صادرات به عمان

آخرین بروزرسانی: ۱۶ مهر, ۱۴۰۲

تحریم‌های همه‌جانبه آمریکا علیه ایران و پایبندی امارات متحده به این تحریم‌ها شرکت‌های تجاری ایرانی را به جایگزین کردن عمان به‌جای شرکای تجاری سابق خود در حوزه خلیج فارس سوق داد. از این رو صادرات به عمان نوعی سرمایه‌گذاری بلند مدت برای تاجران ایرانی به‌ شمار می‌آید.

آنجه در این مقاله میخوانید:

  • اطلاعات پایه قبل از اقدام به صادرات به عمان
  • موقعیت استراتژیک عمان
  • ثبات سیاسی عمان
  • پیوند عمان با ایران
  • اطلاعات جمعیت شناختی، فرهنگی و اقتصادی عمان
  • دورنمای کلی اقتصاد عمان
  • عمان در آینه تجارت
  • گستره روابط تجاری ایران و عمان
  • مروری بر کالاهای صادراتی به عمان
  • صادرات عمان به سایر کشورها
  • پتانسیل صادرات ایران به عمان
  • آشنایی با برخی از مقررات ضروری صادرات به عمان
  • مقررات شفاف سازی کالاهای وارداتی به عمان

دسترسی سریع

اطلاعات پایه قبل از اقدام به صادرات به عمان

عمان پلی میان شبه‌جزیره عربستان، آسیای‌شرقی و همچنین میان هند و خلیج فارس به‌‌شمار می‌آید. روابط مطلوب سیاسی و اقتصادی ایران و عمان و همچنین اشتراکات مذهبی و فرهنگی دو کشور سبقه تاریخی دارد.

مقاله حاضر به تبیین کلیاتی از صادرات به عمان پرداخته است که آشنایی با آن‌ها برای کسانی که سودای حضور در بازارهای این کشور را دارند ضروری است.

اطلاعاتی که هر تاجر پیش از صادرات به عمان باید بداند

صادرات یکی از مهمترین فعالیت‌های اقتصادی در کشورها است که تاجران و شرکت‌های بازرگانی را ملزم به دانستن بایسته‌های مختلفی می‌کند. توجه به این نکات ضامن صادرات موفق کالا و خدمات به کشور هدف است:

  • شناخت و ارزیابی کشور مقصد
  • آشنایی با قوانین و مقررات تجاری کشور مقصد
  • سرمایه و منابع کشور هدف
  • انتظارات بازارها و نیاز مشتریان کشور مقصد
  • هزینه‌های صادرات به کشور هدف
  • ترابری و لجستیک

آشنایی با کشور عمان و بازارهای آن پیش از اقدام به صادرات به این کشور امری ضروری است. عمان به‌ لحاظ جغرافیایی دومین کشور بزرگ در شورای همکاری خلیج‌فارس است.

عمان قدیمی ترین کشور عربی بستری مناسب برای صادرات

این کشور قدیمی‌ترین کشور مستقل عربی به‌ شمار می‌آید که در مقایسه با سایر همسایه‌های عربی خود، نرخ موالید بالاتر و نرخ مرگ‌ و‌ میر پایین‌تری دارد.
موقعیت استراتژیک این کشور در شبه‌جزیره عربستان، ثبات سیاسی داخلی، رژیم مالیاتی مناسب و پیوندهای مستحکم آن با ایران، فرصت‌های صادراتی چشمگیری در اختیار تاجران ایرانی قرار داده است.

موقعیت استراتژیک عمان

از نقطه‌ نظر تاریخی عمان شاه‌راه تجاری میان آسیای شرقی و خاورمیانه به‌ شمار می‌آید. این کشور که در جنوب شرقی شبه‌جزیره عربستان قرار دارد، تنها عضو شورای همکاری خلیج فارس در خارج از تنگه هرمز محسوب می‌شود.

همجواری زمینی عمان با عربستان، امارات متحده عربی و یمن از یک‌سو و همسایگی دریایی آن با ایران و پاکستان از سوی دیگر، این کشور را به مقصد صادراتی بسیاری از کشورها از طریق مسیرهای آبی، زمینی و هوایی تبدیل کرده است.

آنچه عمان را به لحاظ موقعیت راهبردی برجسته می‌سازد در سه مورد زیر قابل اشاره است:

  • تضمین دسترسی مطمئن به خلیج‌ فارس
  • مسیر کوتاه‌تر حمل‌ونقل دریایی در سراسر مسیرهای اصلی آبی
  • بنادر آب عمیق و فرودگاه‌ها

بنادر آب عمیق و فرودگاه‌های عمان این کشور را به دروازه‌ای رو به بازارهای هند، آسیا و آفریقا بدل کرده است. در میان بنادر عمان پنج بندر عمده آن نبض حیات اقتصادی و صنعتی این کشور محسوب می‌شوند که 2 بندر آن کاربری تجاری-صنعتی دارند.

بندر دوقم

این بندر یکی از مناطق جدید سودآور عمان به‌حساب می‌آید که در سال 2013 تأسیس شد. اهمیت این بندر چند منظوره پس از ساخت اسکله‌ تعمیر کشتی بیش از پیش افزایش یافت.

بندر دوقم همچنین یکی از اصلی‌ترین بنادر در منطقه ویژه اقتصادی عمان است. به‌منظور پیشبرد تجارت، اداره این بندر و عملیات‌ تجاری در آن ذیل مقررات منطقه ویژه انجام می‌گیرد. درعین‌حال حقوق مالکیت تسهیلات متعلق به دولت عمان است.

این بندر علاوه بر عملکرد تجاری، یک پایگاه دفاعی نیز به‌شمار می‌آید و همکاری‌های ویژه‌ای با دولت‌های انگلستان و هندوستان برای تسهیل مراودات با آن‌ها دارد.

بندر خصب

در بخش خصب در استان مسندم واقع است و مکانی برای آمد و شد کشتی‌های توریستی سنتی است.

بندر صلاله

واقع در استان ظوفار است و در بخش جنوبی عمان و در 15 کیلومتری صلاله قرار دارد. نزدیکی به آب‌راه‌های تجاری آسیا- اروپا و دسترسی به بازارهای درحال‌رشد آسیای شرقی و شبه‌قاره‌هند، موقعیت استراتژیکی ویژه‌ای به این منطقه بخشیده است. این بندر چندمنظوره بهترین منطقه برای دسترسی به خاورمیانه، شبه‌قاره هند و آفریقای شرقی شناخته می‌شود.

بندر سوهار

این بندر صنعتی که در استان البطینه قرار دارد، دومین بندر بزرگ عمان از نظر حجم محموله در میان بنادر اصلی این کشور به‌حساب می‌آید. دسترسی آسان بازارهای پر رونق اقتصادی در خلیج و شبه‌قاره هند به این بندر این منطقه را به بزرگ‌ترین بندر برای جابه‌جایی 60 میلیون تن محموله تبدیل کرده‌است.

بندر سلطان قابوس

این منطقه دروازه دریایی به عمان محسوب می‌شود و بندر اصلی تجاری مسقط به‌شمار می‌آید. این مکان که پلی میان عربستان، هند و شرق دور است، سالانه در حدود 1.6 میلیون تن محموله را در خود جابه‌جا می‌کند. البته پس از تأسیس منطقه آزاد جبل علی امارات، اهمیت این بندر روبه‌ افول گذاشت.

ثبات سیاسی موجب بهبود صادرات به عمان

ثبات سیاسی عمان

سیاست خارجی مستقل و میانه‌رو عمان موجب شده‌است که این کشور روابط خوبی با تمام کشورهای خاورمیانه داشته‌ باشد. عمان با اعمال سیاست بی‌طرفی تلاش کرده است از وقوع تنش‌های دیپلماتیک جلوگیری کند.

به عبارت دیگر، خط‌ مشی خارجی عمان مبتنی بر سیاست عدم مداخله در امور کشورها است. همین امر ثبات سیاسی داخلی و بین‌المللی را برای این کشور در پی‌داشته است.

در دوران بحران دیپلماتیک قطر در سال 2017 که منجر به تحریم این کشور از سوی 5 کشور عربی شد، بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس مسیرهای دریایی به قطر را قطع کردند. در این سال عمان تنها دروازه ترانزیت اصلی به قطر شد.

پیوند عمان و ایران

سبقه تاریخی روابط دوستانه ایران و عمان به پیش از انقلاب اسلامی بازمی‌گردد. حتی در دوران جنگ تحمیلی، علی‌رغم حمایت کشورهای خلیج فارس از رژیم صدام، دولت عمان بی‌طرفی خود را در دوران جنگ حفظ کرد.

عمان و ایران همکاری‌های امنیتی و روابط نظامی حسنه‌ای با یکدیگر دارند چندان‌که اجرای مرتب مانورهای نظامی مشترک دوکشور مصداقی بر این ادعا است. دو کشور همچنین برای جلوگیری از قاچاق در خلیج فارس اقدام به امضای موافقت‌نامه با یکدیگر کرده‌اند.

روابط دوستانه ایران و عمان و سیاست فعلی کشورهای خلیج نسبت به کشور ما از یک طرف و محدودتر شدن فرصت‌های تجاری در نتیجه این سیاست‌ها از طرف دیگر، صادرات به عمان را به فرصتی سودآور برای تاجران ایرانی تبدیل کرده‌است.

اطلاعات جمعیت‌شناختی و فرهنگی عمان

بیش از نیمی از جمعیت عمان را اعراب تشکیل می‌دهند. در عین‌حال شمار زیادی از نژادهای دیگر مانند بلوچ‌ها طی قرون گذشته از ایران و پاکستان به این کشور مهاجرت کرده‌اند. زبان رسمی این کشور عربی است و جمعیت غالب آن را مسلمانان عبادی تشکیل می‌دهند.

دورنمای کلی اقتصاد عمان

به‌طور کلی عمان کشوری با بافت غیرشهری مبتنی بر کشاورزی است و اقداماتی نظیر صیادی و تجارت فرامرزی برای ساحل‌نشینان اهمیت وافری دارد. اکتشاف نفت در مقادیر تجاری در عمان در سال 1964 انجام‌گرفت و نخستین بار در سال 1967 نفت از حصار مرزهای این کشور برای صادرات خارج شد.

متعاقب این امر، تولید و صادرات طلای سیاه به‌سرعت اقتصاد این کشور را در مشت خود گرفت. 2/5 تولید ناخالص داخلی و حدود 3/4 درآمدهای دولت حاصل از درآمدهای نفتی عمان است.

این کشور با اجرای سیاست به‌کارگیری نیروهای کار عمانی، درصدد خصوصی‌سازی و متنوع ساختن اقتصاد خود برآمده است. ویژگی‌های قابل‌توجه برنامه خصوصی‌سازی در این کشور نتایجی چون توسعه بازارهای سهام، فروش شرکت‌های دولتی و ایجاد محیط سرمایه‌گذاری آزادتر را درپی داشته است.

5 % از جمعیت کشور برای امرار معاش و مقاصد دیگر به کشاورزی اشتغال دارند. سبزیجات، موز، انواع ملون و خرما مهم‌ترین محصولات کشاورزی این کشور هستند. اگرچه تولیدات کشاورزی بخشی از نیازهای افراد محلی را رفع می‌کند، با این‌حال این کشور برای تأمین اغلب مواد غذایی نیازمند واردات است.

دولت با تأمین قایق، تسهیلات سردخانه‌ای و حمل‌ونقل، ساحل‌نشینان را به توسعه ماهی‌گیری تجاری ترغیب تشویق کرده است. تولیدات غیرنفتی عمان شامل محصولات معدنی غیرفلزی، غذا و مواد و مصنوعات شیمیایی است.

عمان در آینه تجارت

برای توفیق در صادرات به عمان، شناخت نسبی عملکرد تجاری این کشور در گستره صادرات و واردات ضروری است. نفت خام، نفت پالایش‌شده و گاز طبیعی مهم‌ترین اقلام صادراتی این کشور محسوب می‌شوند. در مقابل، عمده واردات این کشور در حوزه ماشین‌آلات، ابزار و وسایل حمل‌ونقل، مواد غذایی و سایر کالاهای تولیدی است. البته عمان برخی از کالاهای تولیدی کارخانه‌ای را نیز صادر می‌کند.

شاخص‌ترین شرکای تجاری عمان را کشورهای امارت متحده، چین، ژاپن، عربستان سعودی و هند تشکیل می‌دهند. تحریم قطر از سوی کشورهای همسایه در سال 2017، این کشور را به یافتن شرکای جدید سوق داد. از این رو پس از این تاریخ روابط تجاری عمان با قطر به‌شدت افزایش یافت.

عمان در سال 2000 میلادی به عضویت سازمان تجارت جهانی درآمد و با سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس و ایالات متحده آمریکا تجارتی آزاد و معاف از مالیات دارد.

صادرات عمان به سایر کشور ها

نقشه صادرات عمان به سایر کشور ها

بر اساس آماری که در سال 2020 منتشر شده است، صادرات عمان به سایر کشورها برابر 34,136,268,000 دلار یعنی بالغ بر 34 میلیارد دلار بوده که نقشه این بازارهای صادراتی را در شکل بالا می توانید مشاهده کنید.

عمان به کدام کشور ها بیشترین صادرات را دارد؟

مقاصد صادراتی عمان

کشورهایی که در سال 2020 بیشترین واردات از عمان را داشته اند عبارتند از:

  1. چین (45.6%)
  2. هند (8.9%)
  3. کره جنوبی (6.4%)
  4. عربستان سعودی (4.8%)
  5. ژاپن (4.3%)
  6. آمریکا (2.6 %)
  7. چین تایپه (2.1%)
  8. آفریقا جنوبی (1.9%)
  9. مالزی (1.9%)
  10. پاکستان (1.8 %)

مهمترین اقلام صادراتی عمان به سایر کشورها

محصولات صادراتی عمان

بیشترین کالاهایی که عمان به دیگر کشور ها در سال 2020 صادر کرده عبارتند از:

  1. سوخت های معدنی، روغن های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها؛ مواد قیری؛ معدنی . . .
  2. آهن و فولاد
  3. مواد شیمیایی آلی
  4. کودها
  5. پلاستیک و مصنوعات از آن
  6. آلومینیوم و محصولات آن
  7. سنگ معدن، سرباره و خاکستر
  8. نمک؛ گوگرد؛ خاک و سنگ؛ مواد گچ کاری، آهک و سیمان
  9. کشتی ها، قایق ها و سازه های شناور
  10. ماهی و سخت پوستان، نرم تنان و سایر بی مهرگان آبزی

چه کشور هایی بیشترین صادرات به عمان را دارند؟

نقشه واردات عمان از سایر کشور ها

عمان در سال 2020 به میزان 18,856,806,000 دلار یعنی بالغ بر18 میلیارد دلار واردات از جهان داشته است. نقشه واردات عمان از سایر کشورها را در شکل بالا میتوانید مشاهده کنید.

10 کشور برتر صادرکننده به عمان

کشور های صادر کننده به عمان

آمار عمده صادرات کالا به عمان در سال 2020 توسط کشورهای دیگر به شرح زیر است:

  1. چین (16.4 %)
  2. هند (12.2%)
  3. ژاپن (6.8 %)
  4. آمریکا (6 %)
  5. عربستان سعودی (4.5 %)
  6. آلمان (4.4 %)
  7. قطر (4 %)
  8. برزیل (3.9 %)
  9. کره جنوبی (3.2 %)
  10. ایتالیا (3 %)

مهمترین گروه های کالایی صادرات به عمان

محصولات وارداتی عمان

مهمترین گروه های کالایی صادر شده به عمان در سال 2020 عبارتند از:

  1. ماشین آلات، لوازم مکانیکی، راکتورهای هسته ای، بویلرها؛ بخش هایی از آن
  2. وسایل نقلیه غیر از راه آهن یا تراموا و قطعات و لوازم جانبی آنها
  3. ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات آنها؛ ضبط کننده و تولید کننده صدا، تلویزیون. . .
  4. مصنوعات از آهن یا فولاد
  5. سوخت های معدنی، روغن های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها؛ مواد قیری؛ معدنی . . .
  6. مواد شیمیایی آلی
  7. سنگ معدن، سرباره و خاکستر
  8. محصولات لبنی؛ تخم پرندگان؛ عسل طبیعی؛ محصولات خوراکی با منشاء حیوانی، نه در جای دیگر. . .
  9. پلاستیک و مصنوعات از آن
  10. کشتی ها، قایق ها و سازه های شناور

سهم ایران از صادرات به عمان

اغلب کشورهای حاشیه‌ خلیج‌فارس پس از وضع تحریم‌ها راه را بر واردات و صادرات از/ به ایران مسدود کردند. در مقابل عمان با تکیه بر سیاست‌های ویژه خود برخلاف جریان آب در دریای روابط سیاسی و تجاری با ایران حرکت کرد. ابتدا آمار صادرات ایران به عمان را در سال های اخیر مرور می کنیم:

  1. سال 1400 میزان 428,076,478 دلار
  2. سال 99 میزان 437,440,056 دلار
  3. سال 98 میزان 530,008,857 ذلار
  4. سال 97 میزان 727,865,900 دلار
  5. سال 96 میزان 551,631,497 دلار
  6. سال 95 میزان 543,998,817 دلار

پتانسیل صادرات ایران به عمان

مهمترین کالاهای دارای پتانسیل صادراتی به عمان را در جدول و نمودار زیر مشاهده می کنید:

 

پتانسیل صادرات محصولات ایرانی به عمان

در نمودار زیر هم اقلام صادراتی ایرانی به عمان که دارای بیشترین پتانسیل کاری هستند را مشاهده می کنید:

پتانسیل صادرات محصولات ایرانی به عمان

گستره روابط تجاری ایران و عمان

روابط سیاسی ایران و عمان در طول 40 سال گذشته در بالاترین سطح خود قرار دارد. از طرف دیگر ثبات سیاسی و دیپلماتیک میان ایران و عمان به ثبات روابط تجاری این دو کشور با یک‌دیگر انجامیده است. طبق آمار ارائه شده، ارزش صادرات ایران به عمان در 6 ماهه نخست سال 1400در مقایسه با سال 99، رشد 67 درصدی داشته است.

صادرات ایران به عمان در این بازه زمانی 277 میلیون دلار برآورد شده است. به‌علاوه اینکه، ارزش روابط تجاری بین دوکشور در این دوره، با جهش 49 درصدی به رقم 547 میلیون دلار رسید. رشد 32 درصدی حجم واردات از عمان به ایران نیز در نیمه اول سال 1400 ارزشی معادل 270 میلیون دلار داشته‌است.

علی‌رغم توضیحات ارائه شده، عده‌ای بر این عقیده‌اند که روابط اقتصادی میان ایران و عمان، آنگونه که باید، رضایت‌بخش نیست. مهم‌ترین علت این امر کمبود زیرساخت‌ها و کاهش حجم صادرات به عمان است.

صادرات به عمان

درعین‌حال حُسن پیوند میان عمان و سایر کشورها از یک‌سو و اوضاع اقتصادی با ثبات آن از سوی دیگر موجب شده است که زیرساخت‌های عمان برای روابط اقتصادی با کشورها در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد.

عمان در دوران همه‌گیری کرونا نه تنها مرزهای خود را به روی ورود کالاهای ایرانی مسدود نساخت، بلکه اقدام به افزایش خطوط کشتی‌رانی خود با ایران کرد.

مهم‌ترین فرصت‌هایی که در نتیجه صادرات کالا و خدمات به عمان برای کشور ما فراهم می‌آید، شامل موارد زیر است:

  • امکان صادرات کالاهای ایرانی بدون تعرفه به 16 کشور بزرگ جهان
  • دسترسی به بازارهای کشورهای آفریقایی
  • تقویت و توسعه پیوندهای تجاری دو کشور

مروری بر کالاهای صادراتی به عمان

در سال‌‌های گذشته کالاهای غیرنفتی صادراتی از ایران به عمان تنوع چشمگیری داشته است. اولین محموله غیرنفتی صادراتی به عمان در سال گذشته با ظرفیت 120 تن شامل آب معدنی و خشکبار بود. پس از آن 8 محموله دیگر با حجمی بالغ بر 600 تن میوه تازه و سبزجات، خشکبار و مصالح ساختمانی به ارزش کلی 57/3میلیون دلار مرزهای ایران را به سمت بازارهای عمان درنوردید.

صادرات کالا غیر نفتی به عمان

ایران صادرات به عمان را عمدتاً معطوف به محصولات کشاورزی، مصالح و سنگ‌های ساختمانی، مواد معدنی، فلزات، قیر و سیمان کرده است. برخی دیگر از مهم‌ترین اقلام صادراتی به عمان به شرح زیر است:

  • آهن، فولاد و مصنوعات آن‌ها
  • احشام زنده
  • سوخت‌های معدنی، محصولات تقطیری
  • میوه های خوراکی، آجیل، پوست مرکبات، انواع ملون
  • تنباکو و مشتقات آن
  • ماهی، سخت پوستان، نرم‌تنان، آبزیان بی‌مهره
  • شیشه و ظروف شیشه‌ای
  • انواع فرش
  • ماشین‌آلات، راکتورهای هسته‌ای، بویلرها
  • مبلمان، روشنایی و سازه‌های پیش‌ساخته
  • قهوه، چای و انواع ادویه‌ ها
  • روی و آلومینیوم
  • محصولات لبنی، عسل و تخم‌مرغ
  • اسانس، عطر و لوازم آرایش
  • درخت، انواع گیاه و پیاز گیاهان، ریشه و گل
  • ابزار و وسایل الکترونیکی
  • کود
  • محصولات دارویی
  • مروارید و سنگ‌های با ارزش
  • و…

آشنایی با برخی از مقررات ضروری صادرات به عمان

صادرات به عمان مستلزم شناخت نسبی برخی از مقررات ناظر بر کالاها و خدمات وارداتی به این کشور است. این مقررات شامل قوانین تعرفه‌ای و مالیاتی و غیرتعرفه‌ای و همچنین کلیاتی راجع به اصول بهداشتی، برچسب‌گذاری و بسته‌بندی است.

مقررات ناظر بر تعرفه کالاها و خدمات

تعرفه گمرکی اغلب کالاهای وارداتی به عمان عموماً 5 % است. درعین حال برخی از کالاهای وارداتی مصرفی، مواد غذایی و کالاهای تولید شده در داخل کشورهای شورای همکاری خلیج فارس معاف از مالیات هستند. برخی از کالاهای وارداتی با تعرفه بالای 5 % عبارتند از:

  • نوشیدنی‌های الکلی، گوشت خوک و فرآورده‌های آن: 100 %
  • موز و سیب‌زمینی: 25 %
  • خرما: 20 %
  • لوله: 20 %
  • سیمان: 50 %
  • رنگ و محصولات پلی‌اورتان: 15 %

فهرست اقلام معاف از مالیات به شرح زیر است:

  • گوشت
  • میوه‌ها و سبزیجات خوراکی
  • برنج و شکر
  • نفت
  • کود
  • ماشین‌آلات کشاورزی و محصولات خریداری شده توسط دولت
  • مطبوعات و اوراق چاپی

واردات بعضی از کالاهایی که در دسته‌ به‌خصوصی قراردارند، نیازمند اخذ مجوز است. الکل، تسلیحات، مواد منفجره و برخی از انواع داروها از آن جمله‌اند. مجوز واردات چنین کالاهایی توسط اتاق بازرگانی عمان صادر می‌شود. از طرف دیگر صادرکنندگان نیز می‌بایست، برای صادرات کالاهای یاد شده دارای مجوز باشند.

برچسب‌گذاری

بسته‌بندی‌ کالاها برای صادرات به عمان باید دارای برچسب‌ گیرنده و برچسب بندر مقصد باشند و متناسب با فهرست بسته‌بندی‌ها شماره‌گذاری شوند. چناچه محتویات بسته‌ها قابل تشخیص باشد، مقررات یاد شده بر آن‌ها جاری نمی‌شود.

برچسب‌‌گذاری عربی یا دوزبانه عربی/ انگلیسی برای تمام محصولات غذایی ضروری است. تاریخ تولید و انقضاء تمامی مواد غذایی نیز باید روی آن‌ها قید شده باشد. برچسب‌ها باید شامل موارد زیر باشند:

  • تاریخ تولید (به صورت برجسته)
  • تاریخ بسته‌بندی
  • تاریخ انقضاء (به‌صورت برجسته)
  • محل تولید
  • نوع غذا و ترکیبات آن

مقررات شفاف سازی کالاهای وارداتی به عمان

با هدف شفاف‌سازی تجاری، واردات کالاها مستلزم رعایت نکات زیر است:

  • رونوشت معتبر از ثبت ‌فعالیت تجاری یا مجوز واردات در صورت عدم وجود چنین فرمی
  • مجوز یا گواهی معتبر از تولید‌کننده
  • فهرست اقلام بسته‌بندی شده
  • بارنامه دریایی یا هوایی
  • سند جزئیات محموله ارسالی
  • مجوز تحویل محموله از نماینده حمل‌ونقل بار
  • مجوز کتبی معتبر از متصدی ترخیص گمرک
  • تکمیل فرم‌های واردات کالا و فرم‌های شفاف‌سازی و دسته‌بندی اقلام وارداتی طبق سیستم اجرایی به همراه فرم‌های ضروری دیگر که باید به نهادهای مربوطه تسلیم شوند.

به‌طور کلی عمان پایگاهی برای صادرات مجدد کالاهای ایرانی به اقصی نقاط دنیا به‌خصوص در حوزه آفریقا و آسیای شرقی به‌شمار می‌آید. با توجه به اینکه عمان با 16 کشور بزرگ آفریقایی-عربی، آمریکا، سنگاپور و 4 کشور اروپایی موافقت‌نامه تجارت آزاد دارد، ضروری است که تاجران ایرانی این فرصت طلایی را مغتنم شمارند.

موانع صادرات به عمان

سایر مقررات عمومی که عمدتاً موانع غیرتعرفه‌ای برای صادرات به عمان به‌شمار می‌آیند، شامل موارد زیر هستند:

  • تنها تاجران یا شرکت‌های تجاری ثبت ‌شده اجازه وارد کردن اتوموبیل، ماشین‌آلات و محصولات الکترونیکی را دارند.
  • صادرات برخی از اقلام به عمان به‌دلیل مقررات بهداشتی و امنیتی این کشور ممنوع است. مقررات ویژه‌ای نیز برای وارد کردن سیگار و اقلامی که برای صادرات مجدد به عمان وارد می‌شوند وجود دارد.
  • به‌منظور حمایت از تولیدکننده داخلی، عمان اقدام به برقراری ممنوعیت فصلی واردات برخی از میوه‌ها و سبزیجات مشخصی می‌کند که در آن کشور کشت می‌شود.
  • واردات از اسرائیل به عمان ممنوع است.

و اما بزرگترین مانع چیست؟

وجود زمینه های فراوان برای اقدام به صادرات به عمان یک پتانسیل صادراتی واقعا عالی است. اما اکثر تجار ایرانی به آن توجهی ندارند. چون دانش و مهارت های به روز صادراتی را ندارند. ولی شما میتوانید مانند اکثریت بازرگانان ایرانی به دور از دانش و تخصص تجارت خارجی نباشید. در واقع بزرگترین مانع صادرات به عمان و سایر کشورها، ضعف دانش کسب و کار است.

استفاده از منابع آموزش علمی و کاربردی در بازرگانی بین الملل می تواند به شما کمک کند تا مراحل پیشرفت را با سرعت بیشتر و دیدی بازتر طی کنید. زومین بازار به عنوان مجموعه ای متخصص در زمینه آموزش صادرات و واردات و تجارت بین الملل همراه شماست تا بتوانید از امکانات موجود بهترین استفاده را داشته باشید. تنها با مطالعه و آموزش است که می توانید بزرگترین مانع صادراتی را پشت سر بگذارید. استفاده از محتوای تخصصی آموزشی ما در زومین بازار، مسیر تجارت را برای شما هموار میکند.

دوره پیشنهادی ما: دوره جامع بازرگانی

سخن پایانی: فرصت طلایی صادرات به عمان

صادرات به عمان در شرایطی که اغلب همسایگان خلیج‌نشین ایران ترجیح را بر پایبندی حداکثری به تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران نهاده‌اند، فرصتی طلایی برای حفظ پویایی اقتصادی ایران به‌شمار می‌آید. درهای باز بازارهای عمان به ‌روی تاجران ایرانی منبعث از اشتراکات مذهبی و فرهنگی وروابط دوستانه دیرینه دو کشور از یک‌ طرف و سیاست بی‌طرفی عمان از طرف دیگر است.

عمان برای تاجران ایرانی پلی برای صادرات کالاها به اقصی نقاط دنیاست. افزایش تنوع کالاهای صادراتی و توسعه زیرساخت‌های فعلی برای صادرات مجدد کالا و خدمات در عمان ضروری است. شاید بتوان گفت که براحتی می‌توان ظرفیت را برای افزایش ارزش روابط تجاری دو طرف از 1 میلیارد دلار به 5 میلیارد دلار فراهم آورد.

ادامه مسیر مطالعه…

در ادامه مسیسر مطالعه ممکن است مقالات زیر هم برایتان جذاب باشند:

لطفا نظرات و سوالات خود را در قسمت دیدگاه های این نوشته با ما در میان بگذارید.

۶ دیدگاه

  • با سلام
    وقت بخیر
    آیا امکان صادرات تجهیزات مرتبط با پروژه های نفت و گاز، مانند مبدل های حرارتی و مخازن به کشور عمان مقدور می باشد؟
    با تشکر

    • سلام و عرض ادب
      باید قبل از هر چیز مجوزهای قانونی کشور خودمان به عنوان مبدا و کشور عمان به عنوان مقصد را برای صادرات محصولات مرتبط با پروژه های نفت و گاز بررسی کنید. برای کشور خودمان باید به دفتر صادرات گمرک یکی از گمرکات اجرایی محل سکونت خودتان مراجعه کنید. و برای عمان هم میتوانید از اطلاعات سایت MacMap.org تحقیقات اولیه را انجام دهید.
      موفق و موید باشید

  • با سلام
    آیا میتوانیم به کشور عمان کالا را به صورت چمدانی ببریم؟ لطفا راهنمایی بفرمایید که از راه دریایی اماکن پذیر هست تا هزینه ان کمتر شود؟ اگر امکان پذیر هست، چه کالایی را میتوان انتقال داد؟ لطفا راهنمایی بفرمایید. با تشکر

    • با سلام
      برای صادرات کالا از ایران بصورت مسافری و چمدانی باید حتما به قوانین و محدودیت ها و ممنوعیت ها توجه بفرمایید. قوانین و محدودیت‌ها شامل سقف وزنی و مقداری برای کالاهای مختلف، مانند فرش، نقره، پسته، خاویار، زعفران و ارز میشود. برای اطمینان از رعایت کلیه قوانین و مقررات، توصیه می‌کنم حتما با گمرک مبدأ و مقصد و همچنین ایرلاین یا خط کشتیرانی مربوطه تماس گرفته و در مورد ممنوعیت‌ها، محدودیت‌ها و احتمال تغییرات در قوانین استعلام بگیرید. این کار به شما کمک می‌کند تا از بروز هرگونه مشکل برای خودتان جلوگیری کنید.
      موفق و موید باشید

    • سلام و وقت بخیر،

      صادرات صفحات کابینت به کشور عمان می‌تواند یک فرصت تجاری مناسب باشد، به ویژه اگر محصولات شما از کیفیت بالایی برخوردار هستند و می‌توانند نیازهای بازار را برآورده سازند. با این حال، برای اطمینان از موفقیت در این مسیر، نکات زیر را در نظر بگیرید:

      1. تحقیق بازار:
      – ابتدا، تحقیقات دقیقی درباره بازار عمان انجام دهید تا درک بهتری از نیازها، ترجیحات و رقابت موجود در این بازار به دست آورید.
      – بررسی کنید که چه نوع صفحات کابینتی در عمان محبوب هستند و چه ویژگی‌هایی (مانند مواد، طراحی، رنگ) بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

      2. آشنایی با قوانین و مقررات:
      – با قوانین و مقررات صادرات از ایران و واردات به عمان آشنا شوید، از جمله تعرفه‌ها، مالیات‌ها، استانداردهای واردات و ضوابط گمرکی.
      – این شامل دانستن محدودیت‌ها یا الزامات خاص برای واردات محصولات چوبی به عمان است که می‌تواند شامل مجوزهای خاص یا استانداردهای کیفیت باشد.

      3. بازاریابی و برقراری ارتباطات:
      – برقراری ارتباط با توزیع‌کنندگان، فروشگاه‌های عرضه محصولات خانگی، و شرکت‌های پیمانکاری در عمان می‌تواند راهی مؤثر برای معرفی محصولاتتان به بازار عمان باشد.
      – شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی مرتبط با صنایع چوب، دکوراسیون داخلی و مبلمان می‌تواند فرصت‌هایی برای ملاقات با خریداران بالقوه و ایجاد شراکت‌های تجاری فراهم کند.

      4. لجستیک و حمل و نقل:
      – یافتن شرکت لجستیکی قابل اعتماد که تجربه حمل و نقل بین‌المللی، به ویژه به عمان را داشته باشند، ضروری است.
      – اطمینان حاصل کنید که بسته‌بندی محصولاتتان برای حفظ کیفیت آن‌ها در طول حمل و نقل بین‌المللی مناسب است.

      5. بررسی رقابت:
      – نگاهی به رقبای محلی و بین‌المللی خود در بازار عمان بیندازید و ببینید چگونه می‌توانید نسبت به آن‌ها مزیت رقابتی ایجاد کنید.

      پیش از پیشبرد جدی این طرح، اطمینان حاصل کنید که همه جوانب را به دقت ارزیابی کرده‌اید تا بتوانید با ریسک کمتری وارد این بازار شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *