آخرین بروزرسانی در: 1403/08/09

همانند شهر دبی که هاب تجاری خاور میانه و غرب آسیا است، شهر هنگ کنگ نیز به عنوان مرکز تجارت جهانی در منطقه شرق آسیا و قاره اقیانوسیه قرار گرفته است و اغلب کشورها و سازمان‌های بزرگ بین‌المللی، مرکز توسعه فعالیت‌های خود را در این شهر مستقر کرده اند. این کلان شهر در قسمت جنوب کشور چین قرار گرفته به طوری که با استان شنزن چین هم مرز شده است. در این مطلب قصد داریم درباره تمامی قوانین و پیش نیازهای صادرات به هنگ کنگ صحبت کنیم با ما همراه باشید.

آنچه در مقاله صادرات به هنگ کنگ میخوانید:

  • بررسی موقعیت اقتصادی، منطقه ای، تجاری و جغرافیایی هنگ کنگ
  • آیا هنگ کنگ یک کشور مستقل است؟
  • چرا هنگ کنگ به عنوان یک مرکز تجاری و مالی بزرگ شناخته می‌شود؟
  • صادرات هنگ کنگ به سایر کشور ها
  • مهمترین اقلام صادراتی هنگ کنگ به سایر کشورها
  • 10کشور برتر صادرکننده به هنگ کنگ
  • مهمترین گروه کالایی صادرات به هنگ کنگ
  • سهم ایران از صادرات به هنگ کنگ
  • پتانسیل صادرات کالای ایرانی به هنگ کنگ
  • الزامات تجارت با هنگ کنگ
  • ترخیص کالا از گمرک هنگ کنگ
  • چه کالا هایی در هنگ کنگ تعرفه کمرگی دارد؟
  • کالا های ممنوعه وارداتی به هنگ کنگ
  • قوانین جریمه‌ گمرکی چگونه است؟
  • اسناد مورد نیاز برای واردات و صادرات به هنگ کنگ
  • کدام محصولات در هنگ کنگ، تقاضای بیشتری دارند؟
نمایش سریع عناوین این صفحه
نمایش سریع عناوین این صفحه

آنچه پیش از صادرات به هنگ کنگ باید بدانیم

اولین پرسش مهم این است: آیا هنگ کنگ یک کشور مستقل از چین است یا نه؟ از لحاظ قانونی هنگ کنگ به عنوان یک منطقه اداری ویژه تحت کنترل جمهوری خلق چین محسوب میشود. هنگ کنگ از خودمختاری محدودی مطابق قانون اساسی خود برخوردار است. اصل “یک کشور، دو سیستم” یا One Country, Two Systems امکان همزیستی دو سیستم سوسیالیسم و ​​سرمایه داری را در “یک کشور”، که همان سرزمین اصلی یعنی چین است، به هنگ کنگ می دهد.

ماده 1 قانون اساسی هنگ کنگ بیان می کند که هنگ کنگ بخشی جدایی ناپذیر از جمهوری خلق چین است. هر گونه حمایت از جدایی هنگ کنگ از چین به هیچ عنوان مبنای قانونی ندارد. هنگ کنگ در بیشتر تاریخ خود نیز بخشی از چین بوده است. کل قلمرو نیز در سال 1997 به چین منتقل شد. هنگ کنگ به عنوان یکی از دو منطقه اداری ویژه چین (دیگری ماکائو) دارای سیستم های حکومتی و اقتصادی مجزا از سرزمین اصلی چین تحت میباشد.

موقعیت استراتژیک هنگ کنگ

این کلان شهر با داشتن مساحتی در حدود 1106 کیلومتر مربع، عنوان آزادترین اقتصاد دنیا را برای 16 سال متوالی در سطح جهان کسب کرده است. هنگ کنگ تعاملات بسیار نزدیکی با کشور چین دارد؛ در واقع 45 درصد از سرمایه‌گذاری‌های خارجی هنگ کنگ در چین صورت گرفته و وجود شرکت‌ها و موسسات هنگ کنگی در چین منجر به ایجاد 10 میلیون عنوان شغلی برای چینی‌ها شده است.

بنر دوره صادرات مانی زوم

یکی دیگر از معیارهای قدرت اقتصادی هنگ کنگ وجود شرکت های معتبر بین المللی و حجم سرمایه در گردش بالای آن است. این موضوع باعث شده تا هنگ کنگ به عنوان مرکزیت نمایشگاه‌های بین‌المللی و بازرگانی آسیا منصوب شود و در زمینه تبلیغات و فروش محصولات و خدمات کارخانه‌جات چینی نیز بسیار موفق عمل کند.

چرا هنگ کنگ به عنوان یک مرکز تجاری و مالی بزرگ شناخته می‌شود؟

عوامل مختلفی به شهرت هنگ کنگ به عنوان یک مرکز تجاری و مالی بزرگ بین‌المللی کمک می‌کند، از جمله:

  • سیاست اقتصادی سرمایه‌گذاری آزاد و تجارت آزاد
  • حاکمیت قانون
  • یک زیرساخت تجاری پیشرفته
  • نیروی کار تحصیلکرده و پرتلاش

بیش از 90 درصد از تولید ناخالص داخلی هنگ کنگ از بخش‌های خدمات از جمله خدمات مالی، گردشگری، تجارت و تدارکات ناشی می‌شود. واردات و صادرات به هنگ کنگ به قدری پیشرفت کرده که این شهر از سال 2010 عنوان شلوغ‌ترین فرودگاه جهان را برای بار هوایی کسب کرده است.

هنگ کنگ هشتمین بندر شلوغ جهان در 2019

هنگ کنگ با بیش از 18 میلیون کانتینر در سال 2019 هشتمین بندر شلوغ جهان بود و همچنان یک مرکز مهم دریایی است. نسبت خالص دارایی‌های مالی خارجی هنگ کنگ به تولید ناخالص داخلی آن یکی از قوی‌ترین نسبت‌های جهانی است.

استقلال و خودمختاری هنگ کنگ تا چه حد است؟

هنگ کنگ به عنوان یک منطقه اداری خاص در جمهوری خلق چین، از خودمختاری بالایی برخوردار است. این کشور دارای «سیستم حقوقی کامن لا» است که از سیستم قانون مدنی در سرزمین اصلی چین متمایز است و در قانون اساسی گنجانده شده است. بر اساس ماده 151 قانون اساسی، هنگ کنگ می‌تواند سیاست مستقل خود را در مورد مسائل اقتصادی و تجاری تعیین کند.

این مقاله را هم حتما بخوانید تا با 10 روش مشتری یابی بین المللی آشنا شوید: چگونه خریدار خارجی برای صادرات پیدا کنیم

کامن لا یا Common Law که به عنوان حقوق قضایی نیز شناخته می شود، مجموعه ای از قوانین نانوشته است که بر اساس سوابق قانونی ایجاد شده توسط دادگاه ها در هنگ کنگ در جریان است. مبنای کامن لا نظرات و تفاسیر مقامات قضایی و هیئت منصفه عمومی هنگ کنگ میباشد.

هنگ کنگ همچنین دارای واحد پولی خاص خود تحت عنوان دلار هنگ کنگ است. همچنین دارای یک مجلس قانونگذار منتخب و یک سیستم مالیاتی و قلمرو گمرکی مستقل است. اکثر موافقت نامه‌های بین‌المللی که قبل از سال 1997 یعنی الحاق هنگ کنگ به چین، در هنگ کنگ اجرا شده بود، همچنان به اجرا در می‌آید. هنگ کنگ همچنین یک عضو امضاکننده مستقل برای برخی از سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان تجارت جهانی (WTO) است.

شرایط اقتصادی و تجاری هنگ کنگ

هنگ کنگ دارای یک رژیم مالیاتی پایین است و در بین کشورهای پیشرفته، مالیات بر سود شرکتی بسیار پایینی اعمال میکند. بخش خدمات هنگ کنگ برای بهره‌مندی از دسترسی به بازار سرزمین اصلی چین برای تجارت خدمات موقعیت خوبی دارد. چین یک سرمایه‌گذار پیشرو در هنگ کنگ است و بسیاری از شرکت‌های چینی در منطقه هنگ کنگ قرار دارند. هنگ کنگ همچنان به تعمیق روابط اقتصادی و مالی خود با سرزمین اصلی چین از طریق ترتیبات مشارکت اقتصادی نزدیک‌تر (CEPA) ادامه می‌دهد.

هنگ کنگ دروازه ای به منطقه دلتا رودخانه مروارید

پیشرفت‌های زیرساختی مهم همچنین موقعیت هنگ کنگ را به عنوان دروازه‌ای به منطقه دلتای رودخانه مروارید تقویت میکند. پل هنگ کنگ- ژوهای- ماکائو در سال 2018 تکمیل شد و قبل از محدودیت کووید 19 روزانه به طور میانگین 67000 مسافر از طریق آن جابه‌جا می‌شدند.

بیشتر بخوانید: 5 اشتباه مهلک در شروع تجارت بین المللی

در 18 فوریه 2019 دولت مرکزی طرح توسعه کلی برای منطقه خلیج بزرگ گوانگدونگ- هنگ کنگ- ماکائو (GBA) را تدوین کرد که از هنگ کنگ در تحکیم و ارتقای جایگاه خود به عنوان مراکز مالی، حمل و نقل و تجاری بین‌المللی حمایت می‌کند. همانطور که در بودجه 2021-2022 مشخص شده، بواسطه دفتر توسعه خلیج بزرگ گوانگدونگ- هنگ کنگ- ماکائو، هنگ کنگ بر ترویج سیاست‌ها و اقدامات GBA متمرکز شده است.

چین هند و آمریکا سه شرکا اصلی هنگ کنگ

هنگ کنگ یک مرکز مالی مهم و هشتمین اقتصاد تجاری بزرگ جهان است. تجارت در هنگ کنگ شامل واردات و صادرات انجام شده توسط منطقه ویژه اداری و همچنین تجارت صادرات مجدد است. هنگ کنگ همچنین یکی از شرکای مهم تجارت خارجی سرزمین اصلی چین است، زیرا این شهر بیشتر صادرات کشور را انجام می‌دهد. بخش واردات و صادرات در هنگ کنگ تقریبا 20 درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است که چین، هند و امریکا شرکای اصلی تجاری هنگ کنگ هستند.

مذاکرات و توافقنامه‌های تجارت بین‌المللی هنگ کنگ

سیاست تجاری هنگ کنگ تا حد زیادی چند جانبه است. مسیر هنگ کنگ همواره برای موافقت با ترتیبات دوجانبه و موافقت نامه‌های تجارت آزاد (FTA) یا همان Free Trade Agreements باز است. هنگ کنگ به طور فعال به دنبال گسترش شبکه آزاد تجاری خود میباشد. این کشور در سال‌های اخیر وارد هشت قرارداد آزاد تجاری شده و مذاکرات رسمی با مالدیو را نیز به پایان رسانده است. همچنین تا به امروز هنگ کنگ 22 موافقتنامه حمایت از سرمایه‌گذاری (IPPA) را امضا کرده است تا اطمینان بیشتری را برای شرکای تجاری خود فراهم کند.

هنگ کنگ در مذاکرات سازمان تجارت جهانی در رابطه با موارد زیر مشارکت داشته است:

  • کاهش/ حذف تعرفه‌ها و موانع غیرتعرفه‌ای
  • تمدید پوشش محصولات در توافقنامه فناوری اطلاعات
  • آزادسازی تدریجی تجارت خدمات
  • آزادسازی تجارت کالاهای زیست محیطی از طریق حذف تعرفه‌ها
  • هماهنگ سازی قواعد مبدأ
  • ضد دامپینگ

هنگ کنگ اولین عضو سازمان تجارت جهانی بود که موافقتنامه سازمان تجارت جهانی در مورد تسهیل تجارت را در سال 2014 پذیرفت که در 22 فوریه 2017 با پذیرش دو سوم اعضای سازمان تجارت جهانی به اجرا درآمد.

گردش سرمایه از طریق واردات و صادرات به هنگ کنگ

هنگ کنگ توانسته با ساده سازی فرایند ورود و خروج سرمایه به داخل کشور سهم عمده‌ای را در تجارت جهانی کسب کند؛ گزارش‌ها حاکی از آن است که سالانه مبلغی در حدود 6.68 میلیارد دلار سرمایه از طریق تجار و بازرگانان هنگ کنگ وارد چین می‌شود.

علاوه بر این هنگ کنگ در صحنه رقابت جهانی در نقش سرمایه‌گذار خارجی نیز عمل می‌کند؛ گفته می‌شود هنگ کنگ مجموعا 820 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری داشته است که از این مقدار، 433 میلیارد دلار آن مربوط به بخش صادرات این کشور است.

صادرات هنگ کنگ به سایر کشور ها

نقشه صادرات هنگ کنگ به سایر کشور ها

بر اساس آماری که در سال 2020 منتشر شده است، صادرات هنگ کنگ به سایر کشورها برابر 551,515,756,000 دلار یعنی بالغ بر 551 میلیارد دلار بوده که نقشه این بازارهای صادراتی را در شکل بالا می توانید مشاهده کنید.

هنگ کنگ به کدام کشور ها بیشترین صادرات را دارد؟

مقاصد صادراتی هنگ کنگ

کشورهایی که در سال 2020 بیشترین واردات از هنگ کنگ را داشته اند عبارتند از:

  1. چین (55.2 %)
  2. آمریکا (7.2 %)
  3. انگلستان (3.3 %)
  4. سوئد (2.7 %)
  5. ژاپن (2.6 %)
  6. هند(2.4 %)
  7. چین تایپه(2.4 %)
  8. ویتنام(2 %)
  9. سنگاپور (2 %)
  10. هلند (1.5 %)

مهمترین اقلام صادراتی هنگ کنگ به سایر کشورها

محصولات صادراتی هنگ کنگ

بیشترین کالاهایی که هنگ کنگ به دیگر کشور ها در سال 2020 صادر کرده عبارتند از:

  1. ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات آنها؛ ضبط کننده و تولید کننده صدا، تلویزیون. . .
  2. ماشین آلات، لوازم مکانیکی، راکتورهای هسته ای، بویلرها؛ بخش هایی از آن
  3. مروارید طبیعی یا پرورشی، سنگ های قیمتی یا نیمه قیمتی، فلزات گرانبها، فلزات روکش شده. . .
  4. تجهیزات نوری، عکاسی، فیلمبرداری، اندازه گیری، بررسی دقیق، پزشکی یا جراحی. . .
  5. پلاستیک و مصنوعات از آن
  6. ساعت و قطعات آن
  7. اسانس ها و رزینوئیدها؛ فرآورده های عطرسازی یا آرایشی
  8. اسباب بازی، بازی و لوازم ورزشی؛ قطعات و لوازم جانبی آن
  9. محصولات پوشاک و لوازم جانبی پوشاک، بافتنی یا قلاب بافی
  10. اقلام پوشاک و لوازم جانبی پوشاک، نه بافتنی یا قلاب بافی

عمده محصولات صادراتی هنگ کنگ شامل طلا، تلفن، سایر ماشین‌آلات و لوازم الکتریکی، جواهرات، منسوجات و ساعت است. شرکای اصلی صادرات آن کشورهایی مانند چین، سایر کشورهای آسیایی، ایالات متحده و هند هستند.

شرکت‌های واردات و صادرات هنگ کنگ نیز معاملات دریایی و صادرات مجدد را انجام می‌دهند. تخمین زده شده که میزان تجارت فراساحلی از ارزش صادرات مجدد پیشی گرفته است. بیش از نیمی از صادرات مجدد شهر هنگ کنگ از چین سرچشمه می‌گیرد.

چه کشور هایی بیشترین صادرات به هنگ کنگ را دارند؟

نقشه واردات هنگ کنگ از سایر کشور ها

هنگ کنگ در سال 2020 به میزان 573,061,310,000 دلار یعنی بالغ بر 573 میلیارد دلار واردات از جهان داشته است که بیشترین مقدار آن واردات از چین است. نقشه واردات هنگ کنگ از سایر کشورها را در شکل بالا می توانید مشاهده کنید.

10 کشور برتر صادرکننده به هنگ کنگ

کشور های صادر کننده به هنگ کنگ

  1. چین (43.8 %)
  2. چین تایپه (9.4 %)
  3. سنگاپور(7.2 %)
  4. ژاپن(5.8 %)
  5. کره جنوبی( 5.7 %)
  6. آمریکا (4 %)
  7. مالزی( 3.7 %)
  8. ویتنام(2.7 %)
  9. تایلند(2.1 %)
  10. فیلیپین(1.8 %)

مهمترین گروه کالایی صادرات به هنگ کنگ

محصولات وارداتی هنگ کنگ

مهمترین گروه های کالایی صادر شده به هنگ کنگ در سال 2020 عبارتند از:

  1. ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات آنها؛ ضبط کننده و تولید کننده صدا، تلویزیون. . .
  2. ماشین آلات، لوازم مکانیکی، راکتورهای هسته ای، بویلرها؛ بخش هایی از آن
  3. مروارید طبیعی یا پرورشی، سنگ های قیمتی یا نیمه قیمتی، فلزات گرانبها، فلزات روکش شده. . .
  4. تجهیزات نوری، عکاسی، فیلمبرداری، اندازه گیری، بررسی، دقیق، پزشکی یا جراحی. . .
  5. سوخت های معدنی، روغن های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها؛ مواد قیری؛ معدنی . . .
  6. اسانس ها و رزینوئیدها؛ فرآورده های عطرسازی یا آرایشی
  7. پلاستیک و مصنوعات از آن
  8. ساعت و قطعات آن
  9. گوشت و کله پاچه های گوشتی خوراکی
  10. میوه و آجیل خوراکی؛ پوست مرکبات یا خربزه

هنگ کنگ دارای منابع طبیعی کمی است، بنابراین باید به واردات مواد غذایی و مواد خام متکی باشد. بیش از نیمی از مواد غذایی وارداتی است و سایر کالاهای وارداتی شامل سوخت، کالاهای سرمایه‌ای، مواد اولیه و نیمه تولیدی می‌شود. شرکای اصلی واردات هنگ کنگ چین، ژاپن، سنگاپور و ایالات متحده هستند.

شرکت‌های واردات و صادرات به هنگ کنگ می‌توانند در مقیاس کوچک یا بزرگ فعالیت کنند. این شرکت‌ها بسته به اندازه و گستره خدمات ارائه شده خود می‌توانند در تجارت عمومی و یا در یک حوزه تجاری که معمولا برندها و محصولات خارجی هستند تخصص داشته باشند.

سهم ایران از صادرات به هنگ کنگ

ایران نیز یکی از شرکای تجاری هنگ کنگ محسوب می‌شود که سالانه چندین تن محصولات غیر نفتی را با این شهر داد و ستد می‌کند. صادرات ایران به هنگ کنگ شامل مواد خوراکی مثل گوشت، مرغ و خشکبار، مواد پلاستیکی، چرم و پوست جانوران، پلیمرهای استیرن، مشتقات پتروشیمی، سنگ آهن و سنگ‌های ساختمانی و … می‌شود.

واردات ایران از هنگ کنگ نیز شامل تجهیزات و قطعات مخابراتی، قطعات کامپیوتر و دستگاه‌های اداری، ساعت، ضبط صوت و رادیو، ماشین آلات و تجهیزات برقی، لوازم خانگی، پوشاک و… می‌شود.

طبق گزارش‌های ارائه شده 80 درصد از صادرات کشور ما به هنگ کنگ مربوط به خشکبار می‌شود. در اینجا آمار صادرات ایران به هنگ کنگ را در سالهای اخیر میتوانید مشاهده کنید که از سال 95 به بعد نیز افت بسیار محسوسی داشته است:

  • سال 1400 میزان 8,305,972 دلار
  • سال 99 میزان 105,538,641 دلار
  • سال 98 میزان 262,428,170 دلار
  • سال 97 میزان 202,293,992 دلار
  • سال 96 میزان 384,377,595 دلار
  • سال 95 میزان 519,987,326 دلار

سهم بازرگان ایرانی از هنگ کنگ، هاب تجاری شرق آسیا

هنگ کنگ را می توان محل دیدار تجار و هاب تجاری شرق آسیا نامید. بازرگانان تمام دنیا حداقل یکبار از بندر، جاده و سیستم هوایی این شهر برای ارسال اجناس خود استفاده کرده اند. این محل تلاقی بزرگ با حجم عظیم مبادلات را می توان یک شاهراه تجاری با پتانسیل بالا دانست. اما سهم بازرگان ایرانی از این بازار تراز اول چقدر است؟ چرا ایران سهمی از این بازار استراتژیک ندارد؟

قطعا دیپلماسی اقتصادی و تجاری اشتباه دولت های ما در کنار ضعف زیرساخت های لجستیک بین الملل در کشور ما بر این موضوع اثر سنگینی دارد. اما آیا همه ایراد همین است؟ بازرگان ایرانی چقدر با علم روز تجارت خارجی آشنایی دارد تا بتواند در مارکت های قذرتمندی مثل هنگ کنگ رقابت کند؟

بررسی و تحلیل بازار، شناخت کالای سودآور و تدوین بیزینس پلن صادراتی مناسب الزامات تاجر ایرانی برای ورود به بازار هنگ جذاب و رقابتی هنگ کنگ است. اما بزرگترین مانع صادراتی یعنی ضعف دانش کسب و کار تجار ایرانی همچنان پابرجاست. و همین مانع بزرگ است که قدرت مانور به بازرگانی ایرانی در بازارهای لوکس و رقابتی جهان مانند هنگ کنگ نمیدهد.

زومین بازار به عنوان یک مرکز آموزش و مشاوره تخصصی صادراتی میتواند ریسک شما را در اجرای پروژه های تجارت خارجی به حداقل برساند، راه بهینه، علمی و به روز را برای صادرات به شما نشان دهد و این بزرگترین مانع صادراتی (یعنی ضعف دانش تجارت خارجی) را از سر راه شما بردارد. به همین منظور پیشنهاد میکنیم از محتوای آموزشی دوره جامع بازرگانی ما استفاده کنید تا صادرات و واردات را بصورت علمی و کاربردی یاد بگیرید.

پتانسیل صادرات ایران به هنگ کنگ

مهمترین کالاهای دارای پتانسیل صادراتی به هنگ کنگ را در جدول و نمودار زیر مشاهده می کنید:
پتانسیل محصولات صادراتی ایران به هنگ کنگدر نمودار زیر هم اقلام صادراتی ایرانی به هنگ کنگ که دارای بیشترین پتانسیل کاری هستند را مشاهده می کنید:

پتانسیل محصولات صادراتی ایران به هنگ کنگ

کدام محصولات در هنگ کنگ، تقاضای بیشتری دارند؟

بسیاری از برندهای خارجی به لطف قدرت خرید بالای مصرف کنندگان و بازار تجارت الکترونیک توسعه یافته در این شهر محصولات خود را با موفقیت در هنگ کنگ عرضه کرده‌اند. در اینجا مردم محلی از سال‌ها قبل از نوشیدنی‌های خارجی، غذا و موارد دیگر لذت برده‌اند و بازار نسبتا در مقایسه با مکان‌هایی مانند چین و ویتنام توسعه یافته‌تر است. برخی از محبوب‌ترین آنها عبارتند از:

محصولات مادر و نوزاد

محصولات مادر و نوزاد به ویژه در هنگ کنگ تقاضای بالایی دارند، روندی که در بسیاری از کشورهای آسیایی دیگر مانند سرزمین اصلی چین و ویتنام شاهد آن هستیم. در کمتر از ده سال، از سال 2007 تا 2017، بازار سه برابر شد و قرار است حتی بیشتر نیز گسترش یابد.

بسیاری از شرکت‌های خارجی نیز در هنگ کنگ شیر خشک می‌فروختند و محصولات را به سرزمین اصلی چین ارسال می‌کردند. اما در حال حاضر این امر با اعمال مقررات سختگیرانه و بازرسی کیفیت بر واردات شیر خشک توسط دولت تغییر کرده است.

هنگ کنگ هیچ تولید محلی شیرخشک بچه ندارد و بازار تحت تأثیر واردات زیاد شیر خشک به سرزمین اصلی چین و جایی که هنگ کنگ به عنوان مرکز تامین غذا عمل می‌کند، قرار دارد. آسیا در حال حاضر 53 درصد از سهم بازار شیر خشک را در اختیار دارد و هنگ کنگ با کمبود این نوع محصولات مواجه است.

هنگ کنگ صادرکننده بزرگ مواد غذایی و نوشیدنی فرآوری شده

مواد غذایی و نوشیدنی

هنگ کنگ صادرکننده بزرگ مواد غذایی و نوشیدنی‌های فرآوری شده است، در سال 2018 مواد غذایی و نوشیدنی را به ارزش کل 69.3 میلیارد HKD صادر کرد که در آن سرزمین اصلی چین 41 درصد و ویتنام 20 درصد را به خود اختصاص دادند. با این اوصاف، این شهر، واردکننده بزرگ محصولات غذایی و آشامیدنی نیز است. این مرکز مالی کوچک 95 درصد از کل محصولات غذایی و آشامیدنی را وارد می‌کند.

هنگ کنگ یک بازار معتبر و با ارزش برای انواع محصولات غذایی است، همچنین لازم به ذکر است که هنگ کنگ مثل یک «ویترین مغازه» شیک است که سالانه 45 میلیون گردشگر چینی را به خود جذب می‌کند.

بنابراین محصولات خوراکی از طریق صادرات به هنگ کنگ تامین می‌شود. استرالیا صادرکننده بزرگ محصولات غذایی به هنگ کنگ است و ما شاهد تقاضای زیادی برای گوشت، لبنیات، میوه و سبزیجات، غذاهای دریایی و محصولات الکلی به آن شهر هستیم. علاوه بر این محصولات غذایی، تقاضای زیادی برای برنج، روغن، محصولات ارگانیک و غیره نیز در هنگ کنگ وجود دارد.

محصولات زیبایی و آرایشی

هنگ کنگ جمعیت زنان زیادی دارد و ما شاهد تقاضای زیادی برای محصولات آرایشی و زیبایی در اینجا هستیم. ارزش فروش صنعت زیبایی در سال 2018 به 39.9 میلیارد HKD رسید و تا سال 2023 به 56.3 میلیارد HKD خواهد رسید. این یک افزایش 30 درصدی است!

هنگ کنگ به دلیل نداشتن مالیات بر واردات یا مالیات بر فروش به طور گسترده‌ای شناخته شده است، به همین دلیل خریداران چینی برای خرید لوازم آرایش، عطر، لوازم بهداشتی و محصولات مراقبت از پوست به اینجا هجوم می‌آورند. با این حال، بازار هنگ کنگ به رقابتی بودن شهرت دارد و 10 برند برتر حدود 70 درصد از کل بازار را تشکیل داده اند.

الزامات واردات و صادرات به هنگ کنگ

هنگ کنگ یک سیاست تجارت آزاد را دنبال می‌کند و موانعی را برای تجارت در نظر نمی‌گیرد. هیچ محدودیتی برای حق عملیات واردات و صادرات کالا وجود ندارد، اما همچنان واردات و صادرات کالا به هنگ کنگ باید با مقررات و مراحل ترخیص خاصی مطابقت داشته باشد. در مواردی که مجوز مورد نیاز است، می‌بینیم که آنها فقط برای انجام تعهدات بین‌المللی مختلف یا درخواست برای سلامت عمومی، ایمنی یا دلایل امنیتی در نظر گرفته شده‌اند.

دپارتمان تجارت و صنعت دولت HKSAR نهادی است که مسئول انجام روابط تجاری خارجی هنگ کنگ، صدور گواهی مبدأ و صدور مجوز واردات / صادرات برای منسوجات، کالاهای استراتژیک و کالاهای ذخیره شده است.

برای مثال اکثر اقلامی که برای امنیت ملی (NS)، گسترش تسلیحات هسته‌ای (NP)، فناوری موشکی (MT) و بیولوژیکی شیمیایی (CB) کنترل می‌شوند، به مجوز واردات و/یا صادرات طبق مقررات هنگ‌کنگ نیاز دارند، حتی اگر چنین اقلامی برای صادرات از کشور مجاز باشند.

ترخیص کالا از گمرک هنگ کنگ

به طور کلی تمامی محموله‌های وارداتی/ صادراتی از هنگ کنگ از طریق هوا، زمین و دریا مشمول کنترل گمرکی هستند که عمدتا از طریق بازرسی اسناد ترخیص کالا انجام می‌شود، از جمله:

  1. اظهار گمرکی کالا
  2. مجوز واردات / صادرات (در صورت لزوم)
  3. سایر اسناد پشتیبانی مانند بارنامه، قبض راهنامه هوایی، فاکتور، لیست بسته بندی و …

در پروسه بررسی کالاها و محموله‌های صادرات به هنگ کنگ، در صورت لزوم، معاینه فیزیکی کالاها به صورت رندم انجام می‌شود.

مطالب پیشنهادی: مراحل ترخیص کالا از گمرک و اصطلاحات گمرکی

اظهارنامه گمرکی

هنگ کنگ یک بندر آزاد است. هر شرکت یا فردی هنگ کنگی که هر کالایی را وارد یا صادر می‌کند به جز موارد ممنوعه / کنترل شده، ملزم به درخواست یا ثبت نام قبلی در دولت نیست. با این اوصاف واردکنندگان و صادرکنندگان همچنان موظف هستند اظهارنامه‌های دقیق و کامل واردات و صادرات را ظرف 14 روز پس از واردات یا صادرات کالا (به غیر از اقلام معاف) به گمرک هنگ کنگ تسلیم کنند.

هنگ کنگ هیچگونه تعرفه گمرکی بر واردات و صادرات اعمال نمی کند

کالاهای مشمول تعرفه

همانطور که اشاره کردیم هنگ کنگ هیچ گونه تعرفه گمرکی بر واردات و صادرات اعمال نمی‌کند. فقط چهار نوع کالا در هنگ کنگ مشمول مالیات می‌شوند که عبارتند از مشروب، تنباکو، روغن هیدروکربنی و متیل الکل.

مشروبات الکلی با قدرت الکلی بیش از 30 درصد، تنها کالای مشمول مالیات بر ارزش افزوده است (یعنی عوارض به عنوان درصدی از ارزش مشروب محاسبه می‌شود). برای تنباکو، روغن هیدروکربن و متیل الکل، عوارض با نرخ مشخصی در هر واحد از مقدار صادرات به هنگ کنگ محاسبه می‌شود.

مواد ممنوعه برای واردات به هنگ کنگ

برخی از کالاها تحت کنترل واردات / صادرات در هنگ کنگ قرار دارند. کالاهای ممنوعه، کالاهایی هستند که واردات، صادرات یا ترانزیت آنها بر اساس قوانین منطقه اداری ویژه هنگ کنگ ممنوع است یا کنترل می‌شود. هر شخصی که این اقلام ممنوعه را وارد یا صادر می‌کند باید از قبل برای مجوزها یا گواهی از ادارات دولتی مربوطه درخواست کند و مشمول شرایط اعمال شده در آن خواهد بود.

عمده ممنوعات گمرکی که واردات آنها نیاز به مجوز دارند اینها هستند:

  • مواد رادیواکتیو
  • تجهیزات رادیویی و تلفن همراه
  • مواد شیمیایی خطرناک یا سایر مواد کنترل شده
  • حیوانات یا کالاهای ساخته شده از حیوانات
  • الماس کار نشده
  • شن و ماسه به جز واردات از چین
  • آفت کش ها
  • سلاح گرم، مهمات و مواد منفجره
  • داروها

قوانین جریمه‌ گمرکی

نقض قانون واردات و صادرات به هنگ کنگ، مجازات سنگینی را در پی دارد. شخصی که بدون مجوز واردات یا صادرات مورد نیاز کالایی را وارد یا صادر کند که در برنامه‌های مشخصی به مجوز واردات و صادرات کالاهای استراتژیک و قوانین (Cap 60G و IESC) نیاز است مشمول حداکثر مجازات خواهد شد. این مجازات شامل جریمه نامحدود و هفت سال حبس به دلیل محکومیت بر اساس کیفرخواست و همچنین ضبط اجباری کلیه کالاهای استراتژیک متخلف می‌شود.

برای اکثر موارد نقض IEO یا مقررات آن حداکثر مجازات جریمه 500,000 دلار هنگ کنگ و دو سال حبس است.

طبق فرمان کالاهای مشمول مالیات شخصی که نتواند مجوز مربوطه را در رابطه با کالاهای مالیات‌دار دریافت کند، ممکن است مشمول جریمه حداکثر 1,000,000 دلار هنگ کنگ و دو سال حبس شود.

رویه‌های واردات و صادرات به هنگ کنگ

شرکت‌های هنگ‌کنگی که در فعالیت‌های واردات و/یا صادرات شرکت می‌کنند، باید مجموعه‌ای از رویه‌های اولیه را دنبال کنند. این موارد مربوط به روش صادرات، قیمت گذاری و شرایط حمل و نقل است. در عین حال صادرکننده باید مقررات صادرات و الزامات حق اختراع و حق چاپ را رعایت کند.

خریدار و فروشنده باید قبل از ارسال کالاهای واقعی، قرارداد فروش را منعقد کرده و در صورت نیاز شرایط پرداخت و همچنین بیمه محصولات را تایید کنند. اقلام طبق توافقنامه و/یا مطابق با هر گونه مقررات بین‌المللی که ممکن است در مورد آن دسته خاص از کالاها اعمال شود بسته بندی و برچسب گذاری می‌شوند.

اسناد مورد نیاز برای واردات و صادرات به هنگ کنگ

اسنادی را که معمولا هنگام واردات و/یا صادرات محصولات در هنگ کنگ مورد نیاز است در فهرست زیر آمده‌اند. هر کشوری که بخواهد به این شهر محصولی بفرستد باید این اسناد و قوانین را رعایت کند. صادرات ایران به هنگ کنگ هم مشمول این موارد می‌شود.

  • فاکتور Commercial Invoice: این فاکتور تجاری محصولات است و طبق قرارداد فروش منعقد شده بین دو طرف صادر می‌شود و شامل جزئیات مربوط به کالاها و قیمت آنها می‌شود.
  • پیش فاکتور Pro Forma Invoice: این فاکتور قبل از ارسال محصولات ارائه می‌شود و شامل اطلاعاتی در مورد نوع و مقدار کالا است.
  • قرارداد فروش: توافق بین خریدار و فروشنده که شرایط همکاری آنها را تعیین می‌کند و از نظر قانونی الزام آور است.
  • گواهی بازرسی: زمانی که کشور دریافت کننده محموله نیاز به توضیح بیشتر دارد، یک گزارش توسط یک شرکت بازرسی یا صادرکننده صادر می‌شود که به آن گواهی بازرسی می‌گویند.
  • بیمه: پوشش بیمه‌ای با ذکر نوع بیمه‌ای که روی کالا گذاشته شده و در صورت نیاز نحوه پوشش خسارات وارده مورد نیاز است.
  • تست آزمایشگاهی محصول: سندی که بیانگر این واقعیت است که کالاهای ارسال شده مطابق با استانداردهای معینی هستند. همچنین می‌تواند با گواهی سلامت برای برخی از انواع محصولات همراه باشد.

برخی دیگر از اسناد رایج

دسته جداگانه‌ای از اسناد شامل اسناد مربوط به حمل و نقل کالا می‌شود. به عنوان مثال ارائه سفارش حمل، بارنامه، بارنامه دریایی یا بارنامه هوایی و موارد دیگر مانند ضمانت حمل و نقل، در صورت نیاز ضروری است. اسناد مالی شامل برات، رسید امانی و… است. برای برخی از محصولات گواهی مبدأ نیز ممکن است مورد نیاز باشد و این گواهی توسط وزارت تجارت و صنعت در هنگ کنگ و توسط مقامات مربوطه در سایر کشورها (اتاق بازرگانی سایر کشورها) صادر می‌شود.

شرکت‌ها علاوه بر الزامات تنظیم مدارک مذکور باید اظهارنامه واردات و صادرات را نیز ارائه کنند. کالاهای وارداتی به دو دسته مواد خوراکی و غیر خوراکی تقسیم می‌شوند و مالیات بر اساس ارزش کالا تعیین می‌شود.

آیا تصمیمات گمرکی و محدودیت‌های واردات، قابل اعتراض است؟

هر شخصی که از تصمیم کمیسیونر C&E (شامل اعطا و/یا لغو مجوزها) متضرر شده باشد، می‌تواند ظرف 14 روز از تاریخی که از تصمیم مطلع شده، یک درخواست اعتراض به تصمیم به دبیر ارشد اداری از طریق اخطار کتبی ارائه کند. مدیر اجرایی می‌تواند تصمیم را تغییر داده یا معکوس کند و هر طور که فکر می‌کند دستور بدهد.

در مورد کالاهای مشمول مالیات هر شخصی که از تصمیم کمیسر در خصوص اعطا و یا لغو مجوزها متضرر شده باشد، می‌تواند به هیأت تجدیدنظر اداری اعتراض کند.

کلام آخر: از تهران تا هنگ کنگ سوار بر مهارت های تجارت بین الملل

احتمالا خودتان با خواندن این مقاله متوجه شده اید که چه پتانسیل بزرگی در صادرات به هنگ کنگ نهفته است. اما ظاهرا این پتانسیل برای تجار ایرانی چندان برآورده نشده است. چرا؟ چون اکثر تجار ایرانی در فضای سنتی و بیسوادی در تجارت خارجی فعالیت میکنند. شما اگر میخواهید که از این پتانسیل بهره مند شوید، باید  اقداماتی انجام دهید که اکثریت بازرگانان ایرانی انجام نمیدهند. خودتان را به سلاح سواد تخصصی در حوزه بیزینس مجهز کنید و سوار بر مهارت های تجارت بین الملل، فاصله را از تهران تا هنگ کنگ کوتاه کنید. امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید.

ادامه مسیر مطالعه…

چهار مقاله پیشنهادی: صادرات به چین، صادرات به فیلیپین، صادرات به پاکستان و صادرات به عراق

در پایان نظرات و سوالات خود را در قسمت دیدگاه های این نوشته با ما در میان بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *