اهمیت آموزش تجارت بین الملل

آخرین بروزرسانی: ۲۳ مهر, ۱۴۰۲

به عنوان پاسخ کوتاه: بله واقعا لازم است! چرا؟ چون ورود به عرصه تجارت بین‌الملل بدون “آموزش تجارت بین‌الملل” مانند قدم زدن در میدان مین است! بله ما هم میدانیم که تجارت بین الملل جذاب است. از آن جذاب تر هم تبلیغات اغراق شده ای است که در حوزه جذب افراد به دنیای تجارت بین الملل میشود! مشکلات اقتصادی در کشور ما هم که بیداد میکند و رویای تاجر شدن و درآمد دلاری هوش از سر بسیاری از افراد میبرد!

اما آیا شروع بازرگانی بین الملل و رسیدن به درآمد دلاری و خلق ثروت از مسیر صادرات و واردات به همین سادگی است که تبلیغ میشود و عده ای هم در مورد آن رویا پردازی میکنند؟ یعنی به پشتوانه همین تبلیغات، واقعا هر کسی به راحتی میتواند وارد عرصه صادرات و واردات شود و به موفقیت برسد؟ به همین سادگی؟ چقدر شیرین و جذاب! پس با این اوصاف، چرا همه تاجر نمیشوند؟

مقاله مرتبط: چگونه تجارت را شروع کنم؟

با ندانستن، شاید شکست شما در تجارت فوری نباشد، اما قطعی است!

اگر به دنبال شروع تجارت و بازرگانی بین الملل و ورود به بازارهای صادرات و واردات بدون پرداختن به آموزش تجارت بین الملل هستید، باید بدانید که در نقطه خطرناکی قرار دارید! شما احتمالا به دنبال پیدا کردن مشتری یا خریدار خارجی برای صادرات یا پیدا کردن فروشنده خارجی جهت واردات هستید. ممکن است به دنبال پیدا کردن یک ترخیص کار خوب، یک حمل کننده خوب یا یک فرد با تجربه برای ثبت سفارش واردات باشید. شاید هم به یک نفر متخصص و مشاور برای صادرات به عراق یا واردات از چین و امثال اینها نیاز دارید.

در کل به دنبال انجام یک پروژه صادرات یا واردات به عنوان یک فرد آماتور و بی تجربه هستید. و در یک کلام در جایی قرار دارید که خودتان دانش و تخصص کافی نداشته و تحت تاثیر تبلیغات صادرات و واردات به دنبال شخصی یا شرکتی هستید که شما را به آرزوهایتان برساند و پروژه صادرات یا واردات شما را انجام دهد! و معمولا هم نیاز به کمک اورژانسی دارید! این همان نقطه خطرناکی است که 80% افراد در آن مشکل پیدا میکنند!

وقتی کوری عصاکِش کوری دیگر میشود…

دقیقا اکثر ما در چنین موقعیت هایی صدمه میخوریم. همان جایی که به دنبال مسیری که همه میروند، میرویم! همان جایی که خودمان بدون اندیشه کردن، بدون داشتن دانش، تخصص، مطالعه، آموزش و اطلاعات کافی و با نگاه کردن به دهان دیگران، به توصیه آنها عمل میکنیم. همه برویم دنبال بازار بورس، همه برویم دنبال بازار ارزهای دیجیتال، همه برویم دنبال بازار صادرات و …

از روی دست دیگران نگاه کردن و نوشتن و کورکورانه مسیری را بدون آگاهی رفتن به خودی خود، بسیار ترسناک است. چه برسد به زمانی که سرمایه شما و شاید حتی زندگی شما دریک پروژه صادرات یا واردات در معرض ریسک مستقیم در این مسیر قرار میگیرد!

در این مقاله به اهمیت آموزش صادرات و واردات پیش از شروع تجارت بین الملل میپردازیم. ابتدا 4 مشکل رایج در مبحث شروع صادرات و واردات بدون دانش، تخصص و تجربه کافی را با هم بررسی میکنیم. سپس به اهمیت جایگاه مطالعه و آموزش درست و اصولی در بازرگانی بین الملل میپردازیم. در پایان شما متوجه خواهید شد که اگر به دنبال شروع صادرات یا واردات محصولی هستید، چه مطالعات و آموزش هخایی را باید دنبال کنید تا بتوانید از سرمایه خود محافظت کنید، عمرتان را تلف نکنید و به نتیجه مطلوب برسید.

مشکلات شروع تجارت بین الملل بدون دانش و تخصص

افراد تازه کار معمولا فکر میکنند با یافتن یک فرد ظاهرا متخصص یا یک شرکت بازرگانی مناسب مشکل آنها در انجام امور صادرات کالا یا واردات کالا حل میشود. و کاری که خودشان در آن دانش و تخصص کمی دارند، با برون سپاری به یک فرد با تجربه به درستی پیش می رود. یعنی مثلا کسی به جای آنها محصول آنها را به بازارهای خارجی صادر کند و برای انها بازاریابی بین المللی انجام دهد.

یا اینکه کسی برای آنها محصول مد نظرشان را به ایران وارد کرده و پروژه خرید خارجی و واردات را برایشان انجام دهد. این فرض بر روی کاغذ و در تئوری ظاهرا درست به نظر میرسد. اما باید بدانید که در واقعیت اصلا چنین نیست! در ادامه مطلب دلایل این موضوع را با هم بررسی میکنیم.

مارپیچ چالشهای بازرگانی خارجی در ایران

مشکل اول: اطلاعات ناکافی خود شما!

معمولا کسی که تازه به دنبال شروع بازرگانی بین الملل است خودش اطلاعات بالایی در این زمینه ندارد. این موضوع به شدت باعث تشدید ضریب خطر برای سرمایه شما در تجارت بین المللی میشود. مثلا شما برای خدمات واردات کالا نیاز به یک ترخیص کار گمرکی دارید. حالا هر چه او برای شما حتی توضیح هم بدهد و از اصطلاحاتی مانند دموراژ، کابوتاژ، قبض انبار، ترخیصیه، دیسپچ، کوتاژ، اف او بی و غیره استفاده کند، چیزی متوجه نمیشوید.

شخصی بدون داشتن اطلاعات کافی در بیزینس

شاید ناخوداگاه یاد زمانی بیفتید که ماشین خود را برای تعمیرات به مکانیکی برده اید. حالا تعمیرکار با شما تماس میگیرد و با اصطلاحات فنی عجیب و غریبی برای شما توضیح میدهد که چه کار میخواهد بکند! شما هم در حالی که چیزی از حرف های او متوجه نمیشوید مجبورید اعتماد کنید. چه حس بدی دارد!

مقاله مرتبط: راهنمای انتخاب شرکت ترخیص کالا

یا در مثال دیگری شما به شخص یا شرکتی مراجعه میکنید که محصول شما را به چین صادر کند. حالا هر چه او راجع به قوانین و مقررات گمرکی چین، روش های بازاریابی و فروش محصول در چین، مجوزها و سرتیفیکیت های مورد نیاز و … صحبت میکند، شما چیزی از حرف های او متوجه نمیشوید!

مقاله مرتبط: صادرات به چین

مشکل دوم: عدم شفافیت

متاسفانه عدم شفافیت در حوزه کسب و کار در کشورمان مساله ای است که همه با آن آشنا هستیم و محدود به حوزه صادرات و واردات هم نمیشود. بسیار رایج است که فردی که در یک زمینه ظاهرا تخصص دارد، اطلاعات مفید و بدرد بخوری به ما نمیدهد. این فرد در واقع اطلاعات را برای خودش نگه میدارد تا از ضعف اطلاعاتی شما بتواند کسب درآمد کند.

البته اگر خوش شانس باشید و این شخص، دانسته یا نادانسته اطلاعات غلط به شما ارائه نکند! بعضی هم که متاسفانه کلاهبرداری میکنند. مثلا برخی مدعی هستند که برای شما صادرات و بازاریابی بین المللی میکنند، در حالی که قضیه چیز دیگری است و در باغ سبز نشان داده و عملا برای سرمایه شما جیب دوخته اند و با چرب زبانی و حرف های شیرین مردم را فریب میدهند.

یک مشاور بازرگانی دروغگو که به مشتری اطلاعات غلط میدهد

حالا هر چه حوزه کسب و کار تخصصی تر باشد، وضع بدتر و عدم شفافیت بیشتر است. و بازار خدمات واردات و صادرات هم به شدت تخصصی، پیچیده و گسترده است. دقت کنید که در اینجا منظور اطلاعات سطح بالا و پیچیده ترخیص کالا، حمل و نقل بین المللی، خدمات وارداتی یا خدمات صادراتی نیست. بلکه همین اطلاعات اولیه دم دستی  و پیش پا افتاده هم معمولا در اختیار شما قرار نمیگیرد.

مشکل سوم: عدم امکان اندازه گیری سطح تخصص

همه مدعی هستند که در کار خود بهترین هستند. این در حالی است که بسیاری از مدعیان انجام امور واردات کالا و ارائه خدمات صادرات، به هیچ وجه تخصص و دانش لازم را ندارند. متاسفانه بسیاری از این مدعیان کاری را به شکل سنتی، غیر اصولی، پر از ریسک و در بسیاری از موارد به شکل قاچاق و غیر قانونی انجام میدهند.

مثلا به اصطلاح واردات ته لنجی برای شما انجام میدهند که در عمل همان قاچاق کالا است. یا با کارت بازرگانی شما محموله ای را حمل میکنند که بعدها برای شما عواقب قانونی خواهد داشت. یا حتی شما از کارت بازرگانی آنها استفاده میکنید و محموله شما به نام فرد دارنده کارت میشود و شما دیگر بصورت رسمی و قانونی مالک محموله خوتان نیستید!

مقاله مرتبط: کارت بازرگانی

یک مشاور بازرگانی در حال نشان فریب دادن مشتری

البته که اندازه گیری سطح تخصص و کیفیت خدمات پیشنهادی نیز کار بسیار دشواری بوده و حتی در بعضی موارد غیرممکن است. چه ضررهای هنگفتی که در اثر خدمات شرکت بازرگانی بد، ترخیص کار بد، شرکت حمل تازه کار یا مشاور بازرگانی خارجی بیسواد، به تجار ایرانی وارد شده است.

هدر رفت زمان، انرژی و منابع مالی شما میتواند شامل بسیاری از موارد شود از جمله:

  • از بین رفتن کالا و سرمایه شما
  • رسوب کالا در گمرک
  • هزینه های اضافی تحمیل شده در پروسه حمل
  • عدم امکان ثبت سفارش واردات به دلیل مشکالات قانونی
  • مشکل در انتقال وجه کالا
  • شکست خوردن محصول در بازار هدف صادراتی
  • هزینه های پنهان یک پروژه تجارت بین الملل که در روز اول پیش بینی درستی از آنها نداشتید
  • عواقب قانونی و حتی پیگرد قضایی

مشکل چهارم: تغییرات مکرر قوانین داخلی کشور و محیط بین المللی

حل این چهارمین مشکل البته دست ما و شما نیست. از قوانین ناگهانی و به دور از منطق وزارت صمت و گمرکات کشور گرفته، تا تحریم های بین المللی و مشکلات سیاسی و اقتصادی کشور! در واقع بارانی هست که روی سر همه میبارد! اما زمانی که شما مشکل اول، دوم و سوم را داشته باشید، حتما این باران به عنوان مشکل چهارم، روی سر شما بسیار شدیدتر میبارد!

باران مشکلات در ایران بر سر تاجر ایرانی

یعنی زمانی که:

  1. شما خودتان دانش و تخصص لازم را در تجارت بین الملل ندارید
  2. به سختی میتوانید جهت برونسپاری پروژه صادراتی یا وارداتی خودتان به دیگران اعتماد کنید
  3. توان ارزیابی سطح مهارت و تخصص دیگران را هم ندارید

در برابر تغییرات مکرر قوانین تجارت بین الملل بسیار آسیب پذیرتر خواهید بود.

اما راه حل چیست؟

به عنوان جواب کوتاه: شما دو راه بیشتر ندارید! یا باید علم را در اختیار بگیرید و یا عالِم را. به زبان ساده یعنی یا باید دانش و تخصص صادرات و واردات را بیاموزید یا اینکه از افراد واقعا متخصص که سابقه و رزومه مشخص و قابل اثباتی دارند در حوزه تجارت بین الملل کمک بگیرید تا به بیراهه نروید.

اگر زمان کافی دارید روی آموزش خودتان سرمایه گذاری کنید

در بسیاری از موارد بهترین گزینه این است که علم را در اختیار بگیرید. چون مقرون به صرفه ترین حالت بوده و سرمایه گذاری بسیار ارزشمندی هم میباشد. اما چه آموزش ها و مطالعاتی را باید دنبال کنید؟ اکیدا پیشنهاد میکنیم که هر دو بخش اصلی در تجارت بین الملل یعنی برنامه ریزی عملیات و برنامه ریزی استراتژیک (بازاریابی بین الملل) را برای موفقیت کسب و کار خود بیاموزید.

اگر تفاوت برنامه ریزی عملیات و برنامه ریزی استراتژیک را نمیدانید، در این مقاله بخوانید: اهمیت مارکتینگ پلن در صادرات و واردات

در بحث برنامه ریزی عملیات باید مفاهیم فنی بازرگانی خارجی مانند: اینکوترمز، حمل، گمرک، بیمه، قرارداد، تراکنش های مالی، مکاتبات و غیره را یاد بگیرید. و در بحث برنامه ریزی استراتژیک باید بازاریابی صادراتی و وارداتی را یاد بگیرید. مفاهیمی مانند: تحقیقات بازار، استراتژی های بازاریابی، مارکتینگ پلن، برند سازی و دیجیتال مارکتینگ.

خوشبختانه چند سالی است که دوره های صادرات و واردات به شکل تخصصی توسط موسسات مختلف در کشورمان برگزار میشوند. برای خواندن مقایسه معتبرترین دوره های بازرگانی موجود در مارکت آموزشی ایران مقاله دوره بازرگانی ما را میتوانید مطالعه کنید. البته پیشنهاد خود ما، دوره تجارت بین الملل آکادمی زومین بازار است که احتمالا میتواند برای بسیاری از علاقه مندان گزینه بسیار مناسبی باشد.

همچنین بخوانید:

اگر زمان کافی ندارید، مشاوره حرفه ای بگیرید

اما اگر زمان کافی ندارید که آموزش های تخصصی صادرات و واردات را دنبال کنید، باید عالِم را در اختیار بگیرید. به بیان ساده باید از مشاور بازرگانی متخصص در هر دو زمینه برنامه ریزی استراتژیک و برنامه ریزی عملیات را در کمک بگیرید. البته واضح است که هزینه این روش بسیار بالاتر از آموزش خودتان است. ما در آکادمی زومین بازار خدمات تخصصی مشاوره تجارت بین الملل را نیز ارائه میکنیم. جهت دریافت اطلاعات بیشتر کلیک کنید: خدمات ما

سخن پایانی: تجارت بین الملل بدون آموزش، یک بلیط یک طرفه به سمت شکست!

پس از خواندن این مقاله، شاید حس می‌کنید که تجارت بین‌الملل یک ماجراجویی پر از چالش و خطرناک است، اما همین ماجراجویی می‌تواند بسیار جذاب و پر از پاداش‌ها نیز باشد. اصلی‌ترین نکته‌ای که باید از این مقاله برداشت کنید، این است که: Knowledge Is Power یا “دانش، قدرت است.”

آموزش تجارت بین‌الملل می‌تواند شما را از خطرات و ریسک های سنگین در تجارت محافظت کند و به شما اجازه دهد که با اطمینان بیشتری در بازار عمل کنید. مطالعه و آموزش نه تنها شما را از شکست‌های احتمالی محافظت می‌کند، بلکه کلید موفقیت را نیز در اختیار شما می‌گذارد.

فراموش نکنید که ریسک تجارت هیچ گاه صفر نمیشود اما میتواند با دانش، تخصص، تجربه و آگاهی واقعا نزدیک به صفر شود. در این حالت به اصطلاح شما ریسک حساب شده بر میدارید. اما تجارت بدون مطالعه و آموزش دقیقا مثل قمار کردن است. و دیر یا زود یک بلیط یک طرفه به سمت شکست خواهد بود.

پس بزنید به دریا، اما با یک قایق پر از دانش و تجربه!

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *