دوره‌های ارائه شده در آکادمی زومین بازار می‌تواند در این راستا به شما کمک کند.

  • سلام میخواستم بپرسم واردات فیلر محدودیت یا ممنوعیتی داره؟ و اینکه برای واردات حتما باید از تولید کننده محصول، نمایندگی گرفت؟ یا میشه از یک فروشنده در همون کشور وارد کرد؟

    • سلام وقت شما بخیر
      باید اچ اس کد محصول را مشخص کرده و از دفتر واردات گمرک جهت مجوزات، ممنوعیت ها یا محدودیت ها استعلام بگیرید. در ضمن هم میتوانید اخذ نمایندگی کنید و هم بدون اخذ نمایندگی از فروشندگان خارجی خرید نمایید.

  • سلام و وقت بخیر خدمت جناب افخمی بزرگوار
    جناب افخمی بنده مدیر بازرگانی شرکت واردات هستم و مطالب شما بسیار کاربردی به نظرم اومد. میخواستم بدونم شما کلاس خصوصی و حضوری نیز دارید؟!

    • سلام و وقت بخیر
      برنامه آموزش های ما را از طریق سایت و قسمت دوره های بازرگانی میتوانید مطالعه بفرمایید. در صورت داشتن هر گونه سوالی هم همکاران بنده در دفتر ما پاسخگو خواهند بود.
      با سپاس از همراهی شما

  • آیا لیست کالاهای ممنوعه وارداتی، مجوزهای هر کالا و محدودیت ها و سهمیه بندی واردات رو میتونیم از وبسایت ها پیدا کنیم یا حتما باید بریم دفتر گمرک؟ و اینکه کدام دفتر گمرک باید مراجعه کنیم؟

    • بله میتوانید از اطلاعیه های سایت هایی مانند سایت سازمان توسعه تجارت و یا سایت گمرک ایران استفاده کنید. برای مراجعه حضوری هم باید تشریف ببرید دفتر واردات گمرک مربوط به گمرکات اجرایی استان محل سکونت خودتان

  • با سلام و ارادت
    برای واردات حبوبات از کانادا چه پیش زمینه هایی لازم است و حبوبات باید دارای چه آنالیزی باشند؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    • با سلام و احترام
      برای واردات حبوبات از کانادا، اطلاع از پیش‌زمینه‌های لازم و مجوزهای مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک ضروری است. ابتدا، شما نیاز به اخذ کارت بازرگانی، ثبت سفارش واردات و اظهار کالا به گمرک دارید. حبوباتی که وارد می‌کنید باید شامل مجوزهای بهداشتی، جهاد کشاورزی، قرنطینه نباتی، و بعضا مجوزهای سازمان محیط زیست باشند. این مجوزها از سازمان‌های ملی استاندارد، حفظ نباتات و محیط زیست اخذ می‌شوند. همچنین، مقادیر حقوق ورودی و تعرفه‌های گمرکی برای محصولات مختلف حبوبات متفاوت هستند و بستگی به نوع حبوبات دارند.
      مطابق اطلاعات موجود، عدس و نخود از جمله حبوباتی هستند که از کانادا وارد می‌شوند و تعرفه‌های گمرکی خاصی دارند. برای مثال، تعرفه گمرکی برای عدس ۵% و برای نخود رسمی ۵% با احتساب معافیت‌های مالیاتی است. عدس قرمز از کانادا با قیمت هر تن ۱۲۰۰ دلار و از دیگر کشورها با قیمت ۱۱۰۰ دلار وارد می‌شود.
      همچنین، مهم است که واردکنندگان با قوانین، شرایط، و راهکارهای مربوط به واردات حبوبات آشنا شوند. انتخاب کشور مناسب برای واردات بر اساس کیفیت حبوبات و هزینه و زمان حمل و نقل اهمیت دارد. کانادا به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها برای واردات عدس شناخته می‌شود. پیشنهاد می‌شود برای درک بهتر قوانین و جزئیات فنی مربوط به واردات حبوبات از کانادا، به دفتر واردات گمرک بصورت حضوری مراجعه کنید.
      موفق و موید باشید

  • سلام من میخوام کالاهای لوکس خودرو وارد کنم اگه بخوام به شرکتهای بازرگانی کالا رو سفارش بدم چجوریه؟ دردسرش کمتر نیست؟

    • با سلام
      بله اگر شرکت خوب و مورد اعتمادی جهت واردات پیدا کنید، میتواند ریسک و دردسر کمتری برای شما داشته باشد. اما نهایتا حالت بهینه این است که خودتان هم به پازل خرید خارجی و واردات مسلط باشید و صرفا اجرا را برونسپاری کنید. به این ترتیب ریسک و هزینه های شما به کمترین میزان ممکن کاهش خواهد یافت.
      موفق و موید باشید

  • سلام و وقت بخیر
    بنده علاقه مند به واردات هستم. ولی برای انتخاب محصولی که داخل ایران به راحتی بشه بازاریابی کرد سردرگم هستم.
    برای پیدا کردن بهترین محصول جهت واردات چیکار باید بکنم؟

    • سلام و وقت بخیر

      تشکر از پیام شما. موفقیت در واردات هر محصولی به چندین عامل مهم بستگی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنم:

      1. منابع و توانایی‌ها:
      مواردی از جمله:
      – میزان سرمایه: برای واردات موفق، سرمایه کافی جهت خرید کالا، هزینه‌های حمل و نقل، گمرک و سایر هزینه‌ها ضروری است.
      – شبکه توزیع و فروش: داشتن یک شبکه توزیع قوی و کارآمد برای رساندن کالا به دست مصرف‌کنندگان نهایی بسیار مهم است.
      – تعداد پرسنل: تیم مناسب و با تجربه برای مدیریت فرآیندهای واردات، بازاریابی و فروش لازم است.
      – روش‌ها و استراتژی‌های بازاریابی: انتخاب روش‌ها و استراتژی‌های مناسب بازاریابی که با بازار هدف هماهنگ باشد.

      2. میزان رقابت بازار:
      – میزان رقابت در بازار داخلی برای هر محصول می‌تواند چالش‌های خاصی را ایجاد کند. شناخت و ارزیابی دقیق از رقبا و استراتژی‌های آن‌ها می‌تواند به شما در انتخاب محصول مناسب کمک کند.

      3. عوامل بیرونی موثر در بازار:
      – شرایط اقتصادی و قوانین: تغییرات در شرایط اقتصادی، قوانین واردات و صادرات، نرخ ارز و تعرفه‌های گمرکی می‌تواند تأثیر زیادی بر موفقیت واردات داشته باشد.

      به طور کلی، هیچ محصولی وجود ندارد که به راحتی بازاریابی شود و هر محصول چالش‌های بازاریابی خود را دارد. و اینطور نیست که من به شما بگویم مثلا بروید لوازم جانبی موبایل یا لپ تاپ استوک وارد کنید و موفق میشوید! در هر حوزه ای که عموم مردم آنرا بازاری پرتقاضا برای واردات میدانند، تعداد زیادی هستند که وارد همان بازار ظاهرا پر تقاضا شده اند و به خاک سیاه نشسته اند!

      پس بهترین محصول برای واردات برای شخص شما با بهترین محصول برای واردات برای شخص دیگری میتواند بسیار متفاوت باشد. بنابراین بررسی دقیق مواردی که عرض کردم برای موفقیت در واردات و کاهش ریسک شما بسیار اهمیت دارد.

      امیدوارم این اطلاعات به شما در انتخاب محصول مناسب کمک کند.
      موفق باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *