آخرین بروزرسانی در: 1403/08/08
گرجستان یک اقتصاد بازار انتقالی کوچک میباشد که در چهارراه اروپا و آسیا واقع شده است. موقعیت استراتژیک، آن را به یک مرکز تدارکات طبیعی و ترانزیتی در امتداد «جاده ابریشم جدید» تبدیل کرده است که آسیا و اروپا را از طریق قفقاز به هم متصل میکند. اقتصاد گرجستان به طور پیوسته در حال رشد است. اما شوکهای خارجی در منطقه، مانند تحریمهای بینالمللی مرتبط با درگیری روسیه و اوکراین، تأثیر منفی بر اقتصاد گرجستان داشته است.
در این مقاله درباره تمام موارد مرتبط با صادرات به گرجستان رفع ابهام میکنیم تا بتوانید تجارت خود با این کشور را به بهترین نحو انجام دهید. در ادامه مسائلی همچون وضعیت اقتصادی گرجستان، فرصتهای سرمایهگذاری، صادرات کالا به این کشور و… را بررسی خواهیم کرد.
مسائل بررسی شده در این مقاله:
- آشنایی با شرایط اقتصادی گرجستان
- تجارت با گرجستان در چه وضعیتی قرار دارد؟
- صادرات گرجستان به سایر کشورها
- بزرگترین مقاصد صادراتی گرجستان
- بیشترین محصولات وارداتی به گرجستان
- چه کشورهایی بیشترین صادرات به گرجستان را دارند؟
- شرکای تجاری گرجستان
- مهمترین گروههای کالایی صادرات به گرجستان
- میزان صادرات ایران به گرجستان در سال های گذشته
- 5 کالای ایرانی پر طرفدار در گرجستان
- تعرفه واردات کالا در گرجستان
- کالاهای معاف از مالیات و حق گمرکی در گرجستان
- محدودیتها و ممنوعیتهای صادرات کالا به گرجستان
آشنایی با شرایط اقتصادی گرجستان
اقتصاد گرجستان در دوره پیش از کووید-19 به سرعت رشد کرد و از سال 2005 تا 2019 با میانگین سالانه 5 درصد افزایش یافت. رشد سریع اقتصاد این کشور به نصف شدن نرخ فقر ملی بین سالهای 2007 تا 2019 کمک بسیاری کرد. در واقع سیاستهای کلان مسئولان، تشدید ادغام جهانی، سرمایهگذاریهای عمومی سالم، محیط کسب و کار جذاب، بهبود حکمرانی و افزایش هزینههای عمومی زیربنای این پیشرفت بود.
این کشور مواردی همچون مشارکت در طرح یکپارچگی یورو-آتلانتیک، دولت کارآمدتر، رشد قویتر و عملکرد بهتر دولت را در اولویت قرار داده و در رسیدگی به آنها با جدیت بیشتر برخورد میکند. این امر راه را برای امضای توافقنامه ارتباط با اتحادیه اروپا در سال 2016 از جمله رژیم تجاری ترجیحی منطقه آزاد تجاری عمیق و جامع، هموار کرد. قراردادهای تجارت آزاد با شرکای تجاری بزرگ مانند اتحادیه اروپا و چین، گرجستان را برای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی آماده میکند.
با این حال سالها رشد پایدار تأثیر محدودی بر ایجاد شغل با کیفیت داشت و بسیاری از مردم گرجستان همچنان به اشتغال با بهرهوری پایین به ویژه در کشاورزی و بخش غیررسمی متکی هستند. حجم صادرات به این کشور افزایش یافته است اما این روند همچنان پیچیده است و شرکتها با نرخ رشد و بقای پایینی روبهرو هستند. همهگیری کووید-19 برخی از دستاوردهای این کشور و صادرات به گرجستان را معکوس کرد.
پس از اینکه این کشور به موفقیت اولیه در مهار شیوع این بیماری دست یافت در اواخر سال 2020 عفونتها افزایش یافت و تا تابستان 2021 گرجستان یکی از بالاترین نرخهای سرانه عفونت در جهان را داشت. بنابراین با اعمال محدویتها و کاهش تعداد صادرات و واردات، اقتصاد این کشور 6.2 درصد کاهش یافت. تولید ناخالص داخلی این کشور 7.5 درصد بوده و با تولید ناخالص داخلی مناطق اروپایی و آسیای مرکزی برابری میکند. با این حال با توجه به خط فقر بینالمللی، نرخ فقر در این کشور رو به افزایش است.
نکات مهمی که باید درباره اقتصاد گرجستان بدانید!
- اقتصاد گرجستان در سال 2021 سریعتر از آنچه انتظار میرفت در حال رشد بود اما با ایجاد محدودیتهای مربوط به کووید-19 تولیدات و رشد اقتصادی گرجستان کاهش یافت.
- بهدلیل افزایش قیمت جهانی مواد غذایی و نفت و همچنین کاهش درآمد ارزی، نرخ تورم این کشور در ماه آگوست به 12.8 درصد بالاتر نسبت به سال قبل رسید.
- تولیدات ناخالص داخلی این کشور در نیمه اول سال 2021 در سطح 9.2 درصد باقی ماند و بیشتر نشد.
- نرخ رشد تولید ناخالص داخلی گرجستان برای سال 2021 حدود 8 درصد پیشبینی شده بود که در حال حاضر به 6 درصد رسید. به عبارت دیگر تولید ناخالص داخلی گرجستان در سال 2021 حدود 10 درصد کاهش یافت.
واردات و صادرات به گرجستان در چه وضعیتی قرار دارد؟
در سال 2019 مجموع صادرات گرجستان 4.23 میلیارد دلار و کل واردات این کشور 9.92 میلیارد دلار آمریکا بود. در سال 2019 کشور گرجستان رتبه 123 در صادرات و 103 در واردات را داشت و از نظر پیچیدگی اقتصادی نیز در رتبه 64 قرار داشت. این کشور با نیاز شدید به خدمات برای حمل و نقل از بنادر گرجستان و بازاریابی روبهرو است.
این مقاله را هم حتما بخوانید تا با 10 روش مشتری یابی بین المللی آشنا شوید: مشتری یابی خارجی
صادرات گرجستان به سایر کشورها
صادرات گرجستان در 2019 به ترتیب:
- سنگ مس (666 میلیون دلار)
- اتومبیل (659 میلیون دلار)
- فروآلیاژ (مواد مختلفی که در آلیاژ فولاد و آهن استفاده میشود) (307 میلیون دلار)
- شراب (223 میلیون دلار)
- داروهای بسته بندی شده (171 میلیون دلار)
که بیشتر به روسیه (502 میلیون دلار)، آذربایجان (489 میلیون دلار)، ارمنستان (398 میلیون دلار)، بلغارستان (339 میلیون دلار) و چین (269 میلیون دلار) صادر می شود. بر اساس آمار سال 2020 میزان صادرات گرجستان به سایر نقاط جهان 2,554,547,000 دلار بالغ بر 2 میلیارد و پانصد هزار دلار بوده است. نقشه صادرات گرجستان به سایر کشورها را در تصویر زیر مشاهده میکنید.
بزرگترین مقاصد صادراتی گرجستان
کشورهایی که در سال 2020 بیشترین واردات از گرجستان را داشته اند عبارتند از:
- چین (18.7%)
- روسیه (16.1 %)
- بلغارستان (12.2 %)
- ترکیه (7 %)
- اکراین (5.1 %)
- ارمنستان (3.9 %)
- سوئد (3.8 %)
- اسپانیا (3.8 %)
- آذربایجان (3.3 %)
- آمریکا (3.1 %)
مهمترین اقلام صادراتی گرجستان به سایر کشورها
بیشترین کالاهایی که گرجستان به سایر نقاط جهان در سال 2020 صادر کرده است عبارتند از:
- سنگ معدن، سرباره و خاکستر
- نوشیدنی ها، الکل و سرکه
- آهن و فولاد
- میوه و آجیل خوراکی؛ پوست مرکبات یا خربزه
- مروارید طبیعی یا پرورشی، سنگ های قیمتی یا نیمه قیمتی، فلزات گرانبها، فلزات روکش شده. . .
- کودها
- محصولات پوشاک و لوازم جانبی پوشاک، بافتنی یا قلاببافی
- محصولات دارویی
- حیوانات زنده
- مواد شیمیایی معدنی؛ ترکیبات آلی یا معدنی فلزات گرانبها، فلزات خاکی کمیاب، . . .
چه کشور هایی بیشترین صادرات به گرجستان را دارند؟
واردات این کشور در 2019 به ترتیب:
- خودرو (894 میلیون دلار)
- نفت تصفیه شده (790 میلیون دلار)
- سنگ مس (382 میلیون دلار)
- داروهای بسته بندی شده (376 میلیون دلار)
- گاز نفت (373 میلیون دلار)
هستند که بیشتر از ترکیه (1.65 میلیارد دلار)، چین (1.08 میلیارد دلار)، روسیه (942 میلیون دلار)، ایالات متحده (632 میلیون دلار) و آذربایجان (605 میلیون دلار) وارد می شود. گرجستان در سال 2020 به میزان 6,143,458,000 دلار یعنی بالغ بر 6 میلیارد دلار واردات از جهان داشته است. نقشه واردات گرجستان از سایر کشورها را در شکل پایین می توانید مشاهده کنید.
10 کشور برتر صادرکننده به گرجستان در 2020
- ترکیه (20.5 %)
- روسیه (14.3 %)
- چین (10.9 %)
- آذربایجان (8.3 %)
- اکراین ( 5.5 %)
- آلمان (4.8 %)
- ایتالیا ( 2.7 %)
- فرانسه (2.2 %)
- هلند (2.1 %)
- رومانی (1.9 %)
مهمترین گروه های کالایی صادرات به گرجستان
مهمترین گروه های کالایی صادر شده به گرجستان در سال 2020 عبارتند از:
- سوخت های معدنی، روغن های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها؛ مواد قیری؛ معدنی . . .
- ماشین آلات، لوازم مکانیکی، راکتورهای هسته ای، بویلرها؛ بخش هایی از آن
- ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات آنها؛ ضبط کننده و تولید کننده صدا، تلویزیون. . .
- محصولات دارویی
- پلاستیک و مصنوعات از آن
- مصنوعات از آهن یا فولاد
- آهن و فولاد
- غلات
- وسایل نقلیه غیر از راه آهن یا تراموا و قطعات و لوازم جانبی آنها
- اسانس ها و رزینوئیدها؛ فرآورده های عطرسازی، آرایشی یا توالت
سهم صادرات ایران به گرجستان
میتوان گفت یکی از مهمترین خطوط صادراتی ایران، صادرات به گرجستان است. زیرا این دو کشور ارتباط بسیار خوبی با یکدیگر دارند و اگر چه مرز مشترکی میان ایران و گرجستان نیست اما صادرات محصولات ایرانی به گرجستان به خوبی انجام میشود. همچنین وجود شباهتهایی از نظر فرهنگ، تمدن و… بین این دو کشور باعث پیشرفت تجارت دو کشور شده است. علاوهبر آن بسیاری از مردم گرجستان در شهرهای مختلف ایران اقامت دارند که این موضوع باعث ایجاد صمیمیت بیشتر شده است.
ارزش دلاری صادرات کالای ایرانی به گرجستان:
- سال 1400 میزان 174,037,102 دلار
- سال 99 میزان 55,693,248 دلار
- سال 98 میزان 149,021,866 دلار
- سال 97 میزان 160,871,767 دلار
- سال 96 میزان 91,171,105 دلار
- سال 95 میزان 75,910,833 دلار
با توجه به افرایش ارزش دلاری صادرات کالای ایرانی به گرجستان در سالهای اخیر، فضای جدید و رو به رشدی در تجارت بین دو کشور به وجود آمده است.ما در زومین بازار با برگزاری دوره تجارت بین الملل تحت عنوان بوت کمپ سعی کردهایم تمام آنچه که نیاز است از صادرات را بدانید آموزش دهیم تا از فرصتهای موجود بیشترین استفاده را داشته باشید.
پتانسیل صادرات ایران به گرجستان
مهمترین کالاهای دارای پتانسیل صادراتی به گرجستان را در جدول و نمودار زیر مشاهده می کنید:
در نمودار زیر هم اقلام صادراتی ایرانی به گرجستان که دارای بیشترین پتانسیل کاری هستند را مشاهده می کنید:
محصولات ایرانی صادراتی به گرجستان
صادرات ایران به گرجستان در زمینه محصولات مختلفی در جریان است. در اینجا برخی از مهمترین موارد را با هم بررسی میکنیم:
صادرات زعفران
زعفران یکی از محصولاتی است که بیشترین میزان صادرات به کشور گرجستان را دارد. گرجستانیها نیز مانند مردم ایران از زعفران در مواد خوراکی مانند غذاها، داروها و حتی مواد شیمیایی استفاده میکنند تا از خواص فوقالعاده آن بهرهمند شوند. از آنجا که ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران است این کشور هم ترجیح میدهد زعفران مورد نیاز خود را از ایران تهیه کنید. نه تنها گرجستان بلکه کشورهایی مانند چین، هند و… نیز سهم زیادی از صادرات زعفران ایران را دارند. البته صادرات زعفران به این کشور نیازمند داشتن گواهینامههای بهداشتی مخصوص به خود است. زیرا کیفیت زعفران بسیار مهم بوده و تاثیر زیادی بر میزان محبوبیت آن دارد.
صادرات پوشاک
میتوان گفت دومین لاین ایرانی صادرات به گرجستان صادرات پوشاک است. در واقع با پیشرفت صنعت مد و پوشاک، میزان صادرات پوشاک به نقاط مختلف جهان نیز افزایش یافت. بههمین دلیل اکنون ایران یکی از کشورهایی است که تأثیر مهمی بر بازارهای پوشاک گرجستان و بسیاری از کشورها مانند عراق، کویت، بحرین، سوریه، افغانستان، آذربایجان، روسیه و… دارد. از این رو صادرات پوشاک به گرجستان جای پیشرفت بسیاری دارد.
صادرات پسته
پسته نیز جزو مواد خوراکی صادراتی پر طرفدار محسوب میشود که اگر آن را با کیفیت مرغوبی ارائه دهید میتوانید درآمد خوبی هم از آن کسب کنید. البته کشورهایی مانند گرجستان، حساسیت بالایی در میزان سم موجود در خوراکیها دارند. بنابراین بهتر است هنگام تولید پسته حواستان به میزان سمی که در تولید آن به کار رفته است باشد تا بتوانید تجارت بهتری انجام دهید.
صادرات خرما
خرما نیز یکی از محصولات ایرانی است که طرفداران زیادی در سراسر جهان از جمله گرجستان دارد. میزان صادرات خرما به این کشور نیز هر روزه در حال افزایش است و با تقاضای بیشتری روبهرو میشود.
صادرات کاشی
ممکن است عجیب باشد اما صادرات کاشی به گرجستان هم یکی از موفقترین تبادلات بین این دو کشور بوده است. یکی از اهداف این کشور، بازسازی ساختمانها و ساختن بناهای زیبا است. از این رو تمایل این کشور به وارد کردن کاشی از کشور ایران باعث سودآور بودن این تجارت شده است. از جمله فواید صادرات کاشی به گرجستان میتوان به ارتباط بیشتر ایران و گرجستان و تبدیل کردن صادرات کاشی به یک صادرات جهانی اشاره کرد.
صادرات نمک
نمک هم یکی از کالاهایی است که از طریق ایران به گرجستان وارد شده و تولید داخلی در این کشور ندارد. لاین صادراتی نمک به گرجستان هم با مشکلات و مسائل مربوط به خود روبهرو است اما این لاین همیشه فعال بوده و نقش زیادی در تجارت این دو کشور داشته است. البته صادرات نمک به گرجستان هم به سادگی که ممکن است تصور کنید نیست.
نمکی که وارد این کشور میشود باید مشخصات مربوط به خود را داشته باشد و در یک رنج مشخصی از یدات پتاسیم (حدود 10 الی 40 گاما یدات پتاسیم) قرار گیرد. بنابراین اگر نمکی که صادر میکنید در این محدوده قرار نگیرد توسط تجار گرجستانی رد خواهد شد. البته صادرات نمک فقط درباره نمک خوراکی نیست و برخی سنگ نمکهای دامی هم به این کشور صادر میشود.
مزایای صادرات کالا از ایران به گرجستان
بهدلیل ضعف تشکیلات متمرکز تجاری میان دو کشور، از جمله اتاق بازرگانی مشخص بین ایران و گرجستان، صادرات کالا به این کشور با مشکلاتی مواجه است. اما صادرات به این کشور، مزایای مخصوص به خود را نیز دارد:
- گرجستان قوانین راحتی برای تجارت دارد. یکی از این قوانین، حمایت از سرمایهگذاران خارجی است. همچنین قانون ایجاد منطقه آزاد هم برای سرمایهگذاران یک مزیت محسوب میشود.
- اتباع خارجی در گرجستان، حق مالکیت صد در صد دارند.
- این کشور از سال 2000 عضو WTO است.
- گرجستان با کشورهایی مانند آمریکا، سوئیس، ژاپن، نروژ و کانادا سیستم GSP یا Generalized System Of Preferences را برقرار کرده است تا کالاهایی که به گرجستان صادر میشوند دارای حداقل تعرفه گمرکی باشند. (در این طرح امتیازات عوارض گمرکی خاصی از سوی کشورهای توسعه یافته برای کشورهای در حال توسعه در نظر گرفته میشود)
- این کشور هیچ مالیات ارزش افزودهای از صادرات دریافت نمیکند.
- گرجستان از سال 2008 تجارت آزادی را با کشورهایی که منافع مشترک دارند انجام میدهد. یکی از این کشورها، ترکیه است.
- علاوه بر آن این کشور دارای سیستم جدید گمرکی است. به این معنا که تحویل کالاها به راحتی و تنها در 10 الی 20 دقیقه انجام میشود. کافی است مدارک و فرمها توسط صاحب کالا تایید شوند. حتی نیازی نیست که صاحب کالا در گمرک حضور داشته باشد.
- ثبت شرکت در این کشور به آسانی و طی مدت 1 الی 3 روز انجام میشود.
- این کشور سیستم FTA یا Free Trade Area را با کشورهایی مانند روسیه، اوکراین، بلاروس، قراقستان، قرقیزستان، آذربایجان، تاجیکستان و ترکیه برقرار کرده است.
- همچنین سیستمی هم تحت عنوان DCFTA یا Deep and Comprehensive Free Trade Area با کشورهای اتحادیه اروپا برقرار کرده است که این سیستم بر اساس موافقتنامه منعقده در سال 2014 بود.
البته میتوان گفت بزرگترین مزیت صادرات کالا و خدمات به کشور گرجستان، حمایت از سرمایه گذاری خارجی و ساده بودن قوانین آن است. در این کشور میتوانید مجوزهای مربوطه را به راحتی و پس از طی کردن مراحل ساده دریافت کنید.
تعرفه های وارداتی گرجستان برای انواع کالا چگونه است؟
کالاهایی که در ادامه نام بردهایم دارای 5 درصد حقوق ورودی صادرات به گرجستان هستند:
- لوازم آرایشی
- لوازم تحریر
- انواع دستکش
- صابون
- واکس
- ورقهای پلاستیکی
- مس
- پلیمر
- انواع عطر
- درب و پنجره فلزی و غیر فلزی
- فیلم و نوارهای صوتی
- تیر برق
همچنین کالاهایی که در ادامه نام میبریم شامل 12 درصد حقوق ورودی میشوند:
- آب معدنی
- خشکبار
- عسل
- چای
- قارچ
- گردو
- انواع حبوبات
- انواع مرکبات
- میوههای خشک شده
- انواع تخممرغ
- محصولات قندی و شکری
- غذاهای کنسروی
- طیور زنده مانند مرغ و خروس
- گوشت قرمز مانند گوشت گاو و گوسفند
- لبنیات
- سبزیجاتی مانند سیب زمینی، پیاز، گوجه، هویج و…
- سوسیس و کالباس
- انواع تنباکو
- انواع مربا
- میوهها و آبمیوهها
- انواع مخازن
- کاغذ و مقوا
- لوازم بهداشتی
- کفپوشها
- انواع ظروف
- ماشین آلات ساخت و ساز
- ورقهای فلزی
- پوشاک
- محصولات تهیه شده از چوب
- محصولات نفتی از جمله قیر و وسایلی که برای آسفالت استفاده میشود
- فلزات و جواهرات گران قیمت
- انواع مواد شوینده
- قالبهای درون پنجره
- خاک، سنگ، آهک، سیمان و برخی مصالح ساختمانی دیگر
چه کالاهای وارداتی به گرجستان از پرداخت تعرفه گمرکی معاف هستند؟
- کالاهایی که در جهت کمکهای بینالمللی به این کشور وارد میشوند.
- محصولاتی که از طرف یک شخص حقیقی وارد شوند.
- اگر کالایی در زمان وقوع حادثه غیر مترقبه و به قصد کمکهای بشر دوستانه صادر شود از پرداخت تعرفه گمرکی معاف است.
- کمکهای مالی نهادهای بین المللی و یا کالاهای کشورهای خارجی که 25 درصد از آنها با کمکهای بینالمللی تامین شده باشد.
- کالاها و داروهایی که برای کمک به بیماری دیابتی و یا کودکان به این کشور وارد شده باشد. البته این کالاها باید دارای برچسب مخصوص باشند تا صادرات به گرجستان بدون هیچ مشکلی انجام شود.
- کالاهایی که برای سرنگهای انسولین بیماران دیابتی وارد میشوند و مصارف پزشکی دارند.
- کالاهایی که باید به هواپیماها یا کشتیها برسند تا امکان صادر شدن و طی کردن مسیرهای بینالمللی را داشته باشند.
- وسایل نقلیه و کالاهایی مانند مصالح مخصوص صنعت نفت و گاز که در قانون نفت و گاز هم تعریف شده باشند معاف هستند.
- از سال 2021 صادرات محصولات دخانی به این کشور هم از پرداخت مالیات معاف شد.
- کالاهایی که صاحبی نداشته باشند و یا توسط گرجستان مصادره شده باشند.
- کالاهایی که برای مصرف شخصی هستند.
- همچنین کالاهایی که در مناطق آزاد تولید شدهاند از پرداخت مالیات معاف هستند.
محدودیتها و ممنوعیتهای صادرات کالا
گرجستان واردات کالاهایی که تهدیدی برای سلامت و ایمنی این کشور و یا شهروندان آن هستند را ممنوع کرده است. لیست این اقلام بهصورت زیر است:
- مواد مخدر
- پورنوگرافی
- مواد هستهای
همچنین کالاهایی مانند تسلیحات و مهمات، الزامات مجوز پیچیدهای دارند و افراد ذینفع باید قبل از هرگونه واردات با وزارتخانههای دادگستری و امور داخلی این کشور تماس بگیرند.
آیا ترخیص کالاهای صادراتی نیازمند مجوز است؟
صادرات و واردات کالا و خدمات به گرجستان نیازمند دریافت برخی مجوزها است. البته برای بسیاری از کالاها نیازی به مجوزهای خاص نمیباشد. در واقع برخی کالاها باید دارای مجوز ورود به کشور گرجستان باشند. برای اینکه بتوانید مجوزهای مربوط به کالای صادراتی خود را دریافت کنید میتوانید از طریق وزارتخانه توسعه اقتصادی این کشور اقدام نمایید.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که مجوزهای صادر شده در کشورهای خارجی باید دارای موافقتهای بین المللی و دو جانبه باشند. البته مراحل صادرات به گرجستان و صدور مجوزهای این کشور راحتتر از قبل شده است و نیازی نیست نگرانی بابت آن داشته باشید. تنها کاری که باید انجام دهید مراجعه به یک اداره و ثبت درخواست است. پس از آن طی 20 تا 30 روز کاری مجوز شما صادر خواهد شد.
بسته بندی محصولات صادراتی ایران به گرجستان چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
از آنجا که ایران و گرجستان، مرز مشترکی ندارد کالاهایی هم که صادر میشوند از طریق مسیرهای بینالمللی منتقل شده و ممکن است از چند کشور و شرایط مختلف عبور کنند. بنابراین بسته صادراتی شما باید دارای ایمنی کامل باشد و در شرایط مختلف دچار تغییر نشود. از این رو علاوه بر محتویات بسته، طراحی بستهبندی و ویژگیهای آن مانند مقاومت، ضخامت و… از اهمیت زیادی برخوردار است.
اگر کالاهای متفاوت را در یک زمان ارسال میکنید باید آنها را در دستهبندیهای مختلف قرار دهید تا ماهیت محصول مشخص باشند. بهطور کلی این دستهبندیها به 4 دسته تقسیم میشوند که عبارتاند از “محصولات صنایع غذایی”، “محصولات صنایع شیمیایی”، “محصولات صنایع بهداشتی و آرایشی و دارویی” و “محصولات فنی”.
- ایمنی کالاهای درون بسته باید کاملا تضمین شده باشد.
- بستههای صادراتی باید بهگونهای باشند که باعث ایجاد تغییرات فیزیکی و شیمایی نشوند.
- علائم ایمنی و اطلاعات مهم مربوط به محصولات صادرات به گرجستان باید بهطور دقیق و خوانا روی بستهها درج شده باشند.
- کالاهایی که ماهیت و کیفیت آنها خاص است باید در بستههای رنگی مربوطه قرار گیرند.
- دارای برچسب قیمت باشند و یا محلی برای درج برچسب قیمت روی آنها تعبیه شده باشد.
- تاریخ تولید، تاریخ انقضا، شماره پروانه بهداشتی و مواردی از این قبیل باید روی بسته قید شده باشند.
- مواد تشکیلدهنده محصولات نیز از موارد مهمی هستند که باید روی بستهها چاپ شده باشند.
- اطلاعات دقیق تاجر فرستنده باید روی بستهها قید شده باشد.
آینده روابط تجاری ایران و گرجستان
البته ایران و گرجستان، شرکای تجاری خیلی قوی نیستند و ارزش تمام کالاهای صادراتی به این کشور روی هم رفته به زحمت به 150 میلیون دلار میرسد. اما اگر تجار ایرانی بتوانند فرصتهای صادرات و سرمایهگذاری در این کشور را بیابند، میتوانند از فرصت های تجارت با گرجستان بهره برداری مناسبی داشته باشتد.
یکی از دلایلی که صادرات به این کشور را دشوار کرده است عدم وجود اتاق بازرگانی قوی میان دو کشور است. به بیان دیگر، برنامهریزی دقیق و درستی هم در حوزه بازرگانی و تجارت با این کشور وجود ندارد. ما اگر بتوانیم توجه بازرگانان گرجستانی را جلب کرده و آنها را بیشتر با کالاهای ایرانی آشنا کنیم، فرصتهای تجاری بهتری هم برای تجار ایرانی فراهم میشود.
البته جالب است بدانید که با تمام موارد گفته شده و مشکلاتی که بر سر راه قرار دارد، برخی کالاها میزان صادرات خوبی به گرجستان دارد. کالاهایی مانند مصالح ساختمانی، انواع مشتقات نفت و پتروشیمی، لوازم خانگی، قیر و مواد خوراکی از بالاترین سهم صادرات به این کشور برخوردار هستند. البته که بازار وارداتی گرجستان دارای پتانسیل بیشتری برای محصولات ایرانی است.
بههمین دلیل به تازگی صادرات محصولات کشاورزی مانند انواع سبزیجات، سیب زمینی، سیر و پیاز و حتی آجیل و پسته به این کشور رونق بسیاری پیدا کرده است. البته برای رونق صادرات به این کشور باید تشکیلات قدرتمندی هم وجود داشته باشد که بتوان با استفاده از آنها نیازهای تجاری را برطرف کرد. بهطور کلی اگر صادرات به گرجستان بهبود و افزایش یابد پیشرفت زیادی از طریق اقتصادی صورت گرفته و ارتباط ایران با سایر کشورهای اروپایی نیز صمیمیتر میشود.
برای ارتقا سطح دانش خود و در نتیجه انتخاب مقصد بهتر برای صادرات محصول خود به کشورهای مختلف لینک های زیر را مطالعه کنید.
ادامه مسیر مطالعه…
- صادرات به اندونزی
- صادرات به پاکستان
- صادرات به سوریه
- صادرات به هلند
- صادرات به مصر
- صادرات به ترکمنستان
در انتها می توانید سوالات یا نظرات خودتان را در قسمت دیدگاه های مقاله بیان کنید.
بدون دیدگاه